Ouă Benedict perfecte. Învățați cum să le preparați pentru un brunch de weekend nemaipomenit. Brioșă englezească, prăjită și acoperită cu bacon, ouă poșate și sos Olandez.

Ouă Benedict. Cum le faci perfecte

Ce sunt ouăle Benedict?

Ouăle Benedict sunt o rețetă americană tradițională pentru micul dejun și brunch, care își are originea în New York. Preparatul original este compus dintr-o brioșă englezească (o pâine mică, rotundă și plată, cu drojdie), tăiată în două, prăjită și acoperită cu bacon canadian, ouă poșate și clasicul sos Olandez. Este decadent, bogat și satisfăcător.

Brioșa englezească se poate înlocui cu felii de pâine sau chifle, iar baconul canadian cu bacon normal.

De unde vine denumirea de Ouă Benedict?

Legenda spune că un broker mahmur de pe Wall Street a adus pe lume ouăle Benedict. În 1894, la hotelul Waldorf din New York, Lemuel Benedict a comandat două ouă poșate peste pâine prăjită cu unt, bacon crocant... plus sosul olandez, bineînțeles.

Lui Oscar Tschirky, bucătarul-șef de la acea vreme, i-a plăcut la nebunie! Așadar, ouăle Benedict au fost adăugate în meniul de mic dejun și prânz, dar cu câteva mici modificări - baconul canadian și brioșa englezească au înlocuit baconul crocant și pâinea prăjită.

O revendicare ulterioară a rețetei a fost făcută de Edward P. Montgomery. În 1967, Montgomery i-a scris o scrisoare lui Craig Claiborne, pe atunci jurnalist culinar la The New York Times, în care includea o rețetă pe care spunea că a primit-o prin intermediul unchiului său.

De știut!

Tot la hotelul Waldorf din New York în anii 1890 a fost creată și celebra salată Waldorf, o salată simplă, din ingrediente puține, care combină aromele sărate și salata verde cu fructe.

Cum se prepară ouăle Benedict

Decadența este cea care face ca ouăle Benedict să fie vedeta unui brunch. Pentru a ajunge acolo, ordinea și momentul sunt esențiale. În primul rând, trebuie să preparați sosul Olandez. Deși intimidant în teorie, procesul este foarte asemănător cu prepararea maionezei. Dacă emulsia este stabilă, nu se va tăia, chiar și atunci când este ținută la temperatura camerei.

În continuare, puneți ouăle la poșat și prăjiți chiflele sau pâinea în timp ce preparați baconul. De acolo, este la fel de simplu ca și cum ați monta ingredientele și le-ați presăra cu ierburi, sare și piper.

Odată ce ați stăpânit versiunea de bază, puteți experimenta variații ale rețetei: adăugați felii de avocado sau chiar schimbați baconul cu somon afumat sau cu verdeață înăbușită.

Ingredientele principale sunt baconul cald și crocant, pâine prăjită unsă cu unt fierbinte, ouă poșate perfect și un sos Hollandaise cald și cremos.

Rețeta de ouă Benedict

Preparare 5 minute
Gătire 25 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 4 felii de bacon
  • 2 ouă mari
  • 2 lingurițe de oțet alb sau de orez
  • 1 chiflă sau 2 felii de pâine
  • unt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat

Pentru sosul Olandez:

  • 10 linguri de unt nesărat (dacă folosiți unt sărat, omiteți sarea adăugată)
  • 3 gălbenușuri de ou mari
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1/2 linguriță de sare 
  • Un strop de sos cayenne sau Tabasco

Mod de preparare

Prăjiți bacon-ul

Se încălzește o tigaie mare la foc mediu. Adăugați feliile de bacon. Prăjiți încet, întorcându-le din când în când, până când baconul este rumenit pe ambele părți (aproximativ 10 minute).

Folosiți un clește sau o furculiță pentru a scoate baconul din tigaie, așezat pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime.

Dați apa în fiert

În timp ce se gătește baconul, dați în fiert o cratiță mare umplută două treimi cu apă, apoi adăugați oțetul. După ce începe să fiarbă, reduceți focul la minimum.

Pregătiți sosul Olandez

Pentru a face sosul Olandez, topiți 10 linguri de unt nesărat.

