Supa de chimen este una dintre supele populare în Ungaria. Este delicioasă, sănătoasă, simplă și rapidă.

Supă ungurească de chimen

Supa de chimen se servea foarte des în trecut, dar astăzi părerile sunt împărțite. Acest fel de mâncare care se servea atunci când nu era nimic altceva de mâncat, mai ales în timpul și după cele două războaie mondiale.

Ingredientele sunt foarte simple. Fiind una dintre mesele oamenilor săraci, acest fel de mâncare conținea un rântaș, apă și sare. Aceasta era baza. Când vremurile au devenit mai bune, se considera luxos să se adauge alte ingrediente, cum ar fi paprika și crutoane.

Mai târziu, supa a fost îmbunătățită prin adăugarea ouălor bătute, practică ce se folosește și astăzi.

Rețeta de supă ungurească de chimen

Preparare 10 minute
Gătire 15 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 2 linguri de untură (sau 2 linguri de ulei vegetal)
  • 2 linguri de făină
  • 1 ceapă albă mare
  • 2 lingurițe de semințe de chimen
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • 1-2 lingurițe de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1,2 l de apă
  • 2 ouă
  • crutoane pentru servire

Mod de preparare

Curățați și tăiați o ceapă și căliți-o în ulei vegetal (sau untură) până când pare transparentă.

Adăugați semințele de chimen după ce ați fiert ceapa și continuați să le amestecați.

După 2-3 minute, adăugați făina. Amestecați continuu. Făina are rolul de a îngroșa textura supei (în acest fel se face face rântașul din supa noastră). Dacă nu folosiți făină, textura va fi mai fluidă.

Adăugați pudra de ardei iute și amestecați timp de un minut.

Adăugați încetul cu încetul apă. Puteți adăuga mai mult sau mai puțin de 1,2 litri, depinde cât de multă doriți să faceți.

Adăugați sare și piper după gust.

Lăsați supa timp de 15-20 de minute să fiarbă la foc mic.

Bateți ouăle și turnați-le în supă într-un jet fin, amestecând constant. Continuați să fierbeți încă 2-3 minute.

Se servește caldă, decorând supa în bol cu o crenguță de pătrunjel tocat. O felie de pâine proaspătă de secară sau o mână de crutoane se potrivesc excelent cu această supă.

Se păstrează la frigider până la 3-4 zile.

Beneficiile supei de chimen

Chimenul este un condiment cu numeroase aplicații culinare și medicinale.

Deși este considerat în general o sămânță, provine din fructul plantei de chimen și conține mai multe minerale și compuși vegetali. De fapt, poate ajuta la pierderea în greutate, ameliorează inflamațiile și susține sănătatea digestivă.

Chimenul este plin de fibre și mai multe minerale importante, inclusiv fier, magneziu, cupru și calciu. Este, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți. Cercetările arată că poate favoriza pierderea în greutate și poate ajuta la tratarea diferitelor afecțiuni inflamatorii și tulburări digestive.

Acest ingredient versatil poate fi folosit întreg sau măcinat pentru a aromatiza deserturi, sosuri, pâine și produse de patiserie.

Deși este în general foarte sigur, copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și persoanele cu afecțiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare nu ar trebui să folosească chimenul. Discutați cu un medic dacă aveți rezerve în privința adăugării acestuia în alimentația zilnică.