Cum se reîncălzesc corect carnea, orezul, pizza și alte alimente

Reîncălzirea alimentelor nu doar că te ajută să economisești timp și bani, dar te ajută să reduci și risipa. Este o practică esențială în cazul în care obișnuiești să pregătești mâncare în cantități mari. Cu toate acestea, dacă nu este făcută în mod corespunzător, aceasta poate provoca intoxicații alimentare.

În Statele Unite ale Americii, unul din șase americani face toxiinfecție alimentară în fiecare an - iar 128.000 dintre aceștia sunt spitalizați. În cazuri grave, intoxicația alimentară poate provoca chiar decesul.

În plus, unele metode de reîncălzire pot face ca anumite mâncăruri să fie mult mai puțin apetisante. Metoda corectă este esențială pentru sănătatea ta și pentru gustul mâncării.

Iată ce trebuie să faci:

  • Răcește resturile cât mai repede posibil (în termen de două ore), păstrează-le în frigider și consumă-le în termen de trei - patru zile. Altfel, congelează resturile timp de trei - patru luni. După acest termen, alimentele sunt considerate în continuare sigure pentru a fi consumate - dar textura și aroma pot fi compromise.
  • Resturile congelate trebuie să fie dezghețate corespunzător înainte de a fi încălzite, transferându-le în frigider sau folosind setarea de dezghețare a cuptorului cu microunde. După ce au fost decongelate, păstrează-le în frigider și consumă-le în termen de 3-4 zile.
  • Este sigur să reîncălzești resturile parțial dezghețate folosind o cratiță, cuptorul cu microunde sau cuptorul. Cu toate acestea, reîncălzirea va dura mai mult timp dacă alimentele nu sunt complet decongelate.
  • Reîncălzește resturile până când sunt fierbinți în totalitate - acestea trebuie să atingă și să se mențină la 70 de grade Celsius timp de două minute. Amestecă alimentele în timpul reîncălzirii pentru a asigura o încălzire uniformă, în special atunci când folosești un cuptor cu microunde.

Atenție!

Nu reîncălzi resturile de mâncare mai mult de o dată și nu recongela rămășițele ce au fost deja decongelate. Servește imediat resturile reîncălzite.

Friptură

Cele mai frecvente plângeri legate de friptura reîncălzită sunt carnea uscată, cauciucată sau fără gust. Cu toate acestea, anumite metode de reîncălzire păstrează aroma și umiditatea fripturii.

Reține că resturile de carne au de obicei un gust mai bun atunci când sunt încălzite de la temperatura camerei - așa că lasă carnea rămasă de la o masă anterioară în afara frigiderului timp de aproximativ 10 minute înainte de a o reîncălzi.

Opțiunea 1: Cuptorul

Dacă ai timp la dispoziție, aceasta este cea mai bună metodă de a reîncălzi friptura pentru a o păstra fragedă și aromată. Setează cuptorul la 120 de grade Celsius. Așază friptura pe un grătar de sârmă în interiorul unei tăvi de copt. Acest lucru permite cărnii să se gătească bine pe ambele părți.

Odată ce cuptorul este preîncălzit, pune friptura înăuntru și gătește-o timp de aproximativ 20-30 de minute, verificând în mod regulat. În funcție de grosimea fripturii, timpii de gătire vor varia. Friptura va fi gata atunci când va fi caldă (37-43 de grade Celsius) - dar nu foarte fierbinte - la mijloc.

Se servește cu sos sau sos pentru friptură. Alternativ, rumenește fiecare parte a fripturii într-o tigaie cu unt sau ulei pentru o textură crocantă.

Opțiunea 2: Cuptorul cu microunde

Aceasta este cea mai bună opțiune dacă ai puțin timp la dispoziție. Cuptorul cu microunde usucă adesea friptura, dar acest lucru poate fi prevenit cu câțiva pași simpli:

  • Așază friptura într-un vas pentru microunde.
  • Stropește friptura cui niște sos pentru friptură sau sos de carne și adaugă câteva picături de ulei sau unt.
  • Acoperă vasul pentru microunde.
  • Gătește la foc mediu, întorcând friptura la fiecare 30 de secunde sau cam așa ceva, până când este caldă, dar nu prea fierbinte. Acest lucru nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute.

Opțiunea 3: Tigaie

Aceasta este o altă modalitate rapidă de a reîncălzi friptura pentru a o menține delicios de fragedă. Adaugă niște supă de vită sau sos de carne într-o tigaie adâncă. Încălzește supa sau sosul până când fierbe, dar nu-l lăsa să fiarbă.

