Dintre toate ciupercile comestibile, hribii au un gust aparte, datorită aromei de pădure și texturii cărnoase. Se găsesc proaspeți sau uscați și pot fi folosiți într-o mulțime de feluri și incluși în la fel de multe rețete, încât nici nu știi la care să te oprești.

Astăzi vă propunem o tocăniță de hribi cu smântână, ideală alături de o porție de mămăliguță. Dacă folosiți hribi uscați, trebuie să îi rehidratați înainte de a-i găti: cel puțin 30 de minute în apă fierbinte. De asemenea, textura hribilor uscați și hidratați va fi mai elastică și mai gumată decât dacă ați folosi hribi proaspeți.

Tocăniță de hribi cu smântână și usturoi
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 g hribi
  • 250 ml smântână
  • 1 ceapă
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 1 lingură făină
  • 2 căței de usturoi
  • mărar proaspăt

Mod de preparare

Spălați hribii sub jet de apă rece și tocați-i felii potrivite.

Într-o oală pe foc, căliți ceapa în câteva linguri de ulei, până devine aurie. Adăugați usturoiul tocat mărunt, după care hribii. Amestecați și puneți 1/2 litru de apă fierbinte peste.

Lăsați să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când.

Atunci când apa din vas a scăzut și ciupercile au fiert, amestecați un polonic de lichid cu făina și cu smântâna și turnați totul în vas. Amestecați și lăsați câteva minute, cât să se îngroașe puțin sosul. La final, gustați și potriviți de sare și piper.

Opriți focul și adăugați mărar proaspăt tocat. Serviți cu mămăliguță sau simplu.

Poftă bună!