Orezul negru are o culoare violet închis și este cunoscut și sub numele de orezul interzis, deoarece în China Antică era rezervat doar celor din clasa superioară. Are un gust de nucă și o textură moale.
Deși conține aproximativ același număr de calorii ca și orezul alb, are un conținut ridicat de antocianine, antioxidanți importanți pentru organism. Din acest motiv, este uneori numit și orezul longevității. Poate fi consumat ca fel principal, ca garnitură, sau poate fi inclus în salate, mâncăruri sotate sau chiar deserturi.
Calorii și valori nutriționale
45 de grame de orez negru uscat, nefiert, au aproximativ 160 de calorii.
Valori nutriționale
- Grăsimi: 1,5 grame
- Sodiu: 0 miligrame
- Carbohidrați: 34 grame
- Fibre: 1 gram
- Zaharuri: 0 grame
- Proteine: 4 grame
- Fier: 1,08 miligrame
Carbohidrați
45 de grame de orez negru uscat, nefiert, au aproximativ 160 de calorii, 34 de grame de carbohidrați și aproximativ un gram de fibre. Orezul negru nu conține zahăr, deci carbohidrații provin din amidon.
Trebuie subliniat faptul că orezul conține două tipuri diferite de amidon: amidon digerabil și amidon rezistent. În esență, amidonul rezistent "scapă de digestie", deci caloriile sale nu sunt disponibile pentru organism. Amidonul rezistent reprezintă de obicei mai puțin de 3% din orezul fiert fierbinte. Dar cercetătorii au descoperit că răcirea orezului după ce a fost gătit crește cantitatea de amidon rezistent și poate reduce conținutul general de calorii.
Indicele glicemic este o estimare a modului în care carbohidrații influențează nivelul de zahăr din sânge, iar cel al orezului este ridicat, variind de la 75 la 92.
Grăsimi
Atunci când este gătit fără adaos de grăsimi, orezul negru are aproximativ 1,5 grame de grăsime într-o singură porție.
Proteine
O porție de orez negru conține aproximativ 4 grame de proteine.
Vitamine și minerale
Orezul negru nu este o sursă semnificativă de micronutrienți. O porție conține 1 mg de fier sau aproximativ 6% din valoarea zilnică recomandată. Pe unele etichete scrie că orezul conține și 155 mg de potasiu sau aproximativ 4% din valoarea zilnică recomadată.
Beneficii pentru sănătate
Orezul negru conține șapte feluri de polifenoli - un tip de flavonoide cu efect antioxidant. Antocianinele sunt pigmenții care conferă culoarea violet intens. Acestea se găsesc, de asemenea, în alte alimente roșii, albastre sau mov, cum ar fi vinetele, murele și afinele.
Alimentele bogate în antocianine au fost folosite de secole în medicina tradițională de către indienii nord-americani, europeni și chinezi pentru o mare varietate de afecțiuni. Cercetările moderne susțin unele dintre aceste beneficii pentru sănătate, deși studiile care cercetează în mod particular orezul negru sunt limitate.
Poate reduce riscul de boli de inimă
Dovezile au sugerat că un consum de alimente bogate în antocianine poate reduce riscul de boli de inimă.
Deși orezul negru nu a fost inclus în toate aceste studii, consumul altor alimente bogate în antocianine s-a dovedit a îmbunătăți profilul lipidic și funcția plachetară, dar rezultatele cercetărilor sunt insuficiente.
Există, de asemenea, unele dovezi că aportul alimentar de antocianine ar putea preveni hipertensiunea arterială.
Poate reduce inflamația
Mai multe studii au indicat potențialul antiinflamator al orezului negru. Un studiu a stabilit că orezul negru are cel mai mare conținut de antocianine dintre toate tipurile de orez.
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Unele cercetări au sugerat că substanțele fitochimice din orezul negru pot avea beneficii antitumorale. Studiile in vitro arată că orezul negru suprimă creșterea celulelor canceroase.
Alte studii au constatat că antocianinele din plante pot avea proprietăți anticancerigene. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin potențialele proprietăți anticancerigene ale orezului negru.
Poate ajuta la prevenirea obezității
Cercetările au sugerat că pigmenții posedă proprietăți anti-obezitate. Studiile efectuate pe șobolani și șoareci au indicat că acestea pot îmbunătăți disfuncția adipocitară, un factor-cheie identificat în evoluția obezității. Dar, din nou, lipsesc studiile la om.
