Peltea
Peltea de mere (jeleu)
Toamna ne bucurăm din plin de aroma și savoarea merelor. Se găsesc peste tot, sunt niște fructe autentice, sunt accesibile ca preț și le putem transforma într-o mulțime de bunătăți, de la plăcintă până la gem sau peltea. O rețetă de peltea (sau jeleu) de mere vă propunem și noi astăzi. Este foarte simplu de făcut, nu necesită mult timp și este delicioasă pe o felie de pâine prăjită.
Gem de pepene galben
1 kg pepene galben,1/2 baton vanilie,4 linguri zeama lamaie/litru,200 g miere/litru
Gem cu prune si nuci
4 kg de prune mici 1 kg zahar 150 g miez de nuca 2 lingurite scortisoara
Gem de struguri cu nuca
un kg struguri dulci (Hamburg) 500 g zahar 5 cuisoare 1 lingurita scortisoara macinata 100 g miez de nuca
Dulceata din fructe de padure
2 kg fructe de padure (zmeura, mure si afine) 1 kg zahar sucul de la 1 lamaie 1 aspirina
Gem de mere si prune
5 mere (aprox 1 kg au avut ale mele)500 g prune500 g zahar1 lingurita de scortisoara1/2 lingurita de nucsoarazeama si coaja de la o lamaieIn plus, 2 linguri de apa, daca merele si prunele sunt mai seci, cum au fost ale mele..
Dulceata de mere cu scortisoara
1800 gr mere gata curatate,300 ml apa,800 gr zahar,1 lgta scortisoara macinata,3 aspirine.
Chutney cu merisoare si mere
1,5kg mere, curatate de coaja si taiate cuburi, 450g ceapa feliata, 50g ghimbir proaspat, 1 lingurita piper boabe, 500g zahar, 250ml otet de cidru, 500g merisoare
Dulceata de caise
2 kg caise 1 lamaie 1,5-2 kg zahar, dupa preferinta 2 lingurite esenta de migdale