Savarina cu gris

Savarina cu gris retete: cum gatesti savarina cu gris si cele mai gustoase retete de gris cu zahar ars, prajitura cu crema de gris, budinca de gris cu portocale, chiftele de varza cu gris, prajitura cu blat de gris, budinca de gris cu zahar ars, budinca gris cu lapte si zahar ars, rulada cu mere cu foietaj, paine cu masline, minciunele cu untura.

Tort savarina

5 oua, 7 linguri zahar, 5 linguri pesmet, 2 pachete zahar vanilat, 100 ml apa, 1 fiola esenta rom, 100 g fructe, 250 ml frisca lichida

Salată de icre cu griș

Salata de icre cu griș este un aperitiv cunoscut, ce poate fi servit în orice moment al zilei. Iar la petreceri sau mese festive, invitații o adoră pe felii de pâine prăjită, în tartine sau în cupe de legume.

Budinca de gris cu prune

1 l lapte300g gris5 oua150g zahar1 esenta vanilie500g prune

Prajitura cu pere si gris

200 g gris 3 pere 100 g stafide 1 l lapte 150 g zahar vanilie 3 oua 40 g unt putina sare

Tort tip Savarina

Pentru blat 6 oua 7 linguri zahar 3 linguri faina 7 linguri pesmet Esenta vanilie Esenta rom Coaja lamaie Un praf de sare Pentru sirop 200g zahar 800ml apa Esenta rom Pentru ornat Frisca Gem capsuni Capsuni Ornamente

Blinele cu gris

1,5 pahare faina,3.5 pahare lapte,3/4 pahar gris,3 oua,o lingurita zahar,25 g drojdie,1/2 lingurita sare,2 linguri ulei.

Griș cu lapte și scorțișoară

Nu sunt multe mâncăruri și deserturi care ne aduc aminte de copilărie, dar unele gusturi și arome parcă rămân vii în memoria noastră toată viața. Printre acestea se numără și grișul cu lapte, unul dintre cele mai iubite deserturi din copilărie. Îl făceau mamele sau bunicile noastre, atunci când aveam poftă de ceva dulce și bun. Era unul dintre cele mai la îndemână deserturi făcute în casă și asta pentru că nu e deloc un preparat pretențios, nici ca ingrediente, nici ca mod de preparare. 

Urzici cu gris

jumatate de kg urzici 1 ceapa mare 50 ml ulei 4 linguri de gris sare si piper dupa gust

Griș cu lapte - cea mai simplă rețetă

Grișul cu lapte și scorțișoară oferă o senzație de confort asemănătoare cu cea dată de îmbrățișarea unei persoane iubite.

Placinta intinsa

Faina(1.5 kg), sare, apa calduta, Umplutura poate fi cu: branza, nuci, struguri negri, parfumati, varza acra, gris fiert in lapte, mere, gris prajit si amestecat cu zahar, mac etc.

Basbousa - Prajitura Cu Gris

In mod traditional pentru o ocazie speciala, Basbousa este un desert care poate fi gasit in toate tarile arabe. Versiunea aceasta este dulce si lipicioasa, cu aroma de citrice.

Gris cu sos caramel

Pentru grisul cu lapte: 300 ml lapte 30 g gris zahar dupa gust un praf sare Pentru sosul caramel: 4-5 linguri zahar 1 cana lapte

Prajitura de gris cu fructe

500ml lapte,100gr zahar2 plicuri zahar vanilat150gr gris60gr unt100gr nuca/alune/migdale (ce aveti) macinatacoaja rasa de la o lamaie3 oua (separati galbenusurile de albusuri pentru ca le veti folosi separat)

Placinta cu iaurt si gris

1 pachet cu foi de placinta (400 g ), 200 g unt, 900 g iaurt, 2 linguri gris, 200 g zahar, 6 oua, esenta de vanilie, zahar vanilat, 100 g stafide.

Budinca De Gris Cu Portocale Si Zmeura

2 linguri pesmet 50 g. unt 500 g. iaurt degresat 4 oua 180 g. zahar 2 plicuri zahar vanilinat 500 g. gris 1 plic praf de copt 300 g. zmeura 500 ml. suc de portocale

Placinta cu lapte si gris

9 foi de placinta 1 3/4l lapte 320g gris 4 oua 1 pastaie vanilie sau o esenta vanilie,300 gr zahar,50 gr unt (topit pentru uns) 200 gr zahar,1 lingura scortisoara pentru pudrat foile de placinta

Budincă de griș delicioasă cu zahăr ars

Budincă de griș cu zahăr caramelizat - o budincă delicioasă care vă va satisface papilele gustative.

