Ouăle ochi la cuptor sunt cel mai simplu și cel mai sănătos mic dejun. Vezi cum le faci în 2 moduri: cu și fără tavă de brioșe.
Ouăle ochi la cuptor sunt cel mai simplu mic dejun, doar puneți câteva ingrediente într-o tavă termorezistentă, puneți ouăle în cuptor și în mai puțin de 15 minute aveți un preparat gustos, cu conținut scăzut de carbohidrați și perfect pentru dieta keto.
Ouăle la cuptor sunt, în esență, o modalitate de a găti ouăle folosind o formă de brioșe și cuptorul. Au textura unui ou fiert tare, dar nu mai este nevoie să vă chinuiți să le decojiți. Trebuie doar să le scoateți din tava de brioșe și sunteți gata să le mâncați!
Veste cea mai bună, în cazul acestei rețete este că vorbim de o metodă super-ușoară și rapidă de a găti ouăle.
Este și o modalitate simplă de a oferi organismului hrana de care are nevoie pentru că ouăle sunt o sursă excelentă (și ieftină) de proteine, de seleniu, vitaminele B12, D, B6 și alte câteva minerale importante! De asemenea, furnizează și ceva grăsimi care pot contribui la creșterea senzației de sațietate și vă fac să vă simțiți sătul mai mult timp.
Le puteți găti și în așa fel încât gălbenușurile să nu fie chiar tari, dar nu vor fi niciodată la fel de moi ca în cazul unui ou prăjit.
Cât timp se gătesc ouăle ochi în cuptor
Cel mai important este să țineți cont de cât timp trebuie să stea în cuptor!
Noi recomandăm să le gătiți timp de aproximativ 10 -12 minute, astfel gălbenușul va rămâne mai moale. Puteți ajusta timpul de gătire cu un minut în plus sau în minus, pentru ca gălbenușul să se gătească exact așa cum vă place.
Cum vă dați seama dacă ouăle la cuptor sunt gata
Veți ști că ouăle la cuptor sunt gata atunci când albușurile sunt groase și închegate, iar gălbenușurile se întăresc, dar nu sunt complet gătite! Dacă vă place un gălbenuș mai ferm, gătiți ouăle puțin mai mult timp!
După ce sunt gata, scoateți ouăle din tavă trecând un cuțit de-a lungul marginilor. Serviți-le, asezonați-le după cum doriți și savurați-le.
Rețeta de ouă ochi la cuptor
Ingrediente
- 6 ouă mari (sau câte doriți)
- Sare/piper
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și stropiți generos o tavă de brioșe antiaderentă cu spray de gătit sau ulei de măsline.
Spargeți fiecare ou în cavitatea unei brioșe, având grijă să nu spargeți gălbenușul. Presărați fiecare ou cu sare și piper.
Coaceți la cuptor timp de 10-12 minute sau până când gălbenușul este gătit așa cum vă place.
Dacă nu ies imediat din tavă, treceți un cuțit pe lângă margini.
Nu aveți o tavă de brioșe? Iată cum să faceți ouă în tavă
Preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Stropiți o tavă cu spray de gătit sau ulei de măsline ( puteți folosi și unt). Spargeți cu grijă ouăle în tavă. Asezonați cu sare și piper. Gătiți-le timp de 10-15 minute.
Supravegheați-le în ultimele două minute de coacere. Dacă vă plac ouăle puțin mai moi, atunci gătiți-le pentru mai puțin timp. Dacă vă place gălbenușul mai făcut, lăsați ouăle la cuptor un pic mai mult.
Idei de topping pentru ouă la cuptor
Iată partea distractivă: topping-uri pentru ouăle la cuptor! Preferatul nostru este un topping de parmezan și ierburi proaspete, dar iată și alte idei:
- Parmezan și ierburi proaspete: Încercați cepșoară, cimbru proaspăt sau busuioc tăiat fin.
- Cheddar și Pico de gallo: Cu puțină salsa deasupra veți avea un preparat inspirat din bucătăria Tex-Mex! Sau folosiți Pico de gallo.
- Ciuperci sotate și feta: Puteți adăuga ciuperci sotate cu puțină brânză feta. Noi am adăugat și câteva mâini de spanac.
- Verdețuri sotate: Sau mergeți pe spanac sotat cu usturoi.
- Bacon: Câteva bucățele de bacon vor adăuga un plus de savoare.
Calorii și valori nutriționale
Un ou ochi la cuptor are 72 calorii.
-
Calorii
72kcal
-
Proteine
6g
-
Carbohidrați
1g
-
Grăsimi
5g
-
Grăsimi saturate
2g
-
Colesterol
186mg
-
Sodiu
84mg
-
Potasiu
69mg
-
Calciu
2mg
-
Fier
4mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.