Dacă nu ați făcut deja zacuscă sau vreți să încercați și altă rețetă, în afară de cea clasică, cu vinete, vă propunem să pregătiți această zacuscă de dovlecei. Este delicioasă, ușor de făcut și puteți adapta foarte ușor cantitățile în funcție de câtă zacuscă vreți să obțineți. 

Zacuscă de dovlecei pentru iarnă
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 2 dovlecei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 3 ardei grași roșii
  • 3 roșii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 5 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 2 foi de dafin
  • 250 ml bulion

Mod de preparare

Curățați legumele de coajă și tăiați-le în bucăți potrivite. Cuburi mai mari, pentru a se găti repede este o variantă ideală. Pregătiți o tavă pentru cuptor și tapetați-o cu hârtie de copt.

Puneți legumele în afară de roșii (pe ele le vom pune mai târziu) și presărați puțină sare peste ele. Stropiți legumele cu puțin ulei și dați tava la cuptor pentru o oră. Scoateți tava și amestecați din când în când, pentru a întoarce legumele și pe partea cealaltă.

După prima jumătate de oră, adăugați și roșiile. Când legumele sunt coapte, opriți focul și lăsați tava în cuptor, să se răcească treptat. Când legumele s-au răcit, pasați-le cu ajutorul unui blender, dar nu cât să obțineți o pastă foarte fină. Sau le puteți da prin mașina de tocat.

Puneți restul de ulei într-o oală pe foc, adăugați usturoiul tocat mărunt și legumele pasate. Puneți și bulionul, foile de dafin, potriviți de sare și piper și lăsați zacusca să fiarbă 20-30 de minute sau până când uleiul se ridică la suprafață.

După ce s-a răcit puțin puneți zacusca în borcane sterilizate. Adăugați o lingură de ulei deasupra. Păstrați zacusca în cămară sau beci peste iarnă.