Cum să faci poale în brâu ca la carte! Descoperă rețeta tradițională moldovenească pentru a impresiona la orice sărbătoare. Pași simpli, ingrediente autentice, gust irezistibil!

Poale în brâu. Rețeta autentică moldovenească

Poale în brâu, poale-n brâu sau brânzoiaca, oricum ar fi numit acest preparat, este unul dintre preferatele românilor. Vezi care sunt ingredientele și modul de preparare.

Dar ce este, de fapt? Vorbim despre un soi de plăcintă cu brâznă care se face dintr-un aluat dospit.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum și-a primit denumirea inedită, unii ar spune că e chiar bizară, ei bine, „poale-n brâu” vine tocmai de la modul în care este împachetată compoziția în aluat – adică dinspre margine spre centrul brânzoaicei. Aceasta se pliază puțin peste centru, având grijă ca niciun pic din compoziție să nu iasă din aluat.

Brânzoaicele sau poale în brâu se umplu în mod normal cu brânză de vaci proaspătă, însă există și alte opțiuni delicioase ce pot fi folosite ca umplutură, și se pun la copt la cuptor. Există două mari categorii de poale în brâu: cele sărate care se servesc pe post de aperitiv și cele dulci oferite ca desert. Rețetele tradiționale recomandă să fie unse cu miere sau smântână și pot fi mâncate atât calde cât și reci.

cum se împăturesc brânzoaicele

Dacă nu au avut ocazia până acum să mănânci poale în brâu, este momentul să o faci. Gustul te va cuceri, fără doar și poate.

Cu toate că cei mai mulți preferă să le savureze cât sunt calde, sunt la fel de bune și reci, mâncate la micul dejun, lângă o ceașcă de cafea sau o cană cu lapte.

Indiferent de temperatura sau momentul zilei în care alegi să savurezi această gustare, ar fi bine să știi câteva sfaturi și trucuri înainte de a începe să îl prepari.

Rețeta de poale-n brâu

Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

Dacă vrei să faci poale în brâu ca la carte, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 de grame de făină
  • 10 grame de drojdie
  • Două ouă
  • O lingură de unt
  • O lingură de ulei, de lapte sau de apă
  • O lingură de zahăr
  • Puțină sare

Pentru umplutură, vei avea nevoie de:

  • 150 de grame de brânză
  • 50 de grame de unt proaspăt
  • Un ou
  • O lingură de fâină
  • Două linguri de lapte
  • O linguriță de zahăr
  • Puțină sare

Pentru uns, să ai la îndemână:

  • Un gălbenuș de ou
  • Trei linguri de lapte

Mod de preparare

Într-un castron, se înmoaie drojdia cu puțină apă ușor călduță. Adaugă apoi un pumn de făină cernută, nu deodată, ci puțin câte puțin. Amestecă în continuu până vei obține o consistență asemănătoare unei smântâni groase. Mai presară puțină făină să lasă la cald, să crească.

Cantitatea de făină ce a rămas nefolosită se pune într-un vas destul de de mare, se face un cuib în mijloc în care se pun ouăle bătute cu puțină sare, o lingură de unt topit și o lingură de ulei. Adaugă apoi și plămădeala lăsată la crescut și frâmântă totul cu simț de răspundere, până ce aluatul nu se mai lipește de mâini sau de pereții vasului.

În timpul frământatului se adaugă apă caldă sau lapte cât este necesar pentru a se obține un aluat potrivit de moale.

Trecând la umplutură, într-un vas separat se vor frământa brânza de vacă sau de oaie cu untul, se pun apoi ouăle, laptele, făina, zahărul și sare, cât este necesar.

Pe rând, se vor întinde foi potrivit de groase pe care le vei tăia în pătrate cu latura de 15 centimetri. Fiecare pătrat se umple cu brânză, iar colțurile se întorc spre mijloc, exact ca la un plic. Colțurile plicului format se mai aduc o dată spre centru și se lipesc bine astfel încât să nu iasă umplutura.

Pentru uns, se amestecă ouăle cu lapte și se pun deasupra plăcintelor folosind o pensulă pentru gătit. Se pun pe o tavă de copt și sebagă în cuptor, la foc potrivit, în jur de jumătate de oră.