Pulpa de miel la cuptor gătită după rețeta turcească sau „Kuzu tandir” se numără printre cele mai îndrăgite feluri de mâncare în Turcia. Carnea este atât de fragedă încât se desprinde de pe os și se topește în gură la fel ca vata de zahăr.

Pulpă de miel la cuptor - rețeta turcească

Cum se gătește pulpa de miel la cuptor în mod tradițional, în Turcia

Denumirea acestui preparat, „tandir”, provine de la tehnica străveche de a găti carnea de miel într-un cuptor special făcut dintr-o groapă în pământ. Această tehnică a fost folosită timp de secole de turcii selgiucizi și de strămoșii lor din Asia Centrală. Este încă întâlnită în Turcia, Grecia, Caucaz, India, Pakistan și Afganistan.

Aceste „cuptoare” cu gropi speciale făcute în pământ erau căptușite cu un amestec de noroi și paie sau păr de capră, modelate într-un vas lat la bază și îngust în partea de sus. Acestea erau lăsate să se usuce în soarele fierbinte al stepei asiatice.

Odată ce vasul întărit era așezat în groapă, lemnul și cărbunele erau arse în interior, iar totul, cu excepția deschiderii înguste, era acoperit cu pământ. Cuptoarele Tandir erau folosite nu doar pentru gătit, ci și pentru încălzirea locuințelor.

Modul tradițional de a găti carnea într-un tandir este atârnând mielul întreg de un cârlig suspendat deasupra cărbunilor, apoi acoperind partea superioară și lăsându-l să se gătească ore în șir.

Astăzi, există multe locuri și multe restaurante celebre în Turcia ce încă mai gătesc carne de miel în acest mod tradițional. Însă, în prezent, numele tandir se referă și la orice carne gătită încet în suc propriu pe cărbuni, pe aragaz sau în cuptor.

Pulpa de miel la cuptor gătită după rețeta turcească se prepară ușor, în doar câteva minute, folosind o tavă de metal. Însă, timpul de gătire este de aproape trei ore. În acest interval de timp este necesar ca friptura să fie întoarsă adesea.

Rețeta turcească de pulpă de miel la cuptor

Preparare 15 minute
Gătire 3 ore
Timp total 3 ore și 15 minute

Ingrediente

  • O pulpă de miel
  • 60 de mililitri de ulei de măsline
  • 1,5 linguri de suc de lămâie proaspăt stors, de la o jumătate de lămâie
  • O linguriță de sare
  • O jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 4 până la 5 frunze de dafin
  • Două până la 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 120 de mililitri de apă fierbinte

Mod de preparare

Atenție! Atunci când cumpărați pulpa de miel, este recomandat să îi cereți măcelarului să curețe cât mai multă grăsime în exces și să o porționeze în trei bucăți.

Preîncălziți cuptorul la 140 de grade. Așezați carnea de miel într-o tavă metalică puțin adâncă pentru cuptor. Într-un bol, amestecați împreună uleiul de măsline, sucul de lămâie și condimentele. Turnați amestecul peste miel.

Purtând mănuși de cauciuc, frecați carnea de miel pe toată suprafața ei, masând-o timp de câteva minute. Adăugați frunzele de dafin și crenguțele de rozmarin. Puneți tava în cuptor neacoperită.

Lăsați carnea de miel să se gătească încet, la această temperatură scăzută, timp de aproximativ o oră și jumătate. Veți vedea că își va elibera grăsimea și sucurile, apoi le va reabsorbi pe măsură ce se gătește. După primele 30 de minute, întoarceți bucățile de miel. Repetați acest lucru de încă două ori pe parcursul procesului de gătire.

După ce a trecut o oră și jumătate și ați întors carnea de trei ori, turnați cei 120 de mililitri de apă fierbinte peste carne, apoi închideți complet tava de friptură cu folie de aluminiu. Măriți temperatura cuptorului la 180 de grade și lăsați carnea să se gătească încă cel puțin o oră.

După aproximativ o oră, scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se odihnească timp de cinci minute. Îndepărtați folia de aluminiu. Carnea trebuie să fie foarte fragedă și să se desprindă de pe oase. Folosind două furculițe, îndepărtați toată carnea de pe oase. Îndepărtați oasele, frunzele de dafin și rozmarinul.

Pulpa de miel la cuptor gătită după rețeta turcească poate fi servită alături de orez turcesc fierbinte sau orzo, dar și alături de piure de cartori și salată, după preferința fiecăruia.

Pulpa de miel la cuptor gătită după rețeta turcească este un preparat bogat în proteine, vitamine și minerale, fiind și o sursă excelentă de fier. Această mâncare este, de asemenea, bogată în arome și texturi, combinând gustul delicat al cărnii de miel cu aroma dulceagă a condimentelor și cu textura cremoasă a legumelor.

Această mâncare poate fi servită cu o varietate de garnituri, cum ar fi orezul, piureul de cartofi sau legumele la grătar. De asemenea, poate fi servită cu diverse salate sau cu sosuri cremoase pentru a completa gustul delicios al cărnii de miel.

Pulpa de miel la cuptor- o călătorie culinară spre inima bucătăriei turcești

Pulpă de miel la cuptor, preparată după rețeta turcească, este o alegere excelentă pentru a savura bucatele tradiționale ale Turciei. Gustul suculent și aromele irezistibile ale acestei fripturi fac din ea o opțiune minunată pentru ocazii speciale sau chiar pentru o masă în familie. Nu numai că veți savura o mâncare delicioasă, dar veți și descoperi cultura și tradițiile gastronomice ale unei țări fascinante, precum Turcia.

u vă rămâne decât să încercați această rețetă uimitoare de pulpă de miel la cuptor și să vă bucurați de o experiență culinară autentică. Poftă bună!

De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, pască.