Cartofii wedges copți la cuptor, cu usturoi și parmezan, sunt un festival de arome. La fel de populari ca și cartofii prăjiți, sunt gustarea sau aperitivul perfect.

Cartofi wedges la cuptor cu usturoi și parmezan

Cartofii wedges la cuptor cu usturoi și parmezan sunt unul dintre cele mai savuroase preparate pe care le poți pune pe masă, mai ales în timpul sezonului rece.

Usturoiul crocant, bucățile de cartofi wedges copți cu parmezan ce sunt moi ca pernele în interior, dar crocante la ecterior sunt un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. În plus, rețeta este și simplu de făcut.

Cum se taie cartofii wedges

Așezați cartoful pe o parte și, folosind un cuțit mare de bucătar, tăiați-l în două pe lungime.

Puneți partea tăiată a cartofului în jos pe suprafața de lucru și tăiați-o din nou în jumătate pentru a crea sferturi.

Așezați fiecare sfert de cartofi cu partea tăiată în sus, apoi tăiați felii în jos în centrul sfertului pentru a crea un „wedge”. Aceasta înseamnă opt felii pe cartof.

Cum se prepară cartofii wedges

Această metodă de a prepara cartofi wedges este neașteptat de simplă. Iată ce trebuie să faci:

  1. Taie cartofii
  2. Condimeantează-i după bunul plac. Poți folosi usturoi tocat în loc de pulbere. Urmează boia de ardei, pătrunjel și sare din belșug, pentru că, să recunoaștem, cartofii sărați sunt cel mai bun fel de cartofi.
  3. În final, se pun la copt. Aranjați cartofii într-un singur strat pe două tăvi de copt tapetate cu pergament. Coaceți la 200 de grade timp de 35 până la 45 de minute, întorcând feliile și rotind tigăile la jumătatea timpului de gătire.

Rețeta de cartofi wedges la cuptor cu usturoi și parmezan

Preparare 15 minute
Gătire 35 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 6 cartofi de dimensiuni mari, spălați bine înainte
  • 60 de mililitri de ulei de măsline
  • o lingură de usturoi tocat sau trei lingurițe de pulbere de usturoi
  • o jumătate de linguriță de pulbere de ceapă
  • două lingurițe de sare – cantitatea se poate modifica în funcție de preferințe
  • o linguriță de boia de ardei
  • o jumătate de linguriță de piper negru măcinat
  • 60 de grame de parmezan ras
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tapetați două tăvi mari de copt cu hârtie de copt; puneți deoparte.

Tăiați fiecare cartof în jumătate pe lungime, apoi tăiați din nou fiecare jumătate în jumătate pe lungime și apoi tăiați fiecare jumătate în jumătate pe lungime până când aveți 8 felii. (Asigurați-vă că au aproximativ aceeași grosime și dimensiune).

Într-un bol mic, amestecă uleiul, usturoiul, pulberea de ceapă, sarea, boiaua de ardei și piperul măcinat. Acest amestec de ulei se toarnă apoi peste cartofi astfel încât să fie distribuit uniform.

Aranjați feliile de cartofi într-un singur strat pe o tavă mare de copt, cu coaja în jos. Presară cu jumătate din parmezan și sare suplimentară, dacă este necesar.

Coaceți timp de 35-45 de minute, întorcând feliile la jumătatea timpului de coacere, până când devin aurii și crocante când se testează cu o furculiță.

Înainte de servire, presară pătrunjel tocat și restul de parmezan peste cartofii wedges.

Cartofi wedges copți cu usturoi și parmezan – sugestii de servire

Așa cum se întâmplă și în cazul cartofilor prăjiți, și cartofii wedges copți cu usturoi și parmezan merg perfect cu diferite sosuri. Servește-i cu o porție generoasă de ketchup, muștar sau maioneză cu usturoi. Dacă vrei, poți prepara chiar tu un sos.

Ei pot juca rol și de garnitură pentru:

Sfaturi și trucuri pentru cei mai buni cartofi wedges

  • Tăiați cartofii în felii egale, astfel încât să se coacă uniform.
  • Înmuiați feliile de cartofi cruzi în apă fierbinte timp de zece minute înainte de coacere. Acest pas eliberează o parte din amidonul din cartofi și îi lasă să absoarbă umezeala, ceea ce va ajuta la obținerea exteriorului crocant și a interiorului moale.
  • Se condimentează generos cu pudră de usturoi, praf de ceapă și piper negru. Pudra de usturoi și cea de ceapă sunt magice alăturate cartofilor, oferind o aromă mai complexă, dar subtilă.
  • Aranjați cartofii uniform pe tigaie, astfel încât fiecare felie să aibă loc să stea orizontal în tigaie.
  • Întoarceți bucățile de cartofi la mijlocul timpului de coacere. Este un pas destul de migălos, însă este esențial pentru a obține culoarea aurie uniformă și marginile crocante. Dacă veți folosi o spatulă, veți putea întoarce mai multe bucăți dintr-o singură mișcare, reducând timpul. Aveți grijă să rămână într-un singur strat.
  • Nu scoateți cartofii prea devreme din cuptor. Așteaptă până când toate bucățile sunt aurii.

Sunt cartofii wedges la cuptor mai sănătoși decât cartofii pai prăjiți?

În condițiile în care sunt copți în ulei de măsline, despre care se spune că ar fi benefic pentru inimă, și nu prăjiți în baie de ulei, cartofii wedges la cuptor vin la pachet cu o listă mult mai scurtă de efecte negative decât cartofii pai. Cu alte cuvinte, sunt cea mai sănătoasă variantă de cartofi preparați în ulei.

Cartofii copți sunt bogati în fibre, ceea ce ajută la digestie. O dietă bogată în fibre poate ameliora atât diareea, cât și constipația. Persoanele cu afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, pot găsi fibrele din cartofii copți deosebit de utile pentru gestionarea simptomelor și reglarea digestiei.

Contrar credinței populare, cartofii copți sunt un aliment bogat în nutrienți, bogat în vitamine, minerale și proteine ​​de înaltă calitate.

Cum poți reîncălzi cartofii wedges copți cu usturoi și parmezan

Cel mai bun mod de a-i reîncălzi este în cuptor. Preîncălziți cuptorul la 200°C în timp ce ungeți ușor o tavă de copt. Întindeți feliile pe tigaie și amestecați-le pentru a le acoperi cu ulei. Încălziți feliile timp de 5-10 minute, întorcându-le la jumătatea timpului de gătire, astfel încât ambele părți să devină crocante.