Peltea

Peltea de mere (jeleu)

Toamna ne bucurăm din plin de aroma și savoarea merelor. Se găsesc peste tot, sunt niște fructe autentice, sunt accesibile ca preț și le putem transforma într-o mulțime de bunătăți, de la plăcintă până la gem sau peltea.  O rețetă de peltea (sau jeleu) de mere vă propunem și noi astăzi. Este foarte simplu de făcut, nu necesită mult timp și este delicioasă pe o felie de pâine prăjită.   

Magiun de macese

1 kg macese, 200 g miere/litru

Gem de coacaze

1 kg coacaze, gelatina, 400 g miere/litru

Marmelada de pere

2 kg pere dulci50 g fructozaapa sa acopere perele in oala

Gem cu prune si nuci

4 kg de prune mici 1 kg zahar 150 g miez de nuca 2 lingurite scortisoara

Gem gustos de piersici

1 kg pulpa de piersici,1 kg zahar, 1 lamaie.

Dulceata din fructe de padure

2 kg fructe de padure (zmeura, mure si afine) 1 kg zahar sucul de la 1 lamaie 1 aspirina

Dulceata de mere cu scortisoara

1800 gr mere gata curatate,300 ml apa,800 gr zahar,1 lgta scortisoara macinata,3 aspirine.

Chutney cu merisoare si mere

1,5kg mere, curatate de coaja si taiate cuburi, 450g ceapa feliata, 50g ghimbir proaspat, 1 lingurita piper boabe, 500g zahar, 250ml otet de cidru, 500g merisoare

Dulceata de caise

2 kg caise 1 lamaie 1,5-2 kg zahar, dupa preferinta 2 lingurite esenta de migdale