Fie că vorbim despre Crăciun, Revelion sau oricare alt eveniment important pentru familiile din toate colțurile țării, de pe masă nu poate lipsi cel puțin un platou frumos decorat cu salată boeuf și care, pentru români, este aproape sinonim cu „sărbătoare”.
Ce este salata boeuf și de unde vine rețeta. Cum arăta versiunea originală
Salata boeuf ar fi fost inventată în urmă cu aproximativ 160 de ani, prin 1860, de renumitul bucătar rus cu origini belgiene Lucien Olivier, bucătar-șef extrem de celebru la Emitaj, unul dintre cele mai faimoase restaurante din istoria Moscovei.
Lucien Olivier a păstrat secretă rețeta salatei pe care a inventat-o. În versiunea originală, salata boeuf ar fi conținut alimente scumpe și care nu se găseau ușor pentru oamenii de rând, precum carne de vânat și raci. Însă, în prezent, rușii o prepară similar cu felul în care o gătesc românii, dar sub denumirea de salata Olivier.
Care sunt ingredientele principale pentru salata boeuf
Salata boeuf românească actuală, este formată din cartofi, mazăre, morcovi, și carne (vită, pui, curcan sau porc) fierte și apoi tăiate cubulețe, la care se adaugă castraveți murați și/sau gogoșari murati tăiați cubulețe. Această compoziție se înglobează apoi în maioneză de casă și se ornează cu măsline negre, mărar și gogoșari murați.
Salata bouef nu este doar un preparat delicios, perfect pentru zilele de sărbătoare, cât și pentru cele obișnuite, ci și un fel de mâncare sănătos, datorită amidonului cu absorbție lentă conținut de cartofii fierți și reci, cu rol prebiotic, cât și datorită boabelor de mazăre pline de fibre și minerale.
Însă, atenție!Salata boeuf este totuși un preparat caloric, deoarece conține maioneză. Un preparat care se vrea dietetic prin definiție, poate deveni o bombă calorică atunci când are maioneză din belșug. Este recomandat să nu exagerați cu maioneza, ci să folosiți cât mai puțină, doar cât să se „lege” toate ingredientele.
Cum se prepară salata boeuf
Pașii de preparare ai salatei boeuf sunt simpli:
- Fierbem carnea și legumele.
- După ce s-au fiert, se lasă să se răcească bine la temperatura camerei apoi se taie în cubulețe mici.
- Amestecăm legumele și carnea împreună cu maioneza, până se omogenizează.
- Așezăm salata pe un platou, o modelăm după imaginație, o îmbrăcăm cu maioneză și o decorăm folosindu-ne inspirația.
Cum se taie legumele și carnea
Este important să tăiați legumele pentru salata boeuf de abia după ce se răcesc bine. Când sunt reci, acestea pot fi tăiate mult mai ușor și își păstrează forma.
Tăiați legumele cubulețe de aproximativ 3 – 4 milimetri, nu mai mari de atât, dar nici mai mici, pentru că altfel preparatul poate ajunge să semene cu o pastă, ceea ce nu este de dorit. Reperul după care ar trebui să vă ghidați este bobul de mazăre.
Cum se prepară maioneza pentru salata boeuf
Dacă doriți să folosiți maioneză de casă, o puteți pregăti ușor. Aveți nevoie doar de două gălbenușuri fierte tari sau 1 gălbenuș de ou fiert și unul crud, două linguri de muștar clasic și de 200 de mililitri de ulei.
Pune gălbenușurile într-un bol și adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie. În cazul în care folosești gălbenuș fiert, amestecă până se sfărâmă și nu rămân cocoloașe.
Adaugă uleiul treptat la început, eventual câte o lingură, și amestecă până când îl încorporezi bine. E important să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei a fost încorporată. Odată ce maioneza începe să devină consistentă, poți să adaugi mai mult ulei.
La nevoie, dacă vreți mai multă maioneză, puteți pune mai mult ulei. Maioneza va crește în volum și se va deschide la culoare.
Amestecă până când maioneza devine cremoasă și adaugă sare după gust.
Dacă maioneza dă semne că se taie, stropiți-o cu apă foarte rece. Păstrați la îndemână un bol cu apă și gheață. La nevoie, puteți adăuga mai multă zeamă de lămâie sau mai mult muștar, în funcție de preferințe.
Trucuri utile pentru cea mai gustoasă salată boeuf
Câteva trucuri vă pot ajuta să obțineți cea mai bună salată boeuf:
- este recomandat să țineți cont de faptul că acest preparat se servește rece. Așa că păstrați-o în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o așeza pe masă
- lăsați castraveții la scurs pentru 20 de minute, înainte de a-i amesteca în restul compoziției
- folosiți castraveți murați în saramură, nu în oțet, deoarece fermentația lactică aduce un plus de savoare și beneficii pentru digestie.
- tăiați legumele pentru salata boeuf de abia după ce se răcesc bine. Când sunt reci, acestea pot fi tăiate mult mai ușor și își păstrează forma
- dacă adaugați și mazăre în salata boeuf, folosiți mazăre congelată în loc de mazăre conservată, pentru un gust mai proaspăt. În acest caz, asigurați-vă că dezghețați mai întâi mazărea și că o scurgeți de orice exces de lichid
Câte calorii are salata boeuf
În orice variantă ați alege să pregătiți salata boeuf, dacă aceasta conține maioneză, atunci preparatul are multe calorii. Maioneza se pregătește cu ulei, iar fiecare lingură de ulei are câte 80 până la 100 de calorii, indiferent de tipul de ulei folosit.
Prin urmare, ar trebui să mâncați salată boeuf cu măsură. O porție ar trebui să aibă aproximativ două sau trei linguri și doar 300 de calorii, mai ales când o serviți ca aperitiv în perioada Sărbătorilor.
Indiferent de varianta aleasă – cu carne de vită, de pui sau de curcan, cu maioneză clasică sau cu maioneză dietetică, salata boeuf este un preparat foarte delicios și sățios, perfect pentru mesele din perioada Sărbătorilor de iarnă, atât de Crăciun, cât și de Revelion.
Salata boeuf este o idee excelentă și în zilele obișnuite, pentru mesele de prânz sau cină, ca fel de mâncare de sine stătător, servit simplu sau cu pâine normală sau prăjită, dar și ca aperitiv sau ca garnitură pentru fripturi sau alte feluri de mâncare.