Pico de Gallo este un tip de salată proaspătă ce se găsește în bucătăria mexicană. Pregătirea unui Pico de Gallo ca la restaurant este mai ușoară decât credeți.

Pico de gallo. Rețeta originală mexicană

Pico de Gallo este un tip de salată proaspătă ce se găsește în bucătăria mexicană. Conține mai puțin lichid decât alte feluri de salsa, astfel că poate fi servit în diverse moduri - ca garnitură pentru tacos sau ca ingredient în burritos și quesadillas, dar nu numai.

Pico de Gallo este numit uneori și „sosul steagului”, deoarece prezintă toate culorile steagului mexican. Ingredientele tradiționale includ roșii, ardei verzi serrano sau jalapeno, coriandru, ceapă albă și, uneori, suc de lime. Se folosesc adesea și alte condimente și mirodenii.

Care este diferența dintre Pico de Gallo și salsa

Pico de Gallo are aceleași ingrediente de bază ca și salsa tradițională mexicană, dar metodele de preparare sunt diferite. Primul se pregătește cu ingrediente crude, tăiate în cubulețe, și are o consistență mai puțin lichidă.

Pe de altă parte, salsa se poate pregăti cu roșii coapte sau înăbușite și, în general, are o textură mai apropiată de cea a unui piure. Însă, ambele sosuri sunt delicioase și se potrivesc de minune cu guacamole. Pot fi servite chiar împreună, pentru și mai multă aromă.

Rețeta de Pico de Gallo

Preparare 15 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • O ceapă albă, tocată mărunt
  • Un ardei jalapeno sau serrano mediu, fără nervuri și semințe, tocat fin (reduceți cantitatea sau omiteți ingredientul, dacă nu vă place gustul picant)
  • 50 de mililitri de suc de limetă
  • 500 de grame de kilograme de roșii (aproximativ 8 roșii mici sau 4 roșii mari), tăiate în cubulețe
  • 30 de grame de coriandru proaspăt tocat fin (sau pătrunjel verde)
  • Trei sferturi de linguriță de sare de mare fină sau mai mult, după gust
  • Un sfert sau o jumătate de linguriță de piper sau mai mult, după gust
  • O jumătate de linguriță de usturoi granulat, opțional

Mod de preparare

Într-un castron mediu, amestecați ceapa tocată, ardeiul jalapeno sau serrano, sucul de lime, sarea, piperul și usturoiul granulat. Lăsați aromele să se combine timp de aproximativ cinci minute, în timp ce tocați mărunt roșiile și coriandrul.

Apoi, adăugați roșiile și coriandrul tocate în castron și amestecați bine. Gustați și adăugați mai multă sare, dacă aromele nu sunt suficient de puternice. Pentru cel mai bun gust, lăsați amestecul să stea măcar 15 minute sau chiar pentru câteva ore la frigider.

Acest sos se păstrează bine la frigider, acoperit, până la patru zile.

Ponturi pentru cel mai bun Pico de Gallo

Pregătirea unui Pico de Gallo ca la restaurant este mai ușoară decât credeți. Trebuie doar să țineți cont de câteva ponturi. În primul rând, ingredientele alese trebuie să fie proaspete. Acest detaliu este esențial.

Folosiți roșii de bună calitate ce sunt bine coapte - roșiile Roma merg foarte bine în această rețetă. Tăiate cubulețe, amestecați-le cu ceapa și ardeii, coriandrul proaspăt tocat și celelalte condimente.

Un alt pont important pentru cel mai bun Pico de Gallo este să îl lăsați să stea la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră, astfel încât aromele să se combine foarte bine.

Cum se servește Pico de Gallo

Pico de Gallo cu nachos

Această salsa proaspătă merge de minune și în guacamole și cu chipsuri tortilla sau nachos. În afară de chipsuri, Pico de Gallo se poate servi cu pite sau amestecat cu quinoa și fasole neagră, pentru o salată hrănitoare și plină de savoare.

De asemenea, Pico de Gallo poate fi servit pe cartofi prăjiți sau pe cartofi obișnuiți sau dulci la cuptor, în quesadilla sau burrito, în burgeri sau pe fripturi la cuptor sau la grătar. În plus, acest tip de salsa poate fi servit cu legume la grătar, omlete sau în orez. Un alt mod de servire este cu creveți, deasupra unei salate sau chiar pe paste.

Ce beneficii pentru sănătate are Pico de Gallo

Cu atât de multe legume ca ingrediente proaspete, nu este greu de crezut că Pico de Gallo are, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate. Cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ceapa și usturoiul din sos pot contribui la sănătatea arterelor, pot lupta împotriva bacteriilor și vă pot proteja împotriva bolilor de inimă.

De asemenea, roșiile pot ajuta la prevenirea cancerului de prostată, urinar, intestinal și a altor tipuri de cancer. Bogată în antioxidanți, această salsa proaspătă are puține calorii și puține grăsimi.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 120 grame de Pico de Gallo are 26 calorii.

  • Calorii

    26kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    6g

  • Zaharuri

    3.3g

  • Fibre

    1.5g

  • Grăsimi

    0.2g

  • Sodiu

    138mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.