Poate ajuta la vindecarea rapidă a rănilor
Există dovezi preliminare care arată că antocianinele din orezul negru pot susține activitatea celulară care ajută la vindecarea rănilor și pot oferi beneficii anti-îmbătrânire. Cu toate acestea, studiile se află în stadii incipiente, iar cercetările au fost efectuate doar pe rozătoare.
Alergii la orezul negru
Deși nu sunt foarte frecvente, există reacții alergice la orez, inclusiv la copii. Simptomele pot include erupții cutanate, înroșirea pielii, umflături, sindrom de alergie orală, nas înfundat, respirație șuierătoare și chiar anafilaxie.
Dacă aveți o alergie cunoscută la orez sau dacă prezentați simptome după ce ați consumat orice tip de orez (sau orice produs din orez) solicitați sfatul medicului înainte de a include acest aliment în dieta zilnică.
Efecte adverse
Dacă aveți boala celiacă sau sensibilitate la gluten, ați putea fi îngrijorat de orezul negru. Acesta conține mai puțină amiloză (un tip de amidon) și devine lipicios atunci când este gătit, dar nu conține gluten. De fapt, făina obținută din acest orez poate fi folosită ca ingredient fără gluten în pâine.
Cu toate acestea, ar trebui să verificați întotdeauna eticheta de pe ambalaj. Chiar dacă orezul nu conține gluten în mod natural, acesta poate fi supus contaminării în timpul procesării sau ambalării.
Tipuri de orez negru
Există multe varietăți diferite de orez și multe varietăți diferite de orez negru. Tipul pe care este probabil să îl găsiți în magazinul alimentar este orezul negru cu bob mediu - cel care se mai numește și orez interzis. Acest soi este cultivat în Zhezhiang, în nordul Chinei. Este ferm și se gătește relativ repede.
Orezul negru lipicios este orez glutinos cu bob lung. Se gătește la aburi și se folosește în mod obișnuit în deserturile thailandeze, uneori combinat cu orez lipicios alb.
În cele din urmă, există orezul negru japonica - un amestec de orez negru cu bob scurt și orez roșu cu bob mediu. Acest soi a fost dezvoltat în California și este adesea folosit în salate.
Cum se păstrează orezul negru
Orezul negru (nefiert) poate rămâne proaspăt timp de cel puțin un an cu o depozitare adecvată. Ca în cazul tuturor cerealelor, se păstrează într-un loc răcoros, întunecat și ferit de dăunători, deoarece căldura, lumina și dăunătorii vor determina deteriorarea boabelor. Puteți, de asemenea, să refrigerați și să congelați orezul crud sau gătit.
Cum se gătește orezul negru
Orezul negru se gătește la fel ca orice alt tip de orez. Puteți folosi un multicooker sau puteți rămâne la metoda tradițională de a găti orezul într-o cratiță, pe aragaz.
Folosiți o cratiță medie cu un capac etanș pentru a găti 2-3 porții. Combinați aproximativ 400 ml de apă și 200 de grame de orez și dați în fiert (fără capac). Se poate adăuga și un strop de sare.
Când dă în fiert, puneți imediat capacul și fierbeți la foc mic, fără a fi deranjat, timp de aproximativ 30 de minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă acoperit încă 10 minute înainte de a fi servit. Orezul trebuie să fie ușor și pufos.
Deși se gătește ușor, mulți bucătari se luptă cu obținerea consistenței adecvate a orezului. Există câteva trucuri pe care le puteți încerca pentru a obține porția perfectă de orez.
Nu ridicați capacul și nu amestecați orezul în timpul procesului de gătire. Dacă aburul iese, orezul nu se va găti eficient. Prin amestecare, orezul va avea o textură moale la exterior și tare în interior.
Idei de rețete cu orez negru
Gustul de nucă al orezului negru și textura sa moale fac ca acest orez să fie versatil pentru a fi folosit în garnituri, feluri principale de mâncare și chiar deserturi. De exemplu, îl puteți folosi în locul orezului alb sau al orezului brun în mâncăruri savuroase de tip stir-fry. De asemenea, îl puteți savura simplu ca garnitură la pește, carne de pasăre sau porc.
Dacă vreți o masă de post, adăugați puțin orez negru la salata de fasole sau la salata verde. Sau pur și simplu folosiți orezul negru ca bază și adăugați tofu, morcovi tocați, mazăre, ceapă și alte legume.
De asemenea, puteți adăuga orez negru la un burrito, o omletă sau la rețeta preferată de supă.