Apoi, adaugă carnea și las-o să se încălzească până când se încălzește toată. Acest lucru ar trebui să dureze doar un minut sau două.

Opțiunea 4: Pungă de plastic resigilabilă

Această opțiune este perfectă pentru a păstra friptura umedă și delicioasă. Deși nu durează la fel de mult ca la cuptor, timpul de gătire este puțin mai mare decât la microunde sau la tigaie. Nu funcționează bine dacă ai mai mult de o friptură de reîncălzit.

Pune friptura într-o pungă de plastic resigilabilă potrivită pentru încălzire și fără substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi BPA (Bisfenol A). Adaugă în pungă ingredientele și condimentele pe care le alegi, cum ar fi usturoiul și ceapa tocată. Asigură-te că tot aerul este împins afară din pungă. Închide ermetic.

Pune punga sigilată într-o cratiță plină cu apă clocotită și încălzește până când carnea este fierbinte. Acest lucru durează de obicei 4 - 8 minute, în funcție de grosime.

După gătire, poți rumeni rapid friptura în tigaie, dacă vrei.

Carne de pui și anumite tipuri de carne roșie

Reîncălzirea cărnii de pui și a anumitor tipuri de carne roșie poate duce adesea la obținerea unor alimente uscate și tari. În general, carnea se reîncălzește cel mai bine folosind aceeași metodă în care a fost gătită.

Este totuși posibil să reîncălzești carnea de pui și alte tipuri de carne roșie în siguranță, fără a-ți usca mâncarea.

Opțiunea 1: Cuptorul

Această metodă necesită cel mai mult timp, dar este cea mai bună opțiune pentru resturi umede și suculente. Setează cuptorul la 120 de grade Celsius. Pune carnea într-o tavă de copt, urmată de un strop de ulei sau unt. Acoperă cu folie de aluminiu pentru a preveni uscarea.

Această metodă durează, de obicei, cel puțin 10-15 minute. Cu toate acestea, durata va depinde de tipul și de cantitatea de carne. Nu uita să verifici dacă este bine reîncălzită carnea înainte de a o servi.

Opțiunea 2: Cuptorul cu microunde

Reîncălzirea cărnii în cuptorul cu microunde este cu siguranță cea mai rapidă opțiune. Cu toate acestea, reîncălzirea mai mult de câteva minute duce, de obicei, la o mâncare uscată.

Pune carnea într-un vas pentru microunde. Adaugă o cantitate mică de apă, sos sau ulei la carne și acoperă vasul cu un capac rezistent la microunde. Încălzește carnea la cuptorul cu microunde la foc mediu atât timp cât este necesar pentru ca mâncarea să fie gătită uniform și bine.

Opțiunea 3: Tigaie

Deși este o opțiune mai puțin populară, carnea de pui și alte tipuri de carne pot fi cu siguranță reîncălzite pe aragaz. Ar trebui să menții temperatura scăzută pentru a evita gătitul excesiv. În cazul în care nu ai un cuptor cu microunde sau ai puțin timp la dispoziție, aceasta este o metodă bună.

Adaugă puțin ulei sau unt în tigaie. Pune carnea în tigaie, acoperă tigaia și încălzește-o la foc mediu-jos. Întoarce carnea la jumătatea timpului de gătire pentru a te asigura că este gătită uniform. Această metodă durează de obicei în jur de 5 minute, dar depinde de tipul și cantitatea de carne.

Pește

Peștele poate fi reîncălzit la fel ca și carnea. Cu toate acestea, grosimea fileului are un mare impact asupra gustului general. Bucățile mai groase de pește - cum ar fi fripturile de somon - își vor păstra textura și aroma mai bine decât cele mai subțiri.

Opțiunea 1: Cuptorul cu microunde

Aceasta este o opțiune bună dacă ai puțin timp la dispoziție și dacă peștele nu este pane sau înăbușit. Reține că această opțiune va face ca în bucătărie să se simtă miros de pește.

Stropește peștele cu apă sau ulei înainte de a-l pune în vasul pentru microunde. Acoperă vasul și încălzește-l la putere mică sau medie timp de 20-30 de secunde de fiecare dată, verificând regulat până când peștele este făcut, dar nu prea gătit.

Întoarce fileul în mod regulat pentru a asigura o încălzire uniformă.

Opțiunea 2: Cuptorul

Aceasta este o opțiune bună pentru păstrarea umidității și a gustului. Cu toate acestea, necesită mai mult timp.

Setează cuptorul la 120 de grade Celsius. Cu excepția cazului în care peștele nu este pane sau înăbușit, înfășoară-l în folie de aluminiu și pune-l pe o tavă de copt. Gătește timp de 15-20 de minute sau până când centrul este fierbinte.

