Pogăcelele cu leurdă și cașcaval sunt foarte gustoase. Au gust puternic de leurdă, care seamănă cu usturoiul, și sunt cremoase datorită cașcavalului. Sunt perfecte pentru primăvară, când leurdă e proaspătă și adaugă un plus de sănătate și prospețime mâncărurilor.

Pogăcele cu leurdă și cașcaval

Pogăcelele sunt niște gustări simple și populare în multe bucătării din Europa de Est, inclusiv în România. De obicei, sunt făcute din aluat cu brânză sau alte umpluturi, dar pot fi adăugate și alte ingrediente.

Un exemplu îndrăzneț și plin de savoare este adăugarea de leurdă și cașcaval. Pogăcelele cu leurdă și cașcaval sunt o variantă mai specială, care combină gustul puternic al leurdei cu textura cremoasă a cașcavalului topit. Sunt perfecte pentru gustare sărată sau ca aperitiv la orice masă.

Iată o rețetă gustoasă de pogăcele cu leurdă și cașcaval.

Rețeta de pogăcele cu leurdă și cașcaval

Preparare 15 minute
Gătire 25 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 1 cartof
  • 450 grame făină
  • 100 grame untură
  • leurdă, mărunțită
  • 100 grame cașcaval, răzuit
  • 100 grame unt, topit
  • 3 gălbenușuri
  • 150 grame smântână
  • 20 grame drojdie proaspătă
  • 50 ml lapte călduț
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare

Începe prin a activa drojdia. Amestecă drojdia proaspătă cu laptele călduț și o linguriță de zahăr. Lasă amestecul deoparte pentru câteva minute până începe să spumeze.

Într-un bol mare, cerni făina și adaugi sarea. Acest pas ajută la omogenizarea ingredientelor uscate.

Adaugă untura în făina cernută și amestecă până când compoziția începe să capete un aspect nisipos. Apoi, adaugă gălbenușurile și smântâna. Amestecă bine.

După ce drojdia a spumat, adaugă-o peste amestecul de făină. Frământă aluatul până devine neted și elastic. Dacă este prea uscat, poți adăuga puțin lapte; dacă este prea lipicios, adaugă puțină făină.

Adaugă leurda mărunțită (dacă este congelată, asigură-te că a fost lăsată la dezghețat și scursă bine) și cașcavalul răzuit în aluat.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc călduros pentru aproximativ o oră sau până își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, împarte-l în bucăți mici și formează bile sau discuri, în funcție de ce preferi.

Topește untul și unge fiecare bucată înainte de a o așeza în tava de copt.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și coace pogăcelele până devin aurii și frumos crescute, aproximativ 20-25 de minute, în funcție de cuptor.

Servește pogăcelele cu leurdă și cașcaval calde sau la temperatura camerei, ca aperitiv sau ca parte a unei mese.

Sfaturi pentru pogăcele perfecte

  • Pentru un gust fresh, folosește leurdă proaspătă, culeasă din zone nepoluate.
  • Nu te zgârci la cașcaval! Cu cât adaugi mai mult, cu atât pogacelele vor fi mai gustoase.
  • Nu le coace prea mult! Pogăcelele trebuie să fie aurii și pufoase, nu uscate și tari.

Pogăcelele cu leurdă și cașcaval sunt cele mai bune atunci când sunt servite calde, direct din cuptor.