Fulgii de ovăz cu afine la cuptor sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun delicios și sănătos.

Fulgi de ovăz cu afine, la cuptor

Dacă ai încercat fulgii de ovăz gătiți pe aragaz și la cuptorul cu microunde, este timpul să încerci și varianta gătită la cuptor! Rețeta noastră este vegană, plină de nutrienți și perfectă pentru momentele când trebuie să prepari masa pentru mai multe persoane. Este o rețetă foarte versatilă, pe care o poți adapta în funcție de ingredientele pe care le ai la îndemână și de preferințe. Poți găti o cantitate mai mare și să reîncălzești porții individuale.

Fulgii de ovăz la cuptor sunt, practic, ovăz cu lapte și alte câteva ingrediente din cămară, gătiți în cuptor. Prin coacerea fulgilor de ovăz veți avea un fel de mâncare moale și plin de nutrienți pentru micul dejun. Se obține prin combinarea tuturor ingredientelor și coacerea la cuptor - o masă sănătoasă și comodă, foarte adaptabilă și nutritivă!

Ingredientele necesare

  • Afine: Puteți folosi afine proaspete sau congelate. Acestea sunt o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți și sunt atât de delicioase!
  • Fulgi de ovăz: Nu folositi fulgii de ovăz măcinați foarte fin sau cei instant.
  • Nuci pecan: Se adaugă pentru textură. Încercați să le caramelizați, pentru dulceață și textura crocantă. Puteți folosi alte nuci în loc de nuci pecan, cum ar fi migdalele, alune sau chiar nuci normale.
  • Scorțișoară: Puțină scorțișoară adaugă o dulceață plăcută și aroma merge foarte bine cu afinele.
  • Praf de copt: Pentru ca preparatul să nu fie foarte dens.
  • Sare: Scoate în evidență dulceața naturală a afinelor.
  • Lapte: Noi l-am preparat cu lapte de migdale pentru un mic-dejun vegan. Puteți folosi lapte obișnuit sau lapte vegetal.
  • Sirop de arțar: Pentru a îndulci în mod natural. Puteți folosi și miere.
  • Semințe de in: Pentru a adăuga omega-3.
  • Ulei de cocos: Pentru a ajuta la îmbinarea ingredientelor.
  • Extract de vanilie: Pentru dulceață și aromă.

Cum se prepară fulgii de ovăz cu afine, la cuptor

  1. Puneți ingredientele uscate într-un castron și amestecați pentru a le combina. Asta include fulgii de ovăz, praful de copt, sarea, scorțișoara și nucile pecan. Puteți folosi alte nuci în loc de nuci pecan, cum ar fi migdalele.
  2. Apoi, combinați laptele, semințele de in, siropul de arțar și uleiul de nucă de cocos topit într-un bol mic.
  3. Apoi turnați amestecul umed peste ingredientele uscate și amestecați până la omogenizare.
  4. Ungeți o tavă cu ulei de nucă de cocos, puneți jumătate din afine pe fundul vasului și apoi turnați deasupra compoziția de ovăz. Se presară restul de afine deasupra înainte de a se coace.
  5. Se pune tava în cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute și veți ști că preparatul este gata atunci când afinele se înmoaie, iar ovăzul capătă o culoare aurie. Dacă păstrați cantitățile din rețeta noastră, veți avea 6-8 porții.

Variante ale rețetei

Această rețetă este foarte adaptabilă! Iată câteva moduri prin care o puteți schimba:

  • Alegeți alte fructe: Afinele pot fi ușor înlocuite cu alte fructe, cum ar fi căpșuni, mere sau piersici. Puteți folosi jumătate afine și jumătate banane dacă doriți. De asemenea, dacă aveți doar fructe congelate, acestea funcționează bine și nu este nevoie să le dezghețați în avans.
  • Alegeți alte nuci: În loc de nuci pecan, încercați cu nuci, migdale, alune, fistic sau caju. Este o idee bună să tocați nucile, astfel încât să se amestece bine cu celelalte ingrediente.
  • Schimbați / omiteți îndulcitorul: Noi folosim puțin sirop de arțar pentru a echilibra gustul acrișor al afinelor, dar puteți schimba cu miere, sirop de agave, zahăr brun sau stevie. Dacă folosiți fructe mai dulci, cum ar fi bananele sau piersicile, de exemplu, puteți renunța la îndulcitor cu totul.

Acest terci de ovăz copt este un mic dejun perfect, de care se va bucura întreaga familie. Puteți dubla rețeta pentru mai multe persoane sau pentru a face o cantitate mai mare, pe care să o împărțiți pe parcursul mai jultor zile. Resturile sunt la fel de bune și reîncălzite și acoperite cu o lingură de iaurt cu aromă de cocos și sirop de arțar. Fulgii de ovăz copți au o textură moale, atât de caldă și satisfăcătoare dimineața!

Rețeta de fulgi de ovăz cu afine, la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 40 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 380 grame de afine, plus mai multe pentru servire
  • 160 de grame de fulgi de ovăz
  • 65 de grame de nuci pecan tocate grosier
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 500 ml lapte de migdale
  • 60 ml sirop de arțar
  • 2 linguri de semințe de in măcinate
  • 1 lingură de ulei de cocos topit
  • 2 lingurițe de extract de vanilie

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți un vas. Așezați 190 de grame de afine pe fundul vasului de copt.

Într-un bol mare, combinați ovăzul, nucile pecan, scorțișoara, praful de copt și sarea. Se transferă peste afine.

Într-un bol mic, combinați laptele de migdale, siropul de arțar, semințele de in, uleiul de cocos topit și extractul de vanilie. Se toarnă peste amestecul de ovăz și se apasă ușor pentru a vă asigura că toată cantitatea de ovăz este acoperită de amestecul umed. Presărați deasupra restul de 190 de grame de afine.

Coaceți la cuptorul preîncălzit, neacoperit, până când partea de sus a fulgilor de ovăz este aurie și amestecul este închegat, aproximativ 35-40 de minute. Se scoate și se lasă să se răcească timp de 5 minute.

Se servește cu iaurt de cocos și sirop de arțar, dacă se dorește.

Fulgii de ovăz copți pot fi păstrați în frigider până la 5 zile. Când sunteți gata să mâncați, doar reîncălziți porțiile individuale în cuptorul cu microunde timp de 30-45 de secunde.

Tips & tricks

  • Nu folosiți ovăz instant pentru că este foarte fin și se gătește mai rapid. Deși are același gust ca și fulgii de ovăz, textura ovăzului instant este mult mai fină, așa că absoarbe mai mult lichid și se poate usca.
  • Nu amestecați ovăzul cu lapte cu prea mult timp înainte. Puteți amesteca ingredientele umede într-un bol și ingredientele uscate în alt bol. Dar nu le combinați până când nu sunteți gata de coacere. Altfel, ovăzul va absorbi tot lichidul și textura va fi uscată.
  • Păstrați ingredientele lichide la temperatura camerei înainte de a le combina. Dacă laptele și siropul de arțar sunt reci, uleiul de nucă de cocos topit se va solidifica atunci când va intra în contact cu ele. Faptul că ingredientele sunt la temperatura camerei ajută procesul de amestecare. Dacă uleiul de nucă de cocos încă se solidifică, pur și simplu puneți la cuptorul cu microunde ingredientele umede combinate timp de 15-30 de secunde, până când uleiul de nucă de cocos se topește din nou.
  • Dublați rețeta pentru mai multe persoane. Dacă dublați cantitatea, folosiți o tavă mare și adăugați doar 10 minute la timpul de coacere.