Brioșele de post cu banane sunt o modalitate excelentă de a folosi bananele prea coapte și sunt perfecte pentru micul dejun, gustări și chiar deserturi.

Brioșe de post cu banane

Ușor de făcut, cu ingrediente simple, în aceste brioșe se pot adăuga fructe, nuci și chiar fulgi de ciocolată, în acest fel puteți crea o multitudine de versiuni folosind rețeta noastră ca bază.

Brioșele de post cu banane se servesc calde cu unt vegan și fructe la micul dejun, cu unt de nuci pentru o gustare plină de proteine sau cu o lingură de înghețată pentru un desert simplu și delicios.

Chiar dacă nu conțin lapte, unt sau ouă, au un gust delicios. Trebuie doar să țineți cont de câteva trucuri simple care transformă orice produs de patiserie tradițional într-o versiune de post delicioasă. Aceste brioșe nu fac excepție și nici măcar nu au nevoie de înlocuitor de ouă. Este o rețetă excelentă pentru persoanele care nu sunt foarte experimentate în bucătărie, deoarece se prepară într-un singur bol și se gătesc ușor.

Dacă vă este poftă de o brioșă de post și nu aveți banane coapte, pur și simplu coaceți bananele, cu coajă cu tot, la 180 de grade  timp de 15-20 de minute sau până când sunt complet înnegrite. Lăsați-le să se răcească, scoateți banana din coajă și faceți-o piure.

De ce să conumi brioșe de post cu banane

Atâta timp cât evitați brioșele pline de calorii, cele cu banane reprezintă un mic dejun sănătos. Veți obține carbohidrați și vitamine pentru energie și nutrienți pentru a vă porni metabolismul. O brioșă cu banane este o sursă bună de vitamina E și fier, dar este o sursă și mai bună de acizi grași omega-3, vitamine B și minerale esențiale.

Brioșele de post cu banane și nuci au fibre solubile și insolubile, ambele importante din motive diferite. Fibrele solubile scad colesterolul și echilibrează glicemia, în timp ce fibrele insolubile mențin alimentele în mișcare prin tractul digestiv și previn constipația.

O brioșă de post cu banane și nuci făcută cu făină universală are 5% din doza zilnică recomandată de fibre pentru bărbați și 8% pentru femei. Jumătate din fibre provin din banane; făina și nucile contribuie cu cealaltă jumătate. Dacă folosiți făină integrală de grâu, fibrele dintr-o brioșă cresc cu aproximativ 3 la sută.

Rețeta de brioșe de post cu banane

Preparare 10 minute
Gătire 25 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 3 - 4 banane medii foarte coapte
  • 60 ml de ulei sau margarină
  • 200 de grame de zahăr granulat
  • 240 de grame de făină universală
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 100 grame de nuci tocate, opțional

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă de 12 brioșe, fie cu hârtie de copt, fie ungeți formele. Într-un castron mare, zdrobiți bananele cu o furculiță până se înmoaie.

Adăugați uleiul sau margarina și zahărul. Amestecați până când compoziția devine cremoasă.

Într-un bol separat, combinați făina, sarea și bicarbonatul de sodiu. Adăugați făina peste banane, amestecând ușor până la omogenizare. Nu amestecați prea mult. Aluatul va fi gros. Dacă este prea uscat și nu este maleabil, mai zdrobiți banane și adăugați-le.

Dacă folosiți nuci, încorporați-le ușor. Alternativ, le puteți presăra deasupra fiecărei brioșe înainte de a le coace.

Puneți cu grijă aluatul în formele de brioșe, umplând aproximativ 2/3 din fiecare cupă. Dacă doriți, presărați zahărul deasupra chiar înainte de coacere.

Coaceți brioșele timp de aproximativ 25 de minute sau până când o scobitoare iese curată atunci când este introdusă în centrul unei brioșe. Se lasă să se răcească câteva minute și se savurează cât sunt încă calde. Se răcesc în întregime pentru a fi păstrate mai mult timp.

Ce alte ingrediente mai puteți adăuga

La această rețetă puteți adăuga alte ingrediente pentru diferite arome de brioșe:

  • Adăugați alte nuci, cum ar fi caju sau migdale.
  • Schimbați până la jumătate din cantitatea de făină cu făină integrală de grâu.
  • Folosiți semințe de floarea-soarelui dacă aveți persoane cu alergii la nuci.
  • Adăugați 1 linguriță de coajă de lămâie sau de portocală pentru o notă parfumată. Alternativ, adăugați câteva vârfuri de scorțișoară sau puțin extract de vanilie.
  • Adăugați 2 linguri de pudră de espresso instant pentru o aromă delicioasă de cafea. Decorați cu boabe de cafea acoperite cu ciocolată.
  • Adăugați 100 de grame de fulgi de nucă de cocos și folosiți ulei de nucă de cocos în loc de ulei vegetal pentru a spori aroma de nucă de cocos.
  • Folosiți făină fără gluten în proporție de 1:1 pentru a face brioșe fără gluten.

Cum se păstrează și se congelează brioșele vegane cu banane

Deși majoritatea produselor de patiserie sunt cele mai bune atunci când sunt proaspete, iată câteva sfaturi pentru păstrarea în siguranță a acestor brioșe gustoase:

  • Păstrați-le la temperatura camerei într-un recipient acoperit timp de două până la trei zile.
  • Dacă nu se consumă imediat, puneți brioșele într-un recipient acoperit în frigider pentru o perioadă de până la o săptămână. Încălziți-le la microunde timp de 20 - 30 de secunde înainte de a le mânca.
  • Dacă le congelați, separați brioșele cu hârtie cerată sau pergament într-un recipient acoperit și congelați-le timp de până la șase luni. Dezghețați-le la temperatura camerei, acoperite, sau înfășurați-le în folie de aluminiu și încălziți-le în cuptor la 180 de grade timp de aproximativ 10-15 minute. Pentru o decongelare rapidă, puneți-le la cuptorul cu microunde în intervale de 30-40 de secunde până se înmoaie.

Calorii și valori nutriționale

O brioșă de post cu banane are 220 calorii.

  • Calorii

    220kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    42g

  • Zaharuri

    22g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    5g

  • Sodiu

    130mg

  • Calciu

    5mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.