Puneți într-un blender 3 gălbenușuri de ou, o lingură de suc de lămâie, 1/2 linguriță de sare. Amestecați la viteză medie timp de 30 de secunde (numărați sau cronometrați), până când ouăle se deschid la culoare.

Setați blenderul la viteza cea mai joasă, picurați încet untul topit fierbinte, în timp ce continuați să amestecați. Gustați pentru sare și aciditate și mai adăugați sare sau suc de lămâie după gust.

Transferați-l într-un recipient și așezați-l într-un loc călduț - dar nu fierbinte - pe sau lângă aragaz.

Poșați ouăle

Spargeți câte un ou într-un castron mic și îl turnați în apa abia clocotită. De îndată ce începe să se solidifice, puteți turna al doilea ou.

Opriți focul, acoperiți cratița și lăsați-le să stea timp de 4 minute. (Țineți minte care ou a intrat primul, va trebui să-l scoateți primul). Când vine timpul să scoateți ouăle, ridicați-le ușor cu o lingură.

Rețineți că timpul este puțin variabil în cazul ouălor, în funcție de mărimea cratiței, de cantitatea de apă, de numărul de ouă și de cât de moi vă plac. S-ar putea să trebuiască să experimentați puțin pentru a vă da seama ce trebuie să faceți pentru a obține ouăle exact așa cum vă plac.

Prăjiți pâinea

De îndată ce ouăle sunt în apă, începeți să prăjiți pâinea. Dacă nu reușiți să prăjiți toată pâinea până când ouăle sunt gata, scoateți ușor ouăle din apă și așezați-le într-un bol.

Asamblați ouăle Benedict

Pentru asamblare, ungeți cu unt o parte a unei brioșe englezești. Se acoperă cu 2 felii de bacon. Puteți tăia baconul pentru a se potrivi brioșei, dacă doriți.

Puneți un ou poșat deasupra baconului, apoi turnați sos Olandez deasupra. Se presară puțin pătrunjel peste tot și se servește imediat.

Înlocuitori pentru bacon canadian

Ouă Benedict cu somon afumat și sos Olandez
Ouă Benedict cu somon afumat și sos Olandez

Baconul canadian este unul dintre ingredientele principale în ouăle Benedict, dar este în regulă să nu respectați întocmai rețeta.

Iată ce alternative aveți:

  • Homar
  • Bacon
  • Șuncă
  • Somon afumat sau sărat
  • Sparanghel la aburi
  • Spanac sotat

Înlocuitori pentru sosul Olandez

Puteți servi oul poșat fără sos Olandezși să adăugați doar un praf de sare, piper și Cayenne. Puteți încerca, de asemenea, să îl acoperiți cu Salsa sau Pico de Gallo.

Ouăle Benedict se pot prepara din timp?

Acest preparat este cel mai bun atunci când este savurat proaspăt făcut. Puteți să acoperiți și să păstrați sosul Olandez la cald în timp ce preparați celelalte componente ale rețetei, dar nu vă recomandăm să le preparați din timp.

Care este diferența dintre ouă Florentine și ouă Benedict?

Ouăle Florentine au un strat de spanac sotat sub ouăle poșate, dar, în rest, ambele au o brioșă englezească prăjită și sunt acoperite cu sos Olandez.

Varinate ale rețetei de ouă Benedict

Puteți experimenta variații ale rețetei clasice de ouă Benedict. Iată câteva sugestii:

  1. Roșii și avocado, bacon, ou poșat, sos Hollandaise
  2. Somon afumat, avocado, ou poșat, sos Hollandaise
  3. Sparanghel sotat, ou poșat, sos Hollandaise 

Sunt ouăle Benedict sănătoase?

Ouăle Benedict conțin ouă sănătoase, bogate în proteine și o sursă excelentă de fier, seleniu și vitamina D. Dar beneficiile acestui fel de mâncare se opresc aici, datorită unor ingrediente precum bacon și sosul Olandez.

Calorii și valori nutriționale

Un ou Benedict, mediu, cu o felie de bacon și o lingură de sos olandez are 415 calorii.

  • Calorii

    415kcal

  • Proteine

    18g

  • Carbohidrați

    12g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    32g

  • Grăsimi saturate

    15g

  • Colesterol

    392mg

  • Sodiu

    818mg

  • Potasiu

    216mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.