Opțiunea 3: Tigaie

Peștele sărat, la grătar și la cuptor se reîncălzește bine atunci când este încălzit sau gătit la abur într-o tigaie. Pentru a încălzi:

  • Adaugă ulei sau unt într-o tigaie.
  • Pune-o la foc mediu-jos. Adaugă peștele.
  • Acoperă tigaia cu un capac și verifică la fiecare câteva minute, întorcându-l în mod regulat.

Pentru a găti la aburi:

  • Înfășoară peștele într-o folie de aluminiu.
  • Așază-l într-o oală cu aburi sau pe un grătar deasupra apei fierbinți într-o cratiță acoperită.
  • Gătește peștele la aburi timp de aproximativ 4-5 minute sau până când este complet gătit.

Orez

Orezul - în special orezul reîncălzit - prezintă un risc de toxiinfecție alimentară dacă nu este manipulat sau reîncălzit corect. Orezul nefiert poate conține spori ai bacteriei Bacillus cereus, ce poate provoca intoxicații alimentare. Acești spori sunt surprinzător de rezistenți la căldură și adesea supraviețuiesc gătitului.

Deși este sigur să reîncălzești orezul, nu face niciodată acest lucru dacă a fost lăsat la temperatura camerei pentru o perioadă îndelungată. Cel mai bine este să servești orezul imediat ce a fost gătit, apoi să îl răcești în decurs de o oră și să îl păstrezi la frigider pentru cel mult câteva zile înainte de a-l reîncălzi.

Mai jos sunt câteva opțiuni bune pentru reîncălzirea orezului.

Opțiunea 1: Cuptorul cu microunde

Dacă ai puțin timp la dispoziție, acesta este cel mai rapid și mai convenabil mod de a reîncălzi orezul:

  • Pune orezul într-un vas pentru microunde alături de un strop de apă.
  • Dacă orezul este lipit, desfă-l cu o furculiță.
  • Acoperă vasul cu un capac adecvat sau cu un prosop de hârtie umed și gătește la foc mare până când este fierbinte în totalitate. De obicei, acest lucru durează 1-2 minute pentru fiecare porție.

Opțiunea 2: Înăbușă la tigaie

Această opțiune necesită un pic mai mult timp decât microundele, dar este totuși rapidă:

  • Pune orezul și un strop de apă într-o cratiță.
  • Dacă orezul este lipit, desfă-l cu o furculiță.
  • Acoperă cratița cu un capac potrivit și gătește orezul la foc mic.
  • Amestecă orezul în mod regulat până când se încălzește.

Opțiunea 3: Cuptorul

Deși necesită mai mult timp, reîncălzirea orezului în cuptor este o altă opțiune bună dacă nu ai la îndemână un cuptor cu microunde.

  • Pune orezul într-o farfurie de cuptor alături de puțină apă.
  • Adăugarea de unt sau ulei poate preveni lipirea și poate spori aroma.
  • Desfă orezul cu o furculiță dacă este lipit.
  • Acoperă cu un capac potrivit sau cu folie de aluminiu.
  • Gătește la 150 de grade Celsius până când se încălzește - de obicei 15-20 de minute.

Pizza

Adesea, pizza reîncălzită nu mai este deloc bună. Iată cum să reîncălzești pizza în siguranță, astfel încât să fie în continuare delicioasă și crocantă.

Opțiunea 1: Cuptorul

Din nou, această metodă necesită cel mai mult timp. Cu toate acestea, ți se garantează o pizza rămasă fierbinte și crocantă.

  • Setează cuptorul la 190 de grade Celsius.
  • Tapetează o tavă de copt cu folie de aluminiu și pune-o în cuptor pentru câteva minute pentru a o încălzi.
  • Așază cu grijă pizza pe tava de copt fierbinte.
  • Coace timp de aproximativ 10 minute, verificând din când în când pentru a te asigura că nu se arde.

Opțiunea 2: Tigaie

Această metodă este puțin mai rapidă decât cuptorul. Dacă reușești să o faci bine, ar trebui să obții în continuare o bază crocantă și un topping de brânză topită.

  • Pune o tigaie antiaderentă la foc mediu.
  • Pune resturile de pizza în tigaie și încălzește-le timp de aproximativ două minute.
  • Adaugă câteva picături de apă pe fundul tigăii - nu pe pizza în sine.
  • Pune capacul și mai încălzește pizza încă 2-3 minute, până când brânza se topește și fundul blatului este crocant.