Savarină făcută în casă

Savarina este una dintre cele mai iubite și populare prăjituri de cofetărie. Cunoscută și prezentă în cofetării încă de pe vremea bunicilor noștri, savarina este un desert aparent simplu, care poate fi reprodus și acasă cu succes.  Practic, este vorba despre un aluat ca de gogoși, dar mai moale, un sirop de zahăr și frișcă (naturală, dacă le faceți acasă). Dacă v-ați hotărât să recreați una dintre cele mai populare rețete din cofetărie, iată ce pași trebuie să urmați. 

Budincă de griș - rețeta copilăriei, gata în 25 de minute

Cremoasă și aromată, budinca de griș este un desert ce oferă senzație de confort de la prima linguriță.

Gris cu lapte si sirop de zahar ars

4 cani de lapte 4 linguri de zahar 1 baton de vanilie 1 lgt coaa de lamaie 2 lgt coaa de portocale esenta de vanilie 1 cana de gris unt cat o nuca un praf de sare 3-4 lg zahar pt glazura

Prajitura cu foi de miere si crema de gris

Pentru Blat:6 linguri lapte4 linguri miere6 lingura ulei250 g zahar800 g faina1 lingurita praf de copt2 ouaCrema:750 ml lapte10 linguri gris200 g zahar250 g untvanilie2 linguri cacao

Prajitura cu gris si cocus

4 oua despartite-albus galbenus 3/4 pahar ulei 1 pahar suc de portocale 1 pahar de gris 1 pahar de faina 1 pahar de cocus 1 plic praf de copt 3/4 pahar zahar Pentru sirop: 1 pahar apa 1 pahar zahar Pentru ornat 1/2 pahar cocos

Litere Cu Gris Si Gem

1 punga paste fainoase litere(puteti folosi orice tip de paste fainoase simple sau cu ou) 50 ml ulei 3 linguri de gris 5 linguri zahar 1 plic vanilie sare gem (eu am folosit un gem mai gros de strugurei cu capsuni pregatit de mine pt rezerva de iarna)

Chiftele delicioase de varza cu gris

1 kg de varza,1/2 pahar de gris,1/2 pahar de lapte,3 oua,1/2 pahar de pesmet3 linguri grasime

Prajitură de post cu mere și griș

Prajitură de post cu mere si gris este o prăjitură foarte gustoasă, ce se face foarte ușor după o rețetă extrem de simplă.

Clătite de post cu griș: o rețetă simplă și delicioasă

Clătite de post cu griș - o rețetă simplă, gustoasă și perfectă pentru perioada postului. O rețetă ușoară și bună de încercat când ai poftă de ceva dulce.

Prajitura de mere cu blat de gris

Desi arata nu tocmai placut este un desert deosebit de bun chiar daca la prima vedere pare simplut 1,5 kg de mere in functie de tava- 200-250 g unt (margarina pentru cea de post) 1 cana de gris 1 cana de faina 1 cana de zahar 2 plicuri de zahar vanilat 1 plic de praf de copt 100-150 g nuca pisata (sau mai multa dupa gust) scortisoara

Tort Franco

Blatul I: 350g faina, 275g zahar, 250g unt, 250ml lapte, 5oua, 120g cirese confiate, 1lingurita pulbere de cuisoare, 1lingurita scortisoara, 1 pachetel praf de copt, 1lingurita otet, sareBlat II: 120 g unt, 130 g caramelle marshmallows, 150 g ciocolata amaruie sau cu lapte, 70 g migdale macinate, 90 g orez expandatCrema de gris: 500ml lapte, 75g zahar, zeama de la o lamaie, 50g gris

Foi cu crema de gris

Pentru foi:12 linguri ulei12 linguri zahar12 linguri suc de rosii3 ouao lingurita cu bicarbonat de amoniu stins in zeama de lamaie700-800 g fainaCrema:1 l lapte150 g zahargris300 g margarinazeama de la o lamaie si de la 2 portocale

Prajitura de post cu foi de bulion si crema de gris

FOI:10 linguri ulei10 linguri apa5 linguri zahar1 lingura amoniac2 linguri de bulionfaina - cit cuprinde -ca sa se poate intinde foileCREMA :se fierb 4 linguri de gris in 250ml apa; se lasa la racit;se freaca o margarina cu zahar pudra ( nu scrie cit dar cred ca la 250 margarina ar merge 150 zah pudra- )se mixeaza apoi cu crema de gris.GLAZURA:la alegere (praji respectiva era unsa cu un strat fin de crema si apoi nuca pisata marunt peste.)

