Mușchiulețul de porc gătiti la cuptor și tăvălit prin oțet balsamic este o alegere excelentă pentru cinele de sărbători.
Mușchiulețul de porc la cuptor cu o glazură balsamică savuroasă va da o notă de eleganță mesei de Crăciun, iar gustul incredibil al acestui preparat îi va uimi pe musafiri.
Fără doar și poate, rețeta pe care o vom prezenta în rândurile de mai jos de mușchiuleț de porc la cuptor tăvălit prin oțet balsamic va fura spectacolul sărbătorilor.
Crocant la exterior și fraged la interior, acest muschi de porc este plin de arome uimitoare! Oțetul balsamic împreună cu ierburile oferă cărnii de porc o aromă proaspătă, dar savuroasă, care te va face să ceri și a doua porție.
Mușchiulețul de porc este o alegere excelentă pentru cinele de sărbători. Este o carne slabă, dar bogată în proteine, potrivită și pentru cei care țin dietă sau vor să își mențină greutatea.
Glazura balsamică menține mușchiulețul fraged și infuzat cu o aromă bogată. Această rețetă este fără gluten, keto și săracă în carbohidrați. Este o alegere excelentă, perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
Ce este mușchiulețul de porc?
Pentru această rețetă se folosește mușchiuețul de porc, nu mușchi de porc. A putea suna bizar, însă sunt două lucrui complet diferite și se gătesc în moduri diferite. Mușchiul de porc este lat și gros, un fel de cotlet de porc uriaș.
Mușchiulețul de porc este lung și îngust. Este un mușchi foarte delicat care trece de-a lungul spatelui porcului. Nu este folosit pentru mișcare, așa că nu devine niciodată dur. Este una dintre cele mai fragede bucăți de carne de porc pe care le puteți cumpăra. De multe ori, în comerț, este pus la vânzare învelit într-o membrană argintie dură. Aceasta trebuie îndepărtată înainte de a pune carnea la gătit.
La ce temperatură se gătește mușchiulețul de porc?
Mușchiulețul de porc se gătește la 180 de grade Celsius. Va dura în jur de o oră pentru a prepara o bucată ce are o greutate de un kilogram, la această temperatură. În general, se lasă cam 25 până la 30 de minute timp de gătire pentru fiecare jumătate de kilogram a bucății de mușchiuleț.
Vă veți da seama că este gata când temperatura interioară a cărnii ajunge la 74 de grade Celsius, dacă va doriți să fie făcută mediu, sau la 80 de grade Celsius, dacă o preferați bine făcută. Veți avea nevoie de un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă a cărnii de porc.
Se gătește acoperit sau neacoperit?
O problemă constantă la carnea de porc este micșorarea, mai ales la coacere. Acesta este un semn că carnea de porc își pierde umezeala la căldura din cuptor. După o oră de gătit, carnea de porc ar putea fi destul de uscată.
- Pentru a preveni acest lucru, vă puteți lua mai multe măsuri de precauție:
- Acoperiți mușchiulețul de porc cu folie sau cu un capac. Acest lucru va păstra aroma suculentă a cărnii.
- Sarea pe care o folosești pe carnea de porc înainte de a o pune la cuptor va ajuta și ea la păstrarea sucurilor.
- Sucurile care ajung pe fundul vasului de gătit sunt cele pe care carnea le-a pierdut în timpul gătirii. La jumătatea timpului de gătire, ungeți carnea, turnând acest suc înapoi deasupra mușchiulețului.
Singurul minus al al acoperirii cărnii de porc este că nu va dezvolta crusta maro pe care ar avea-o dacă ar fi descoperită în cuptor. Pentru a rezolva această problemă, o puteți rumeni pe aragaz înainte de a o introduce la cuptor. Acest pas nu este necesar, dar îmbunătățește aroma și aspectul mușchiului.
Rețeta de mușchiuleț de porc la cuptor tăvălit prin oțet balsamic
Ingrediente
- Un kilogram de mușchiulet de porc pentru friptură
- Sare și piper negru proaspăt
- Două linguri de ulei de măsline
- Patru linguri de unt
- Patru căței de usturoi tocați
- Trei linguri de oțet balsamic
- O lingură de amestec de plante uscate busuioc, condimente italiene, oregano și/sau cimbru
- Rozmarin, pentru ornat
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Spălați carnea și uscați bine mușchiulețul de porc folosind un prosop de hârtie, apoi condimentați cu sare și piper.
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie pe care o poți folosi și în cuptor, la foc mediu spre puternic. Se încălzește aproximativ un minut.
Se prăjește mușchiul de porc pe părțile laterale până se formează o crustă maronie. Ar trebui să fie nevoie de un minut pe fiecare parte. Se pune deoparte.
Cum se face sosul pentru mușchiulețul de porc
Se ia tigaia de pe foc și se adaugă untul și usturoiul. Se amestecă aproximativ 30 de secunde.
Adăugați toate condimentele într-un castron mic și amestecați bine. Acest mix de condimente va adăuga mai multă aromă fripturii de porc.
Adăugați balsamul și tot amestecul de ierburi uscate. Amestecați sosul timp de un minut sau până când untul este complet topit.
Coacerea mușchiulețului de porc
Se pune puțin sos peste mușchiulețul de porc. Acoperiți muschiul de porc cu folie și lăsați la cuptor timp de 30 de minute.
Scoateți folia, puneți mai mult sos deasupra muschiului de porc, acoperiți-l din nou cu folie și gătiți încă 30 de minute sau până când ajunge la temperatura interioară de 80 de grade.
Scoateți-l din cuptor, acoperiți-l cu folie pentru a lăsa să se odihnească aproximativ 15 minute.
Se taie felii subtiri si se orneaza cu rozmarin. Serviți-l cu cartofi prăjiți.
Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun mușchiuleț de porc la cuptor
- Când prăjiți carnea de porc, asigurați-vă că nu o mișcați prea mult vas. Astfel, vei permite cărnii de porc să obțină acea frumusețe maro aurie.
- Uscarea cărnii cu un prosop de hârtie, după ce este spălată, o va ajuta să formeze aceas crustă aurie. Dacă carnea de porc este udă în tigaie, se va prepara la abur în loc să se prăjească.
- Se recomandă folosirea unei tigăi din fontă pentru acest preparat deoarece aceste vase pot fi transferate cu ușurință de pe plită la cuptor. Dar dacă nu aveți o tigaie din fontă, puteți folosi o tavă de copt.
Cum să păstrează frirptura rămasă nemâncată
Mușchiulețul de porc poate fi păstrat la frigider timp de trei, poate chiar patru zile, dacă este ținut într-un recipient închis ermetic. Aveți grijă la reîncălzire, carnea de porc se poate usca ușor.
Utilizați resturile pe sandvișuri, wrap-uri, la legume sote, salate, supe și paste.