Descoperă secretul unui spanac cu orez perfect: gustos, sănătos și rapid de preparat! Ideal pentru prânz sau cină ușoară.
Spanacul cu orez este un preparat ideal pentru primăvară, proaspăt și aromat. Făcut cu verdeață, lămâie și alte legume, este sănătos, delicios și perfect cu orice masă.
Spanacul cu orez reprezintă o garnitură extrem de gustoasă, iar această rețetă aduce în prim-plan multe ingrediente ce sunt pline de arome.
De la lămâia proaspătă până la sortimentul de ierburi, elementele de bază ale orezului și spanacului sunt duse la un alt nivel cu acest fel de mâncare. Și mai mult, se adaugă o notă de cremozitate cu puțin unt.
Ce este, de fapt, spanacul cu orez
Spanacul cu orez este un fel de mâncare simplu, dar delicios, ce este perfect pentru a hrăni toată familia. Mâncarea se face din două ingrediente principale: orezul și spanacul.
Deși are o origine greacă și este cunoscut sub numele de spanakorizo, îl puteți găsi și în alte câteva bucătării.
Iar cel mai mare avantaj al acestui fel de mâncare este… versatilitatea. Îl puteți servi cu aproape orice.
Cum să alegeți orezul potrivit pentru spanac
Deoarece orezul este componenta principală a acestui fel de mâncare, trebuie să aveți grijă la tipul de orez pe care îl alegeți. Orezul de înaltă calitate vă va oferi rezultate mai bune.
Deși există atât de multe tipuri de orez, cele două tipuri principale includ orez cu bob scurt și orez cu bob lung.
Ar putea exista o mică diferență între orezul cu bob scurt și cel cu bob lung înainte de a fi gătit, dar adevărata diferență se vede abia după ce îl gătiți. Mai exact, orezul cu bob scurt are o textură lipicioasă și moale odată ce este gătit. Acest orez este perfect pentru salate turnate, sushi și budincă.
În schimb, orezul cu bob lung, atunci când este gătit, câștigă de trei până la patru ori mai mult volum. În plus, este mult mai uscat și are o textură pufoasă după ce este gătit. Unele dintre exemplele de orez cu bob lung sunt orezul Basmati, Jasmine și cel negru.
Deoarece serviți orezul cu spanac drept garnitură sau ca antreu, textura orezului trebuie să fie pufoasă și uscată. Așadar, cel mai bun bob de orez pentru folosit în acest scop este fie orezul Basmati, fie orezul Jasmine.
Totuși, puteți folosi și orez brun, dacă aveți în casă.
De ce ingrediente veți avea nevoie pentro spanacul cu orez
Orez
Pentru această rețetă, vă sugerăm să folosiți orez Basmati. Alt orez cu bob lung ar putea fi folosit ca înlocuitor, dar este posibil să ajustați timpul de gătire (și raportul apă/orez) conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Poate fi folosit chiar și orez cu bob scurt, dar în acest caz, va trebui să amestecați des sau veți avea ca rezultat un orez cremos, asemănător cu risotto.
Spanac
Pentru cele mai bune rezultate, folosiți frunze de spanac. Acestea sunt fragede, nu au tulpini dure și nici măcar nu trebuie tăiate. Nu este indicat să puneți spanac congelat cumpărat din magazin, dar o puteți face dacă asta aveți la îndemână.
Ulei de masline
Sau orice alt fel. Alegerea vă aparține.
Usturoi
Adăugați puțină aromă și un gust ușor înțepător.
Ceapă
Pentru un plus de savoare și dulceață.
Verdeață
Mărarul și ceapa verde vor adăuga cu adevărat un plus de savoare, așa că nu săriți peste ele.
Lămâie
Se va folosi niște suc de lămâie și coaja de lămâie în această rețetă.
Amestec de legume
Se pune un cub Maggi într-o cană cu 450 ml apă și se fierbe. Se amestecă până se dizolvă. Utilizați în orice rețetă care necesită legume.
Unt
Adăugați un plus de aromă și cremozitate preparatului. Puteți sări peste acest ingredient, dacă doriți.
Brânză Feta
Pentru a orna acest fel de mâncare. Desigur, ingredientul este opțional. Și atenție, dacă vreți, îl puteți înlocui cu tofu.
