Supa cremă de leurdă este o supă de sezon, de care poți să te bucuri cu adevărat în perioada aprilie-iunie. Este foarte simplu de făcut și este gata în mai puțin de 30 de minute.

Supă cremă de leurdă

Această supă cu gust proaspăt ar trebui să fie întotdeauna primul lucru care îți vine în minte atunci când te întrebi cum să gătești verdețurile de primăvară.

Multe rețete de supă de leurdă încep cu o supă pe bază de cartofi, apoi se adaugă puțină leurdă. Nu și această rețetă.

În acest caz, leurda este ingredientul principal. Se adaugă și cartofi, dar nu prea mulți, doar cât să se îngroașe. Rezultatul este o supă delicioasă, ușoară, care îți va aduce toată prospețimea primăverii.

Cât timp rezistă leurda?

Datorită conținutului său ridicat de apă, leurda ține doar câteva zile după cumpărare. Fie o pregătiți direct, fie o păstrați în frigider, învelită într-un prosop de bucătărie umed și o folosiți în următoarele două zile.

Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru supa de leurdă:

  1. Se topește untul într-o cratiță, se călește ceapa timp de 5 minute și se adaugă cartofii și supa de legume.
  2. Odată ce cartofii s-au fiert, adăugați leurda și gătiți timp de 2 minute.
  3. Pasați supa cu un blender, adăugați smântână și asezonați după gust.

Ce gust are leurda?

Are o aromă fină de usturoi, mult mai proaspătă și mai puțin înțepătoare decât un cățel de usturoi. Acest lucru o face ideală pentru a fi consumată atât crudă, cât și gătită.

Cel mai bine este ca leurda să fie culeasă când este tânără, înainte de a înflori, pentru că atunci are cea mai mare aromă.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu te poți bucura de ea odată ce este înflorită.

Ingrediente pentru rețeta de supă de leurdă

Leurda este o verdeață de primăvară care se gătește asemănător cu spanacul, deoarece trebuie doar să o opărești - nu este nevoie de fierbere pentru timp îndelungat. Deși miroase destul de înțepător, aroma de usturoi este mult mai fină odată gătită.

Cartofii se adaugă ca baza pentru această supă, pentru a o îngroșa fără a mai fi nevoie să adaugăm făină. Pentru a fi cu adevărat ușoară, adăugați doar trei cartofi de mărime medie.

Supa de legume este cea mai bună variantă pentru acest preparat, deoarece va evidenția aroma data de leurdă. Puteți folosi supă de legume făcută în casă dacă aveți, dar merge și cu o bază pentru mâncăruri cu gust de legume, knorr, maggi sau vegeta.

Smântâna se adauga într-o cantitate mica pentru a echilibra supa și pentru a îmbogăți gustul, fără însă a acoperi aroma leurdei – ingredientul vedetă al acestei rețete. Dacă preferați un preparat mai ușor, puteți omite smântâna.

Se poate reîncălzi supa de leurdă?

Ca și în cazul majorității supelor, supa de leurdă poate fi făcută din timp și reîncălzită când sunteți gata să vă așezați la masă.

După ce preparați și omogenizați supa, o puteți lăsa așa, iar smântâna se poate adăuga atunci când o o serviți.

Se poate congela supa de leurdă?

Leurda este disponibilă doar câteva luni în fiecare an, așa că ar trebui să profitați cât de mult puteți. Din acest motiv, dacă doriți, puteți să faceți cantități duble din această supă și să congelați mai multe porții.

Pur și simplu faceți supa și lăsați-o să se răcească complet înainte de a o pune în recipiente gata de congelare.

Rețeta de supă cremă de leurdă

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 40 g unt
  • 1 ceapă medie (tocată)
  • 3 cartofi medii (curățați și tăiați cubulețe)
  • 1,5 litri supă de legume
  • 300 g leurdă
  • 100 ml smântână
  • sare și piper

Mod de preparare

Topiți untul la foc mediu și adăugați ceapa, căliți până se înmoaie.

Adăugați supa de legume și cartofii în oală și fierbeți la foc mic.

După ce s-au fiert cartofii, adăugați leurda în oală și lăsați-o pe foc câteva minute, apoi amestecați supa până la omogenizare.

Se adaugă smântână, se condimentează după gust și se servește.

Sfaturi utile

  • Aveți oaspeți la masă? Nicio problemă, această rețetă simplă poate fi dublată sau triplată în funcție de numărul de invitați.
  • Este o supă grozavă pentru oricine urmează o dietă fără gluten. Asigurați-vă că supa de legume pe care o utilizați nu conține gluten.
  • Pentru a servi această supă veganilor sau oricărei persoane care urmează o dietă fără lactate, înlocuiți untul obișnuit cu o alternativă vegană.

Calorii și valori nutriționale

Supa cremă de leurdă are 139 calorii / porție.

  • Calorii

    139kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    12g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    8g

  • Grăsimi saturate

    5g

  • Colesterol

    27mg

  • Sodiu

    79mg

  • Potasiu

    568mg

  • Vitamina A

    3825IU

  • Vitamina C

    20mg

  • Calciu

    72mg

  • Fier

    3mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.