Acești cartofi copți cu rozmarin și usturoi, gătiți cu o crustă de sare, reprezintă garnitura perfectă. Și mai mult decât atât, aveți nevoie doar de câteva minute pentru a-i introduce la cuptor!

Cartofi copți cu usturoi și rozmarin

Cartofii la cuptor cu usturoi și rozmarin sunt una dintre garniturile clasice, foarte apreciată de invitați. Combinația de usturoi și rozmarin adaugă o aromă robustă și savuroasă cartofilor, în timp ce gătirea lor la cuptor îi face să fie crocanți la exterior și fragezi la interior.

Sunt un fel de mâncare versatil ce poate fi combinat cu o varietate de feluri principale, de la carne prăjită până la antreuri vegetariene. În general, cartofii cu usturoi și rozmarin sunt un plus delicios și sățios pentru orice masă.

Ce tip de cartofi sunt cei mai buni pentru a fi gătiți la cuptor?

Cartofii Yukon gold, roșii, cartofii noi sau cei baby sunt ideali, deoarece își păstrează frumos forma. Este important să ajustați timpul de gătit în funcție de dimensiunea lor, așa că fiți cu ochii pe ei în timp ce sunt la cuptor. Și, indiferent de soiul pe care îl alegeți, este necesar ca aceștia să aibă cam aceeași mărime, astfel încât să se facă toți în același timp.

Fierbeți cartofii înainte de a-i pune la cuptor

Dacă alegeți mai întâi să-i fierbeți, atunci aceștia vor rămâne moi, fragezi la interior, iar odată puși la cuptor, la exterior vor deveni crocanți, fără a se usca. În funcție de dimensiunea lor, ar trebui lăsați la fiert aproximativ 10 până la 15 minute din momentul în care apa ajunge la punctul de fierbere.

Rețeta de cartofi copți cu usturoi și rozmarin

Preparare 5 minute
Gătire 40 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi (cu cât mai mici, cu atât mai bine)
  • 10 căței de usturoi
  • 1 crenguță de rozmarin (se folosește mai mult sau mai puțin după gust)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 linguriță de boia dulce
  • 1 frunză de dafin, opțional
  • 1 praf de fulgi de chili, opțional
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Spălați și clătiți bine cartofii. Adăugați-i într-o oală mare împreună cu 1 frunză de dafin și umpleți-o cu apă rece până îi acoperă. Se pune pe foc și se condimentează generos cu sare. (apa ar trebui să aibă gust de apă de mare, dar nu vă faceți griji, cartofii vor lua ceea ce au nevoie, iar restul se va scurge).

Fierbeți cartofii timp de aproximativ 15 minute până când sunt aproape fierți. Îi puteți încerca cu un cuțit înfipt în mijloc, iar acesta trebuie să iasă ușor, dar cu puțină rezistență. Apoi, scurgeți apa și lăsați-i să se usuce câteva minute.

Între timp, preîncălziți cuptorul la 180 de grade.

Zdrobii cățeii de usturoi, apoi transferați cartofii fierți și usturoiul într-o tavă mare de copt. Stropiți cu ulei de măsline și adăugați rozmarin, boia și sare de mare, în funcție de preferințe. Se amestecă pentru a se acoperi bine cu toate condimentele. (Aici, puteți adăuga niște fulgi de chili dacă vă plac).

Puneți cartofii în cuptorul preîncălzit timp de 45 de minute sau până când devin aurii, întorcându-i la jumătatea timpului. Acest pas este foarte important pentru a se găti uniform și, de asemenea, pentru a împiedica usturoiul să se ardă și să se caramelizeze.

Se servesc fierbinți garnisiți cu pătrunjel sau mărar proaspăt și sare dacă mai este cazul.

Tips & tricks

Dacă doriți, puteți zdrobi cartofii după ce i-ați întors la jumătatea timpului de gătire. Acest lucru îi va face mai pufoși, dar și mai crocanți la exterior.

Utilizați diferite ierburi

Dacă rozmarinul nu vă place deloc, îl puteți înlocui cu câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau orice alte condimente pe care le aveți la îndemână sau care vă plac. Cu toate acestea, nu vă zgârciți cu usturoiul! În plus, puteți adăuga:

Ce sosuri se potrivesc la cartofii copți

Cartofii copți cu usturoi și rozmarin merg bine cu următoarele sosuri:

  • Maioneză cu usturoi: O combinație clasică și delicioasă, care completează gustul cartofilor și aromele de usturoi și rozmarin
  • Sos de iaurt cu mentă: Un sos ușor și răcoritor, care echilibrează aromele puternice ale cartofilor la cuptor și oferă o notă de prospețime
  • Sos de smântână cu pătrunjel și lămâie: O combinație de arome bogate și proaspete, care se potrivește perfect cu cartofii la cuptor și usturoiul
  • Sos de roșii cu busuioc: O opțiune mai sănătoasă și plină de arome, care adaugă o notă de prospețime și un gust delicat cartofilor copți
  • Sos de brânză cu ardei iute: O opțiune mai indulgentă, dar foarte gustosă, care completează aromele intense ale cartofilor cu gustul sărat și picant al brânzei și ardeiului iute

Sunt sănătoși cartofii copți cu usturoi și rozmarin?

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine, minerale și fibre și pot reprezenta o parte sănătoasă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, metoda de preparare și ingredientele adăugate vă pot afecta sănătatea.

În mod normal, cartofii cu usturoi și rozmarin sunt preparați cu ulei și unt, ce pot adăuga unele calorii suplimentare și grăsimi nesănătoase. Pentru a-i face mai sănătoși, puteți încerca să reduceți cantitatea de ulei sau unt folosită. De asemenea, puteți opta pentru gătitul la cuptor sau fierbere în loc de prăjire, ceea ce va scădea conținutul de calorii și grăsimi.

Cu toate acestea, în general, moderația este esențială atunci când vine vorba de a face din cartofii cu usturoi și rozmarin o parte sănătoasă a dietei dumneavoastră. Savurați-i cu limită, ca pe o garnitură la o masă echilibrată, pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie.