Supă cremă de gulii este un preparat gustos și ușor, un mod încăntător de a începe o masă cu mai multe feluri de mâncare. Vezi ingredientele și cum se prepară.
Această rețetă de supă cremă de gulii, de inspirație ungurească, este perfectă pentru cei care țin o dietă vegetariană, însă, în condițiile în care conține lactate, nu poate fi consumată de vegani.
Gulia este o legumă populară în Europa de Est. Este rezistentă la îngheț, ceea ce înseamnă că poate fi păstrată un timp îndelungat într-o cămară sau o pivniță răcoroasă.
Gulia face parte din categoria legumelor crucifere, având o serie de beneficii pentru sănătatea organismului uman. Bulbii pot fi albi sau violet. Soiul alb este mai aromat și mai fraged, cu o notă de arome de ridichii și castraveți. Guliile mov tind să aibă o aromă puțin mai picantă.
Rețeta de supă cremă de gulii
Ingrediente
- Două linguri de unt nesărat
- O ceapă de dimensiuni medii, tocată
- O jumătate de kilogram de bulbi de gulie, decojiți și tocați
- 600 de mililitri de supă de legume (cub knorr)
- 600 de mililitri de lapte
- O frunză de dafin
- Sare, după gust
- Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
Topește cele două linguri de unt într-o tigaie mare cu capac. Adaugă o ceapă de dimensiuni medii tocată și gătește până ce aceasta începe să se înmoaie, adică în jur de zece minute. Pune guliile, decojite și tocate, și mai lasă pe foc două minute.
Adaugă în tigaie supa de legume, o foaie de dafin și așteaptă până începe să fiarbă. Acoperă vasul, micșorează focul și lasă la fiert 25 de minute sau până când guliile se frăgezesc. Mai așteaptă câteva minute, până se răcește, și scoate frunza de dafin.
Folosind un blender de mână sau un robot de bucătărie, amestecă supa până ajunge la consistența unui piure cremos. Trece compoziția printr-o sită pentru a separa părțile fibroase ale guliilor.
Condimentează după gust cu sare și piper.
Supa cremă de gulii ungurească se servește în boluri încălzite cu o felie de pâine lângă.
Ce beneficii pentru sănătate au guliile
Gulia face parte din categoria legumelor crucifere. Acestea sunt bogate în antioxidanți și au efecte antiinflamatorii, care sunt benefice în combaterea bolilor precum diabetul și anumite tipuri de cancer.
Legumele crucifere sunt, de asemenea, sărace în calorii și bogate în fibre, calciu, fier, vitaminele A și C și enzime benefice. În acest grup de legume sunt incluse varza, broccoli, varza de Bruxelles, kale, conopida, bok choy, ridichi, rutabaga, frunze de nap, gulia și multe altele.
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă ies 4 porții. O porție de supă cremă de gulii are 165 calorii.
-
Calorii
165kcal
-
Proteine
8g
-
Carbohidrați
19g
-
Zaharuri
13g
-
Fibre
4g
-
Grăsimi
7g
-
Grăsimi saturate
5g
-
Colesterol
25mg
-
Sodiu
655mg
-
Fier
1mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.