Zacusca de fasole ardelenească este un fel de mâncare hrănitor și sățios. Vezi care sunt ingredientele și cum se prepară.

Zacuscă de fasole din Ardeal

Zacusca de fasole ardelenească este un fel de mâncare hrănitor și sățios, foarte potrivit pentru zilele de post din sezonul rece, dar și pentru zilele obișnuite în care nu este timp pentru gătit sau în care se dorește o masă de prânz sau cină autentică, gustoasă și ușoară, fără carne.

Pentru această rețetă de zacuscă de fasole originară din Ardeal este nevoie de legume proaspete și pline de gust, precum și de fasole uscată și de câteva condimente ce există în aproape fiecare bucătărie. Ingredientele sunt puține la număr și foarte ieftine și ușor de găsit.

Rețeta de zacuscă de fasole din Ardeal

Timp total 2 ore

Ingrediente

  • Un kilogram de ceapă
  • Un kilogram de fasole uscată
  • 3 kilograme de ardei capia
  • 400 de grame de bulion
  • Un litru de ulei de floarea-soarelui
  • Foi de dafin
  • Piper proaspăt măcinat
  • Sare

Mod de preparare

Pregătirea acestei rețete trebuie să înceapă cu o seară înainte de gătirea propriu-zisă. Mai exact, cu o seară înainte de a găti zacusca, se pune fasolea la „umflat”. A doua zi, aceasta se fierbe în două ape, la fel ca pentru orice fel de mâncare de fasole, astfel încât să nu provoace disconfort după ce este consumată.

După ce a fost lăsată la umflat peste noapte și fiartă în două ape, fasolea se lasă la răcit și se dă prin mașina de tocat sau se lasă întreagă, după preferință. Ardeii capia se pun la copt direct pe aragaz sau la cuptor. Apoi, aceștia se curăță și se dau prin mașina de tocat.

Uleiul de Floarea-soarelui se pune la încins într-o cratiță mai mare. Apoi, se pune la călit ceapa. Ulterior, se adaugă ardeii capia și se lasă timp de o jumătate de oră, amestecând din când în când. După ce trec cele 30 de minute, se adaugă și fasolea întreago sau dată prin mașina de tocat și se lasă la fiert pentru încă o jumătate de oră.

În cele din urmă, se adaugă bulionul, foile de dafin și sarea și piperul proaspăt măcinat, după gust. Zacusca de fasole din Ardeal se pune în borcane sterilizate ce se închid cu capace și se lasă la răcit încet, sub o pătură sau sub prosoape.

Apoi, borcanele cu zacuscă de fasole ardelenească pot fi depozitate în cămară pentru sezonul rece.

Idei de servire

Zacusca de fasole după această rețetă originară din Ardeal este savuroasă și sățioasă. Poate fi servită ca fel principal de mâncare, cu pâine normală sau prăjită, și este perfectă pentru zilele de post, dar și în dieta persoanelor vegetariene sau vegane. Preparatul poate fi servit și pe felii de ardei gras sau capia, în cazul celor care se feresc să consume prea mulți carbohidrați.

Altfel, acest tip de zacuscă de fasole poate fi servit și ca aperitiv. Preparatul se poate întinde pe bruschete, pe ardei proaspeți și crocanți sau pe bucăți de pâine prăjită, lângă măsline, brânzeturi și alte tipuri de aperitive, după preferință.