Din ce în ce mai mulți oameni renunță la carne, fie din motive etice, fie din motive ce țin de sănătate și dietă. Pentru unii e doar un experiment, pentru alții devine un stil de viață.
Să renunți dintr-o dată la proteinele animale din alimentație nu e ușor, nici pentru psihic, nici pentru organismul obișnuit cu consumul de carne.
Dacă te-ai gândit vreodată să renunți la carne pe termen lung, trebuie să știi care sunt consecințele. Vegetarianismul este un stil de viață care nu se potrivește oricui și, dacă nu îți imaginezi viața fără burgeri, fripturi și grătare, e clar că nu e pentru tine.
În schimb, dacă tu consideri că ai putea trăi foarte bine și fără carne, trebuie să știi ce schimbări au loc în organism atunci când încetezi să mai consumi proteină animală de orice formă.
Poți să slăbești câteva kilograme
Neal Barbard, profesor la Facultatea de Medicină din Washington, a făcut un studiu și a ajuns la concluzia că renunțarea la carne te poate ajuta să pierzi în greutate, chiar dacă nu acesta este scopul principal. Un om poate slăbi, în medie, 3.5 kilograme atunci când devine vegetarian.
Scapi de balonare
Și, mai mult decât atât, intestinul începe să producă mai multe probiotice. Corpul uman are enzime digestive atât pentru carne, cât și pentru legume. Nu se va schimba nimic în rău dacă încetezi să mai mănânci carne. Sistemul digestiv se va adapta la noul stil de viață și scade și riscul apariției de boli ale aparatului digestiv.
Scade riscul de boli cardiace
Studii făcute pe mai bine de 76.000 de oameni arată că vegetarienii prezintă un risc cu 24% mai mic de a dezvolta boli cardio-vasculare. Explicația e simplă: renunțarea la carne și, implicit, la grăsimile animale înseamnă un nivel mai mic de colesterol și circulație mai bună.
Se schimbă percepția gusturilor
Lipsa de zinc din alimentație duce la alterarea gustului. Atunci când renunți la carne, pierzi și o sursă importantă de zinc. Sigur că se găsește zinc și în fructe și legume, dar nu este la fel de bine absorbit de organism, așa că vegetarienii își pierd treptat capacitatea de a percepe 100% gustul alimentelor.
Doza zilnică recomandată este de 8 miligrame de zinc, iar vegetarienii au nevoie cu 50% mai mult pentru a suplimenta pierderea, ceea ce înseamnă 12 mg.
Pierzi masă musculară
Mușchiul are nevoie de proteină pentru a crește și a se reface după un antrenament. De aceea, vegetarienii trebuie să ia suplimente cu proteine, pentru că cele de origine vegetală nu sunt de ajuns pentru a susține sistemul muscular.
Pierzi substanțe nutritive
Dacă vegetarienii stau bine la capitolul fier, calciu și vitamina B12, pierd în schimb alte substanțe nutritive obligatorii pentru funcționarea sistemului nervos. Cu atât mai mult dacă trecerea la vegetarianism se face brusc.
Fiecare persoană trebuie să fie conștientă de substanțele pe care le pierde odată cu renunțarea la carne, să-și facă analize periodic și să acopere pierderile cu ajutorul suplimentelor nutritive.