Cum se prepară spanacul cu orez
Ingrediente
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă medie, tăiată cubulețe
- 4 căței de usturoi, tocați
- 15 grame de mărar, tocat + 10 grame de mărar, pentru adăugat după
- 15 grame de ceapă verde, tocată
- 500 de grame de baby spanac
- 200 g de orez Basmati
- 450 ml de bulion de legume (sau amestec de legume uscate)
- 3 linguri de unt (opțional)
- 1 lingură de coajă de lămâie
- 2 linguri de suc de lămâie
- Brânză Feta, pentru a orna (opțional)
Mod de preparare
Încingeți uleiul de măsline într-o cratiță potrivită la foc mediu-mare. Ceapa se căleste pentru aproximativ 5-7 minute sau până când devine translucidă și începe să se rumenească.
Adăugați usturoiul, un sfert de cană de mărar și un sfert de cană de ceapă verde. Se călește totul încă un minut sau două.
Adăugați spanacul și gătiți timp de 3-4 minute, doar până când se opărește.
Adăugați orezul Basmati și amestecul de legume, apoi amestecați. Verificați dacă este nevoie de puțină sare. Puneți totul la fiert, acoperiți oala cu un capac și reduceți focul la mediu-mic. Se fierbe timp de 20 de minute.
Ridicați capacul și puneți untul deasupra. Se acoperă din nou cratița și se lasă să se “odihnească” 5 minute, lăsând untul să se topească și orezul să se termine de gătit.
Acum, adăugați cele 2 linguri de mărar, sucul de lămâie și coaja de lămâie. Se amestecă totul bine și se servește.
Sfaturi pentru cel mai bun spanac cu orez
Verificați-vă condimentele
Deoarece este posibil să utilizați un amestec de legume diferit sau puteți decide să nu folosiți unt, verificați pentru a vă asigura că sarea adăugată este după preferința dumneavoastră.
Lăsați vasul să se odihnească după gătit
Pregătirea orezului durează mult mai mult decât celelalte ingrediente, așa că asigurați-vă că îl lăsați să se odihnească în amestecul fierbinte pentru a se finaliza procesul de gătire. Altfel, deliciosul dumneavoastră orez cu spanac va fi tare și crocant și nu vă va plăcea deloc.
Cum se păstrează și cum se reîncălzește spanacul cu orez
Acest orez cu spanac poate fi păstrat la frigider într-un recipient ermetic timp de 3-5 zile. Pentru a-l reîncălzi, îl puteți introduce în cuptorul cu microunde sau îl puteți încălzi pe plită.
Dacă doriți, puteți adăuga din nou un strop de amestec de legume cu apă (sau bulion de legume) pentru ca orezul sa nu mai fie așa gros.
În plus, puteți congela acest fel de mâncare până la 2 luni. Tot ce aveți nevoie este să îl puneți într-un recipient ermetic și să îl depozitați la congelator.
Cu toate acestea, asigurați-vă că orezul este complet rece înainte de a-l pune în recipientul ermetic și de a-l păstra.
Beneficiile consumului de spanac cu orez
Fie că ne credeți sau nu, spanacul cu orez este super sănătos. Asta pentru că atât spanacul, cât și orezul sunt pline de substanțe nutritive, vitamine și minerale.
Iată câteva beneficii ale spanacului
Spanacul este bogat în fibre insolubile. Fibrele insolubile sunt extrem de importante pentru sănătatea dumneavoastră și vă mențin sistemul digestiv pe drumul cel bun prin eliminarea constipației. În plus, este bogat în vitaminele A, C și K1, dar și în minerale precum fier și calciu.
Spanacul ere un conținut ridicat de antioxidanți și prin urmare, ajută la prevenirea cancerului și reduce inflamația. De asemenea, îmbunătățește sănătatea ochilor și vederea.
Totodată, fie că vorbim despre orez alb sau brun, acesta este bogat în mulți nutrienți și are, la rândul său, mai multe beneficii. Deși, luate prin comparație, orezul brun pare să câștige competiția și oferă beneficii nutriționale supreme.
Beneficiile principale ale orezului
Orezul este bogat în fibre datorită cărora este redus riscul de accident vascular cerebral și boli. De asemenea, ajută la reglarea diabetului. Și nu în ultimul rând, orezul, în special brun, diminuează riscul de cancer.
Așadar, dacă aveți chef de orez și spanac, această rețetă este ideală!
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă de spanac cu orez ies aproximatix 4 porții. O porție de spanac cu orez are 401 calorii.
-
Calorii
401kcal
-
Proteine
8g
-
Carbohidrați
48g
-
Zaharuri
3g
-
Fibre
4g
-
Grăsimi
21g
-
Grăsimi saturate
7g
-
Colesterol
24mg
-
Sodiu
649mg
-
Potasiu
814mg
-
Vitamina A
12067IU
-
Vitamina C
50mg
-
Calciu
161mg
-
Fier
4mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.