Nu există gospodină care să nu pregătească o porție de zacuscă toamna. Chiar dacă există o mulțime de sortimente de zacuscă în magazine, nimic nu se compară cu zacusca de vinete făcută în casă.

Astăzi vă porpupenm o rețetă de zacuscă foarte populară în zona Moldovei. Spre deosebire de rețeta clasică de zacuscă, aceasta conține morcovi și, datorită lor, are o aromă dulce aparte. 

Zacuscă de vinete după rețeta moldovenească
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 25 gogoșari
  • 25 ardei grași
  • 1 kg ceapă
  • 10 vinete
  • 2 kg roșii
  • 1 kg morcovi
  • 1 litru ulei
  • foi de dafin
  • sare
  • piper boabe

Mod de preparare

Coaceți vinetele, ardeii și gogoșarii, ideal pe tablă, la foc de lemne. Curățați ardeii de coajă și de semințe și vinetele de coajă și lăsați-le pe toate să se scurgă bine.

Tocați ceapa mărunt și puneți-o la călit în ulei. Decojiți roșiile și tăiați-le cubulețe. Tocați vinetele și tăiați ardeii fâșii. Dați morcovii pe răzătoarea mare. După ce ceapa s-a călit, adăugați morcovii și mai lăsați să se călească totul împreună timp de 10 minute.

Adăugați și vinetele și ardeii, foile de dafin, boabe de piper și sare după gust. Lăsați zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Lăsați să fiarbă până când zacusca a scăzut cu o treime și uleiul s-a ridicat la suprafață.

După ce zacusca s-a răcit 10 minute, o puteți pune în borcane sterilizate. Puneți o lingură de ulei deasupra și sigilați borcanele.