Cartofi dulci copți la cuptor, cu boia și usturoi, au marginile crocante și aromă incredibilă. Unul dintre cele mai simple moduri de a găti cartofii dulci.
Cartofii dulci sunt unul dintre cele mai versatile ingrediente din bucătărie. Au un gust uimitor, indiferent că sunt fierți, copți, sotați sau prăjiți. Unul dintre cele mai simple moduri de a găti cartofii dulci este să-i coaceți.
De ce o să vă placă cartofii dulci la cuptor, cu boia și usturoi
- Sunt o alternativă la cartofii prăjiți tradiționali
- Sunt delicioși atât fierbinți, abia scoși din cuptor cât și reci, în salate
- Pot fi aromatizați în multe feluri
- Sunt ușor de făcut
- Se pregătesc rapid – cartofii sunt gătiți în aproximativ 30 de minute
Cât de sănătoși sunt cartofii dulci la cuptor
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina c și vitamina b6. De asemenea, sunt bogați în potasiu și magneziu.
Pentru această rețetă, cartofii sunt copți în ulei de măsline, o grăsime sănătoasă care conține o mulțime de acizi grași benefici.
Cartoful dulce este considerat o alternativă mai sănătoasă decât cartoful normal. De la faptul că se topește în gură, aroma dulceagă și gustul delicios, această legumă reprezintă o opțiune excelentă de a vă satisface pofta de carbohidrați.
100 de grame de cartofi dulci copți cu coajă oferă 90 de calorii, 20 de grame de carbohidrați și 3,3 grame de fibre.
Cât timp se coc la cuptor cartofii dulci
Poate dura între 25 și 45 de minute, în funcție de cuptor și dacă a fost preîncălzit. De obicei, așteptați 25 de minute înainte de a testa unul cu o furculiță. Dacă furculița glisează ușor prin el, sunt gata.
Odată scoși din cuptor, asezonați cu puțină sare și piper dacă doriți.
Trebuie curățati de coajă?
În funcție de preferințe. Cojile de cartofi dulci sunt comestibile și devin crocante la cuptor, la fel ca și cele de cartofi obișnuiți.
Pot fi gătiți în ambele moduri, cu sau fără coaja și au un gust absolut incredibil. Puteți oricând să ajustați această rețetă în funcție de gusturile dvs.
Rețeta de cartofi dulci la cuptor cu boia și usturoi
Ingrediente
- 1 kg de cartofi dulci, tăiați în bucăți
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 lingurițe de boia dulce afumată
- 8 caței de usturoi (tocat mărunt) sau 2 linguri de usturoi pudră
- 1 linguriță sare
- 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
- 3/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat (opțional)
- 1 praf de ardei cayenne pudră (opțional)
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 220 de grade.
Așezați cartofii dulci pe foaia de copt pregătita. Stropiți cu ulei de măsline apoi presărați boia de ardei, usturoi, piper și sare. Amestecați până când cartofii dulci sunt acoperiți uniform în ulei și aranjați-i într-un singur strat.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute.
Pot fi congelați?
Cartofii copți pot fi congelați. Asigurați-vă că s-au răcit la temperatura camerei, înainte de a-i pune într-un recipient pentru congelator.
Trucuri pentru cei mai buni cartofi dulci la cuptor
Pentru cartofi dulci copți perfect de fiecare dată, respectați aceste reguli simple.
Coaceți cartofii dulci la temperatură foarte ridicată, fără a fi acoperiți
Coacerea lentă scoate în evidență zaharurile naturale din fructe și legume.
Deoarece acești cartofi sunt deja foarte dulci, optăm pentru o temperatură mai mare pentru coacere. În acest fel, capătă un aspect auriu frumos la exterior, dar rămân, în același timp, moi și cremoși la interior.
Dacă îi acoperiți cu folie sau cu un capac, cartofii se vor înăbuși în loc să se rumenească.
Curățați coaja – sau nu
Asta depinde în totalitate de preferințele dumneavoastră. Sunt persoane cărora le place aroma și textura cojii, dar nu greșiți cu nimic nici dacă o îndepărtați. Singurul lucru pe care îl veți pierde sunt niște nutrienți și fibre.
Tăiați cartofii dulci cubulețe
Cu excepția cazului în care vreți să-i coaceți întregi, tăierea lor în cuburi mici înseamnă un timp de gătire mai mic. Încercați să-i tăiați în bucăți aproximativ egale, astfel încât să se gătească în același ritm.
Amestecați cu o spatulă de cel puțin două ori în timpul coacerii deoarece se vor rumeni rapid, iar în acest fel vă asigurați că se vor găti uniform.
Condimentați cartofii dulci după preferință
Condimentele uscate, cum ar fi chimenul, chilli, turmeric sau curry se potrivesc perfect cu cartofii dulci. Dar puteți folosi aproape tot ce aveți la îndemână.
Ca și cantitate, aproximativ 3/4 linguriță de condimente măcinate la 0,5 kg de cartofi vor adăuga nivelul potrivit de aromă.
Adăugați ierburi aromatice robuste, cu frunze rezistente și arome puternice (cum ar fi rozmarin, cimbru, oregano, maghiran, frunzele de dafin) în cartofii dulci înainte de coacere.
În ceea ce privește ierburile delicate, cum ar fi pătrunjelul și coriandrul, adăugați-le când cartofii sunt proaspăt scoși din cuptor.
Cel mai important: nu uitați de sare!
Garnisiți cartofii dulci
Garnisiți cartofii dulci copți cu pătrunjel proaspăt tocat, deoarece este suficient de subtil pentru a lăsa aromele cartofilor dulci să iasă în evidență. Și alte ierburi precum cimbru sau rozmarin dau un gust incredibil cartofilor copți.
Calorii și valori nutriționale
Această rețetă este pentru aproximativ 6 porții. O porție de cartofi dulci la cuptor, cu boia și usturoi, are 225 calorii.
-
Calorii
225kcal
-
Proteine
3g
-
Carbohidrați
32g
-
Zaharuri
8g
-
Fibre
5g
-
Grăsimi
10g
-
Grăsimi saturate
2g
-
Sodiu
115mg
-
Potasiu
510mg
-
Calciu
52mg
-
Fier
1mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.