Tăiței de orez. Ce sunt, cât timp se fierb și cum se mănâncă

Ce sunt tăițeii de orez?

Tăițeii de orez sunt un ingredient esențial și absolut delicios în aproape toate bucătăriile asiatice, fiind preparați din doar două ingrediente: făină de orez și apă.

Gătitul tăițeilor de orez este ușor diferit de gătitul altor tipuri de paste. În loc de a-i fierbe, tăițeii de orez uscați sunt pur și simplu înmuiați în apă fierbinte pentru a se hidrata. Dacă sunt folosiți într-o mâncare stir-fry, tăițeii hidratați sunt apoi fierți din nou, pentru scurt timp, într-un wok sau într-o tigaie foarte fierbinte.

Partea complicată în ceea ce privește gătitul tăițeilor de orez este să știi cât timp să îi înmoi. Urmați pașii de mai jos și veți găti tăițeii de orez perfecți pentru toate rețetele dvs. preferate.

Tipuri de tăiței de orez

Tăițeii de orez sunt un ingredient important în toate bucătăriile asiatice. Se vând proaspeți și uscați. În majoritatea magazinelor alimentare din România, tăițeii de orez uscați sunt cei mai comuni. În magazinele asiatice este mai probabil să găsiți și tăiței de orez proaspeți în secțiunea frigorifică.

Principala diferență între toate tipurile de tăiței de orez este lățimea tăițeilor.

Pe ambalaj rareori se menționează exact ce dimensiune au tăițeii. Din fericire, ambalajul este, de obicei, transparent, astfel încât puteți vedea tăițeii!

4 tipuri comune de tăiței de orez

  1. Foarte subțiri: Acești tăiței pot fi etichetați și ca "vermicelli".
  2. Subțiri: Cu o lățime de aproximativ 3 mm, ar putea fi rotunjiți ca spaghetele sau plați ca pastele linguine. Uneori, acești tăiței sunt etichetați drept tăiței de orez "Pad Thai".
  3. Mediu: Adesea etichetați ca tăiței "Pad Thai" sau "Stir-Fry". Tăițeii au o lățime apropiată de 6 mm, asemănătoare cu cea a pastelor linguine. Uneori, tăițeii de lățime medie sunt puțin mai largi, mai asemănători cu fettuccine.
  4. Tăiței de orez lați: Cu o lățime similară cu cea a pastelor pappardelle.

Deși nu sunt tradiționali, puteți găsi, de asemenea, tăiței de orez brun în magazinele alimentare. Tăițeii din orez brun sunt foarte asemănători ca aromă și textură cu cei din orez alb și pot fi gătiți și preparați exact la fel.

Informații nutriționale despre tăițeii de orez

Nutrienții din tăițeii de orez pot varia ușor, dar, în general, fiecare porție are cantități moderate de proteine și carbohidrați, fiind în același timp săracă în grăsimi și fibre. Sunt destul de bogați în seleniu, oferind 14% din valoarea zilnică recomandată.

175 grame de tăiței de orez fierți conțin:

  • Calorii: 190
  • Proteine: 3,2 grame
  • Grăsimi: 0,4 grame
  • Carbohidrați: 42.2 grame
  • Fibre: 1.8 grame
  • Sodiu: 33.4 mg
  • Seleniu: 14% din DZR
  • Cupru: 7% din DZR
  • Fier: 1% din DZR
  • Zinc: 4% din DZR
  • Fosfor: 3% din DZR
  • Mangan: 9% din DZR

Cum se prepară tăițeii de orez

Nu există un singur mod "corect" de a găti tăițeii de orez. Există mai multe metode diferite, dar asemănătoare, iar atunci când veți începe să gătiți tăiței de orez destul de regulat vă veți opri la metoda care vă place cel mai mult.

Am observat, de asemenea, că unele mărci de tăiței de orez se înmoaie mai repede decât altele.

Iată care este cea mai comună metodă de gătire a tăițeilor de orez, deseori metoda indicată pe pachetele de tăiței de orez:

  1. Fierbeți o oală cu apă, apoi opriți focul.
  2. Adăugați tăițeii de orez în oală sau turnați apa fierbinte peste tăițeii puși într-un castron, acoperindu-i complet
  3. Învârtiți scurt tăițeii pentru a-i separa
  4. Se înmoaie tăițeii între 6 și 10 minute
  5. Scurgeți tăițeii
  6. Clătiți-i scurt sub apă rece

Pentru stir-fry: Adăugați tăițeii într-un wok foarte fierbinte cu sos și gătiți timp de 1-2 minute până când sosul este absorbit.

Pentru supă: Adăugați tăițeii direct în supă când ați închis focul,

Pentru salate reci: Se amestecă tăițeii cu sosul și alte ingrediente.

Alte metode de gătit:

  • Apă caldă, înmuiere mai lungă: Unele rețete folosesc apă fierbinte de la robinet (nu clocotită) și înmoaie tăițeii până la 30 de minute. Tăițeii se gătesc puțin mai încet, ceea ce face mai puțin probabil să devină prea moi.
  • Apă rece, înmuiere mai lungă: Folosiți apă rece și înmuiați tăițeii și mai mult timp. Acest lucru ar putea dura câteva ore sau mai mult, dar este mai puțin probabil să ajungeți la tăiței prea înmuiați.
  • Fierbere rapidă: Fierbeți tăițeii timp de 2 până la 6 minute, apoi clătiți-i în apă rece. Aveți grijă cu această metodă, deoarece tăițeii se pot fierbe prea mult.

Ce trebuie să mai știi despre gătirea tăițeilor de orez

Cum știu când tăițeii de orez s-au înmuiat suficient de mult?

Mai întâi, gustați din tăiței. Dacă textura este tare sau foarte fermă, tăițeii nu s-au înmuiat suficient de mult timp. Textura ar trebui să fie fragedă și plăcută de mestecat, al dente și suficient de flexibilă pentru a se înfășura cu ușurință în jurul degetului.

Nu uitați că tăițeii se vor înmuia puțin mai mult atunci când sunt gătiți în amestec. Dacă înmuiați tăițeii pentru o mâncare stir-fry, trebuie să fie puțin mai fermi.

Care este textura tăițeilor prea înmuiați?

Tăițeii de orez care au fost înmuiați prea mult timp vor avea o textură asemănătoare cu cea a pastelor italiene prea fierte – moi și gumoase. Tăițeii de orez prea înmuiați au tendința de a se lipi unii de alții. De asemenea, s-ar putea să se destrame atunci când sunt folosiți la stir-fry.

Trebuie să clătesc tăițeii înmuiați în apă rece?

Este o chestiune de preferință. Clătirea scurtă a tăițeilor de orez după ce au fost înmuiați elimină amidonul și face ca tăițeii să aibă mai puține șanse de a avea o textură lipicioasă și amidonoasă. Apa rece oprește procesul de gătire, astfel încât aceștia nu continuă să se înmoaie odată scoși din apa fierbinte.

Cât timp trebuie să stea tăițeii de orez înmuiați ăn apă dacă vreau să-i prăjesc?

Tăițeii de orez înmuiați și scurși se gătesc timp de doar un minut sau două într-un wok fierbinte sau într-o tigaie antiaderentă, doar pentru a absorbi sosul.

Cum obțin cea mai bună textură pentru tăițeii de orez?

Nu prăjiți prea mulți tăiței deodată. Dacă gătiți mai mult de 170 de grame de tăiței, adăugați tăițeii în wok în două tranșe separate. În acest fel, toți tăițeii vor avea suficient timp să se gătească direct pe wok-ul încins.

Tăițeii de orez sunt fără gluten?

În mod normal tăițeii de orez nu conțin gluten. Verificați eticheta cu ingrediente, dar tăițeii de orez ar trebui să aibă doar două ingrediente: făină de orez și apă.

Sunt tăițeii de orez mai sănătoși?

Tăițeii de orez sunt, în general, mai săraci în proteine, fibre, sodiu, seleniu și niacină decât tăițeii pe bază de grâu. Aceștia au un număr similar de carbohidrați, dar au mai puține calorii și semnificativ mai puține grăsimi decât tăițeii din grâu.

Pastele și tăițeii de orez sunt aproape la egalitate în ceea ce privește caloriile, grăsimile și fibrele, precum și în ceea ce privește carbohidrații (dacă urmați o dietă săracă în carbohidrați, rămâneți la noodles). Pastele obișnuite au aproximativ 2 grame de zahăr pe porție, în timp ce tăițeii de orez sunt practic fără zahăr. Ambele sunt, de asemenea, lipsite de colesterol.

Tăițeii de orez și dieta keto

Tăițeii de orez sunt atât bogați în carbohidrați, cât și săraci în grăsimi, exact opusul macrogramei necesare într-o dietă keto. Raportul ideal de macronutrienți pentru keto este de 70% grăsimi, 20-25% proteine și 5-10% carbohidrați. Acest lucru înseamnă că majoritatea alimentelor consumate ar trebui să fie atât sărace în carbohidrați, cât și bogate în grăsimi.