Ce sunt scrambled eggs sau ouăle jumări
Ouăle scrambled sunt un fel de mâncare făcut din ouă amestecate sau bătute în timp ce sunt încălzite ușor pe aragaz.
Ouăle jumări trebuie să fie moi, cremoase și nu foarte gătite. O tigaie antiaderentă de calitate și o spatulă de silicon sunt foarte utile. Este important să folosiți un foc mic și să ridicați tigaia de pe aragaz, dacă este nevoie, pentru că ouăle sunt delicate și se gătesc foarte repede.
Noi luăm tigaia de pe foc înainte ca ouăle scrambled să fie gata, iar după câteva secunde în tigaia fierbinte (de pe foc), ouăle se dovedesc a fi perfect gătite - nici uscate, nici crude.
Cum se face scrambled eggs
Pentru a face ouă jumări pentru două persoane, veți avea nevoie de 4 până la 6 ouă, 4 până la 6 linguri de lapte (folosiți o lingură de lapte pentru fiecare ou) și sare și piper după gust. Pătrunjelul proaspăt tocat și alte ierburi adaugă savoare și aspect, dar sunt complet opționale.
Spargeți ouăle într-un castron care este suficient de adânc pentru a fi bătute bine.
Adăugați lapte, smântână sau zeamă de lămâie (opțional)
Dacă doriți, puteți subția amestecul cu lapte, smântână, suc de lămâie sau chiar puțină apă. Acest pas opțional face ca preparatul final să fie fraged, aproape cremos. Adăugați până la 1 lingură de lichid pentru fiecare ou. Bateți bine până când toate gălbenușurile și albușurile sunt amestecate.
Pentru a face ouă jumări pe aragaz, topiți o linguriță de unt sau folosiți o lingură de ulei de măsline - sau o combinație a ambelor - într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Untul și uleiul adaugă o aromă bogată ouălor și ajută la prevenirea lipirii, dar puteți folosi și spray de gătit.
Adăugați ouăle și amestecați
Când untul se încinge, turnați încet amestecul de ouă. Reduceți focul și imediat ce ouăle încep să se "întărească" sau să formeze o bază ușor solidă (un minut sau două), amestecați ușor cu o spatulă de cauciuc.
Adăugați mai multă aromă
Pe măsură ce oăle încep să se gătească, adăugați ierburi tocate mărunt, brânză mărunțită, bacon, ceapă, ciuperci sotate, roșii tocate sau orice altceva vă place. Încorporați ușor aceste ingrediente în ouă. Se condimentează cu sare și piper.
Răzuiți ușor fundul tigăii, întorcând ouăle până când aproape tot amestecul de ouă s-a gătit. Îndepărtați tigaia de pe foc și continuați să amestecați până când ouăle se gătesc complet, folosind doar căldura tigăii. Acest lucru ajută la evitarea supragătirii.
Serviți imediat, ideal pe farfurii care au fost încălzite în cuptor, sau într-un burrito pentru micul dejun, așezate pe pâine prăjită sau deasupra salatei verzi preferate.
Modalități simple de a îmbunătăți ouăle omletă
Ouăle jumări sunt delicioase, dar uneori au nevoie de un plus de aromă. Din fericire, există multe moduri de a face acest fel de mâncare clasic mai gustos și mai interesant.
Unii bucătari, precum Gordon Ramsay, aleg să adauge în ouăle lor produse lactate groase, precum crème fraîche, un fel de smântână groasă, pentru a le face și mai cremoase.
Alți bucătari, folosesc sucul de portocale ca ingredient secret atunci când prepară acest tip de omletă. Aromele de citrice pot adăuga un plus de prospețime și dulceață acestui fel de mâncare simplu. Spargeți 2 ouă într-un bol și adăugați 1 lingură de suc de portocale.
Un strop de vin spumant le face mai ușoare și adaugă un pic de decadență. Spargeți 2 ouă într-un castron și adăugați sare și piper. Adăugați 1 lingură de vin spumant și mai bateți puțin.
Jamie Oliver recomandă câteva condimente. Puteți adăuga oricând ceapă verde sau busuioc tocat, parmezan sau niște ardei iute roșu tocat în amestecul de ouă bătut înainte de a-l turna în tigaie.