Opțiunea 3: Cuptorul cu microunde

Deși aceasta este cea mai rapidă și mai convenabilă metodă de reîncălzire a pizzei, felia rămasă sau feliile rămase sfârșesc de obicei sfârșește prin a părea cauciucate. Dacă alegi această cale, iată câteva sfaturi pentru a îmbunătăți ușor rezultatul final:

  • Așază un prosop de hârtie între pizza și farfurie.
  • Încălzește la putere medie timp de aproximativ un minut.

Legume coapte

De departe, cel mai bun echipament pentru reîncălzirea legumelor coapte este grătarul de sus sau grătarul din cuptor. În acest fel, legumele își păstrează aroma și textura delicioasă.

Grătar

Pornește flacăra de sus a cuptorului sau grill-ul la foc mediu-mare pentru câteva minute pentru a-l încălzi. Așază legumele rămase pe o foaie de copt într-o tavă de copt. Nu este nevoie de ulei.

Pune tava de copt sub grătar timp de 1-3 minute înainte de a întoarce legumele și de a repeta pentru încă 1-3 minute.

Caserole și mâncăruri gătite

Caserolele și mâncărurile gătite - cum ar fi legumele sotate, prăjite sau fierte la aburi - sunt ușor de preparat și sunt ideale pentru gătit în loturi. De asemenea, sunt ușor de reîncălzit.

Opțiunea 1: Cuptorul cu microunde

Aceasta este o modalitate rapidă și ușoară de a-ți încălzi acest tip de mâncare:

  • Pune mâncarea într-un vas pentru microunde, întinzând-o într-un strat uniform, dacă este posibil.
  • Acoperă cu un prosop de hârtie ușor umed sau stropește cu apă pentru a preveni uscarea.
  • Încălzește după caz. Este posibil să vrei să încălzești la microunde separat fiecare fel de mâncare în parte, deoarece diferite alimente se gătesc la viteze diferite. De exemplu, carnea are nevoie de mai mult timp pentru a se reîncălzi decât legumele.
  • Asigură-te că amesteci în mod regulat în vas pentru o încălzire uniformă.

Opțiunea 2: Cuptorul

Această opțiune este cea mai bună pentru caserole, dar nu este atât de bună pentru tot ceea ce este copt, sotat sau gătit la aburi.

  • Încălzește cuptorul la 90-120 de grade Celsius.
  • Pune resturile într-o farfurie potrivită pentru cuptor și acoperă-le cu folie de aluminiu pentru a menține umiditatea.
  • Timpul de reîncălzire va varia în funcție de resturi.

Opțiunea 3: Tigaie

Gătitul la tigaie funcționează cel mai bine pentru legumele sotate sau prăjite.

  • Adaugă ulei într-o tigaie.
  • Folosește un foc mic spre mediu pentru a evita gătirea excesivă.
  • Adaugă resturile și amestecă frecvent.

Cea mai bună metodă de a păstra nutrienții în timpul reîncălzirii alimentelor

Gătitul și reîncălzirea alimentelor poate îmbunătăți digestia, poate crește disponibilitatea anumitor antioxidanți și poate distruge bacteriile potențial dăunătoare.

Cu toate acestea, dezavantajul este că pierderea de nutrienți face parte din fiecare metodă de reîncălzire. Metodele ce expun alimentele la lichide și/sau la niveluri ridicate de căldură pentru perioade lungi de timp tind să ducă la o pierdere mai mare de nutrienți.

Întrucât microundele implică, de obicei, mai puțin lichid și timpi de gătire mai scurți, ceea ce înseamnă o expunere mai mică la căldură, aceasta este considerată cea mai bună metodă de reîncălzire pentru păstrarea nutrienților.

De exemplu, durata îndelungată a gătitului la cuptor poate duce la o pierdere mai mare de nutrienți decât în cazul reîncălzirii alimentelor la cuptorul cu microunde.

Cuptorul cu microunde epuizează totuși unele substanțe nutritive, în special anumite vitamine, cum ar fi B și C. De fapt, un procent de aproximativ 20-30% din vitamina C din legumele verzi se pierde în timpul gătitului la microunde.

Cu toate acestea, pierderea este mai mică decât în cazul altor metode de gătire, cum ar fi fierberea - ce poate duce la o pierdere de până la 95% din vitamina C, în funcție de timpul de gătire și de tipul de legume.

În plus, cuptorul cu microunde este cea mai bună metodă de păstrare a activității antioxidante în mai multe alimente diferite.

În concluzie, alimentele reîncălzite au cel mai bun gust atunci când sunt reîncălzite în același mod în care au fost gătite. Deși cuptorul cu microunde păstrează cele mai multe substanțe nutritive, s-ar putea să nu fie întotdeauna cea mai bună metodă de reîncălzire.