Această rețetă de gem de pere este cât se poate de simplă, dar și ieftină, întrucât necesită doar trei ingrediente de bază.
Gemul de pere este un adevărat deliciu, fie că este servit la mic dejun, pe o felie de pâine prăjită cu unt, la cafea sau ceai, fie că este adăugat altor deserturi sau pus pe un platou cu brânzeturile preferate.
Rețeta de gem de pere
Ingrediente
- 1,2 kilograme de pere
- 500 de grame de zahăr
- 50 de mililitri de apă
- O lămâie bio, netratată
- 50 de grame de ghimbir ras, opțional
- Scorțișoară măcinată, după gust, opțional
- Nuci mărunțite sau feliate, după gust, opțional
Mod de preparare
Înainte de orice altceva, se spală bine perele și se curăță de coajă. Apoi, se taie în două, pe lungime, și li se îndepărtează miezul. Pulpa fructelor se taie în cuburi de dimensiuni aproximativ egale.
Se pun cuburile de pere într-un vas antiaderent. Se rade lămâia deasupra lor, după care se stoarce sucul și se adaugă peste fructe, cu grijă să nu cadă vreun sâmbure în vas. Atenție! Întrucât se folosește coaja, este important ca lămâia să fie netratată. Se adaugă cei 50 de mililitri de apă și se gătește la foc mediu, până când fructele dau în clocot. Se lasă la fiert pentru aproximativ 12 minute.
Se oprește focul și se adaugă cele 500 de grame de zahăr, puțin câte puțin, amestecând încontinuu, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Se aprinde focul, la maximum. Se lasă gemul pe aragaz până când ajunge din nou la fierbere. Se reduce focul la mediu și se mai gătește timp de o oră.
În final, se toarnă dulceața de pere în borcane sterilizate și se închid bine. Se întorc cu capacele în jos și se lasă așa până când se răcesc.
Ca să reziste timp de două sau trei luni, borcanele cu gem de pere se scufundă într-un vas cu apă rece, după ce se învelesc în prosoape de bucătărie. Borcanele trebuie să fie acoperite complet. Apoi, borcanele cu gem de pere se fierb pentru 20 de minute.
Ce alte ingrediente pot fi adăugate la gemul de pere
La această rețetă de gem de pere se pot adăuga câteva ingrediente ce se potrivesc de minune în preparat. De exemplu, se pot adăuga 50 de grame de ghimbir ras, pentru un gust ușor picant.
De asemenea, la gemul de pere se pot adăuga scorțișoară măcinată sau nuci mărunțite ori tăiate felii subțiri, după preferința fiecăruia.
Cum se poate mânca gemul de pere
Gemul de pere, simplu, cu ghimbir, scorțișoară sau nuci se potrivește de minune și pe un platou cu brânzeturi, nu doar ca desert sau la mic dejun. Acest preparat este excelent atât cu brânzeturi tari, cât și cu brânzeturi moi – de la parmezan și pecorno până la roquefort și brie.
Gemul de pere poate fi servit la mic dejun sau oricând apare pofta de ceva bun, pe o felie de pâine prăjită sau nu, cu unt sau fără, dar și pe câteva cupe de înghețată de vanilie sau într-un bol cu orez sau griș cu lapte sau chiar pe o budincă de vanilie.