Ce se mai poate adăuga
- 1 linguriță de ierburi aromatice proaspete, tocate, precum oregano, tarhon sau cimbru
- 1 lingură de ierburi proaspete cu arome subtile, cum ar fi pătrunjel, busuioc sau mentă
- 2 linguri de brânză cheddar, de capră sau altă brânză care se topește, fărâmițată
- 2 linguri de parmezan ras
- 2 linguri de ceapă verde tocată mărunt
- 50 de grame de ciuperci, spanac sau alte legume fierte și tocate mărunt
- 20-30 de grame de somon afumat tocat sau alt pește afumat
- 1 sau 2 roșii tocate
Ce sos se potrivește bine cu ouăle jumări?
Adăugați sos Worcestershire, sos de stridii, de pește sau de soia. Adăugând un strop dintr-un sos sărat în timp ce amestecați ouăle, îl veți distribui în tot amestecul. Astfel, când terminați de gătit, fiecare îmbucătură va fi delicios de sărată și savuroasă!
Cât de sănătoase sunt ouăle jumări
Ouăle jumări sunt bogate în colesterol și grăsimi, dar sunt unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Două ouă mari echivalează cu o porție de omletă.
Ouăle jumări (probabil făcute cu lapte) au următoarele valori nutriționale:
- Calorii: 159 kcal
- Total grăsimi: 10,2 g, 13% din valoarea zilnică recomandată (DZR)
- Colesterol: 375,8 mg, 125% DZR
- Sodiu: 447,8 mg, 19% DZR
- Carbohidrați: 2,2 g, 1% DZR
- Fibre dietetice: 0 g
- Zahăr: 1,9 g, 4% DZR
- Proteine: 13,6 g, 27% DZR
Vitamine, minerale și alți micronutrienți
- Seleniu: 58 % DZR
- Colină: 46% DZR
- Riboflavină (B2): 38% DZR
- Vitamina B12: 37% DZR
- Vitamina A: 20% DZR
- Zinc: 13% DZR
- Vitamina D: 12% DZR
- Vitamina B6: 10% DZR
- Fier: 10% DZR
- Folat (B9): 9% DZR
- Cupru: 9% DZR
- Calciu: 7% DZR
- Vitamina E: 7% DZR
- Tiamină (B1): 37% DZR
- Magneziu: 4% DZR
- Potasiu: 4% DZR
Cu excepția cazului în care aveți boli de inimă sau diabet, experții sunt de acord că este perfect sigur să mâncați ouă în fiecare zi.
Ce trebuie să mai știi despre
Care este cea mai bună tigaie pentru ouăle jumări?
Ouăle jumări se gătesc cel mai ușor într-o tigaie antiaderentă (și se curăță rapid, de asemenea).
Cât lapte se pune în ouăle jumări?
Adăugarea laptelui sau a apei în această omletă este un pas opțional care afectează textura preparatului finit.
Pentru o omletă cremoasă, veți adăuga până la 1 lingură de lapte pentru fiecare ou.
Pentru o omletă pufoasă, veți adăuga până la 1 lingură de apă pentru fiecare ou.
În cât timp se fac ouăle scrambled?
Timpul necesar pentru a face ouă jumări depinde de câte ouă folosiți.
Dacă aveți de gând să faceți oua scrambled pentru o persoană, veți folosi doar 1 până la 3 ouă și ar trebui să dureze între 3 și 5 minute din momentul în care turnați amestecul în tigaie.
Dacă folosiți mai multe ouă, va dura mai mult. Rezistați tentației de a da focul mai tare pentru a grăbi gătitul pentru că ouăle ar putea ieși cauciucate în loc să fie fragede.
Cum se fac ouăle jumări în cuptorul cu microunde
Cel mai simplu mod de a face omletă la microunde este de a pune unul sau două ouă bătute într-o ceașcă sau un bol rezistent la microunde (unsă cu ulei pentru a împiedica amestecul să se lipească).
Încălziți la cuptorul cu microunde la foc mediu-mare până când sunt bine gătite, amestecând la fiecare 15 secunde.