Zacusca de vinete cu fasole boabe la ceaun este un preparat sățios și gustos, perfect pentru persoanele care țin post. Vezi ingredientele și pașii de preparare.

Zacuscă de vinete cu fasole boabe la ceaun

Zacusca de vinete cu fasole boabe la ceaun este un preparat sățios și gustos, perfect pentru persoanele care țin post, dar și pentru cele vegetariene sau vegane, precum și pentru oricine își dorește o masă de prânz sau cină fără carne, gata de servit direct dintr-un borcan pregătit înainte și depozitat în debara.

Modul de pregătire al acestei rețete de zacuscă de vinete cu dasole boabe la ceaun este foarte simplu. Sunt necesare doar câteva ingrediente ieftine și ușor de găsit în orice magazin alimentar.

Cum se prepară zacusca de vinete cu fasole boabe la ceaun

Timp total 5 ore

Ingrediente

  • 6 kilograme de vinete, cântărite după ce au fost prăjite și curățate
  • 4 kilograme de gogoșari
  • 1,5 kilograme de ceapă
  • Un kilogram de morcovi
  • Un kilogram de fasole boabe
  • Aproximativ 500 de mililitri de bulion
  • Un litru de ulei de Floarea-soarelui
  • Foi de dafin
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare

La fel ca în aproape orice rețetă ce include fasole, acest ingredient trebuie să fie pus în apă cu o seară înainte, după care se fierbe, de preferat în două ape, astfel încât să nu provoace disconfort după ce este consumat.

Apoi, se coc vinetele și gogoșarii pe o plită. Ceapa se curăță și se lasă în apă timp de o oră, iar morcovii se curăță și se dau pe răzătoare. După aceea, se dau prin mașina de tocat gogoșarii copți, vinetele coapte și ceapa.

Într-un ceaun, se toarnă 500 de mililitri de ulei de floarea-soarelui și se călesc ceapa și morcovii. Se adaugă gogoșarii și vinetele și se lasă la fiert. Se adaugă restul de 500 de mililitri de ulei de gătit și sarea și piperul, după gust.

Se amestecă toate ingredientele, se adaugă bulionul, după gust, apoi și fasolea fiartă în două ape și foile de dafin. Se lasă compoziția la fiert până când uleiul de Floarea-soarelui se ridică la suprafață.

Borcanele și capacele se spală și se pun în cuptor, până când se usucă. Se încălzește cuptorul, se umplu borcanele cu zacuscă și se dau la cuptor fără capace. Se lasă acolo până când li se formează o crustă. În final, se pun capacele și se depozitează borcanele în debara sau într-un loc uscat și răcoros.

Idei de servire

Zacusca de vinete cu fasole boabe la ceaun pregătită după această rețetă poate fi servită cu pâine normală sau prăjită, dar merge de minune și lângă mămăligă sau alături de o salată ori întinsă pe felii de ardei gras, după preferința fiecăruia.