Fie că aveți nevoie de vinetele pentru baba ganoush sau salată, coacerea lor direct pe aragaz, la foc deschis este cea mai bună metodă de a scoate în evidență gustul afumat și aroma unică. Și cu sfaturile noastre infailibile, este și foarte ușor.
Nu este niciun secret că cea mai simplă metodă de a le prepara este să le coaceți întregi direct în cuptor. Cu toate acestea, metoda care oferă cea mai multă savoare este coacerea lor pe aragaz, la foc direct.
Cum se coc vinetele pe aragaz, la foc deschis
Clătiți vinetele sub jet de apă rece. Dacă au autocolant pe ele, îndepărtați-l. Uscați-le cu un prosop de bucătărie sau cu un prosop de hârtie. Puneți-le deoparte.
Tapetați aragazul cu folie de aluminiu având grijă să păstrați arzătoarele expuse.
Porniți arzătoarele la foc mediu și așezați vinetele pe direct pe flacără deschisă. De obicei, punem 2 vinete pe arzătoarele mai mari și 1 pe cele mai mici. Sau puteți folosi o plită pentru aragaz.
Coaceți vinetele timp de aproximativ 15-20 de minute (în funcție de mărimea lor), întorcându-le la fiecare 5 minute, cu atenție să nu vă ardeți. Veți ști că vinetele sunt complet coapte atunci când coaja este arsă, iar pulpa este moale.
Transferați vinetele coapte pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Acest lucru poate dura între 10-15 minute.
Puneți o strecurătoare deasupra unui castron mare. Când vinetele sunt suficient de reci pentru a fi manevrate, se decojesc sub jet de apă rece, îndepărtând ușor coaja, având grijă să păstrați pulpa intactă. Transferați pulpa de vinete în strecurătoare și lăsați-o să se scurgă timp de 10-15 minute.
Alternativ, puteți sări peste partea de curățare sub jet de apă și folosiți o lingură mică pentru a separa pulpa de coaja carbonizată.
Nu săriți însă peste procesul de scurgere: Acest lucru este deosebit de important dacă aveți de gând să faceți baba ganoush. Dacă săriți acest pas, compoziția va fi apoasă.
Supravegheați atent vinetele în timp ce se gătesc.
Semințele sunt comestibile, dar le puteți îndepărta pe cele mari dacă doriți. Dacă vinetele sunt mai bătrâne, semințele ar putea avea un gust amar, așa că asigurați-vă că le gustați rapid pentru a decide dacă să le îndepărtați sau nu.
De ce să gătiți vinetele pe un aragaz cu flacără
- Aromă delicată de fum
- În funcție de mărimea vinetelor, puteți coace o vânătă întreagă în aproximativ 15-20 de minute, un timp mai scurt decât dacă o coaceți în cuptor sau la grătar.
- Puteți folosi toate arzătoarele și astfel coaceți mai multe vinete în același timp. În acest fel, puteți coace o cantitate mare, iar o parte o folosiți în rețete și restul se poate congela.
Cum se coc vinetele întregi în cuptor
Începeți prin a le clăti sub apă rece. Dacă există autocolant pe ele, se îndepărtează.
Folosiți un prosop de bucătărie sau prosoape de hârtie pentru a usca bine fiecare vânătă. Nu este nevoie să le curățați de coajă.
Preîncălziți cuptorul la 200 grade C. Tapetați o tavă cu folie de aluminiu și lăsați-o deoparte.
Folosind o furculiță sau vârful unui cuțit ascuțit, faceți 7-10 găuri în fiecare vânătă. Acesta este un pas crucial pentru a preveni ca vinetele să se umfle și să explodeze.
Așezați vinetele în tavă pe un singur rând și transferați-le în cuptorul preîncălzit.
Lăsați-le în cuptor până când se înmoaie, având grijă să le întoarceți la fiecare 20 de minute. Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 50-60 de minute, în funcție de mărimea legumelor.
Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească înainte de a le folosi.
La ce temperatură se coc vinetele întregi
Cea mai bună temperatură de coacere a vinetelor întregi este de 200 grade Celsius.
Cât timp durează să coci vinete la cuptor
Timpul de coacere a vinetelor depinde de mărimea lor. De obicei durează între 40-60 de minute.
Trebuie sărate vinetele întregi înainte de a le coace în cuptor?
Nu este nevoie să le sărați înainte de coacere. Cu toate acestea, vă recomandăm să condimentați corespunzător pulpa vinetelor înainte de a o folosi în rețeta dumneavoastră.
Cum știți când vinetele sunt gata
Veți ști că vinetele sunt gata de gătit atunci când încep să își piardă forma, sunt moi la atingere și carbonizate la exterior.
Vinetele se pot consuma cu tot cu coajă și semințe?
Coaja este comestibilă, iar dacă o parte din resturile carbonizate ajunge în preparatul final, nu face decât să-l îmbunătățească, cu o delicioasă aromă afumată. Semințele sunt, de asemenea, comestibile.
Cu toate acestea, dacă doriți, puteți îndepărta semințele mai mari înainte de a folosi vinetele.
Cum se curăță vinetele
Despicați vinetele coapte, scoateți pulpa cu o lingură mică și transferați-o într-un bol pentru a o folosi în rețete precum cremă de vinete cu iaurt sau adăugați-o în salatele de vinete.
Cojiți ușor coaja vinetelor, transferați pulpa pe un tocător și tocați-o grosier. Se transferă într-un bol mare, se stropește cu suc proaspăt de lămâie, un strop de ulei de măsline, sare kosher și piper și se presară cu pătrunjel proaspăt. Se servește ca garnitură simplă la cină.