Găluște cu prune din aluat cu griș

Descoperă rețeta simplă pentru găluște cu prune din aluat cu griș, o variantă delicioasă și ușor de făcut a desertului clasic.

Gris imbibat

Budinca aceasta imi place de cind eram micao fac des. E o budinca pt.casa.Nu e un dulce f.elegant.Am invatat reteta,de la o matusa. -5 oua -10 linguri de zahar -2 linguri de apa -1/2 lingurita de praf de copt -vanilie(dupa gust) -10 linguri de gris -cca 1 l de lapte sau 1 l si jumatate(eu pun 1,5),putin indulcit si putina vanilie Pt cantitatile astea,folosesc o tava de cca 20/30 cmrezulta 12 bucati.

Prajitura din gris cu caise

o600 gr caise cuaratate de samburi si fierte in 150 ml apa cu 125 gr zahar apoi scurse in strecuratoare o125 gr gris o800 ml lapte o2 linguri zahar vanilat o1 lingurita esenta de vanilie o1 lingurita scortisoara macinata o1 1/2 lingura unt sau margarina Rama o1 ou o50 gr miez de nuca prajit si maruntita ogem de caise/piersici si sos de ciocolata pentru servire

Prăjitură cu griș și sirop de portocale

Prăjitură grecească cu griș și sirop de portocale are o textură moale și o aromă intensă de citrice și se potrivește perfect lângă ceai sau cafea.

Cornulețe cu mac - mai gustoase decât ai crede

Cornulețele cu mac (sau mohnkipferl) sunt atât de gustoase și aspectuoase încât nimeni nu le poate rezista. Se pregătesc foarte ușor, din doar câteva ingrediente pe care le puteți găsi în orice magazin alimentar, la prețuri accesibile.

Sufleu de dovlecel

-2 dovlecei medii -1 cum telemea -1 cub cascaval -2 oua -1 legatura marar proaspat -sare piper chilli dupa gust 2 linguri gris

Nopti libaneze-"Layali libnan"

Desertul nopti libaneze sau "layali libnan"este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze -apa de flori de portocal-fistic. Foarte multe deseturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris. Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie. Si bineinteles este nelipsit siropul de zahar. Este un desert foarte simplu de prepaparat. Avem nevoie de : Budinca de gris -8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml ) -1 cana si jumatate de gris(l.araba:"smid") -1 lingurita granule de mastica -8 linguri de zahar -3 linguri apa de roze -3 linguri apa de flori de portocal Smantana -2 cani de smantana ( l.araba:"ghesta") -1 lingura de zahar pudra -1 plic de zahar vanilat Siropul de zahar(l.araba:"attar") -1 cana de zahar brun( sau zahar tos) -3/4cana de apa -1 lingurita suc de lamaie -1 lingura apa de flori de portocal Pentru decor -1 cana de fistic zdrobit -1 cana de nuca zdrobita -1 cana de migdale zdrobite -frunze de menta verde

"Nopti libaneze in cupe-"Layali libnan"

Desertul nopti libaneze este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze -apa de flori de portocal-fistic. Foarte multe deserturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris. Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie. Si bineinteles este nelipsit siropul de zahar. Una dintre variante este "Nopti libaneze" in cupe se decoreaza simplu cu fistic sau cu banane feliate. Avem nevoie de: Budinca de gris -8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml ) -1 cana si jumatate de gris(l.araba:"smid") -1 lingurita granule de mastica -8 linguri de zahar -3 linguri apa de roze -3 linguri apa de flori de portocal Smantana -2 cani de smantana ( l.araba:"ghesta") -1 lingura de zahar pudra -1 plic de zahar vanilat Siropul de zahar(l.araba:"attar") -1 cana de zahar brun( sau zahar tos) -3/4cana de apa -1 lingurita suc de lamaie -1 lingura apa de flori de portocal Pentru decor -1 cana de fistic zdrobit -4 banane -cirese confiate -frunze de menta verde

Trandafiri si Rulada smechera "Martisor" cu sfecla rosie - DE POST

Aluat pt doua rulade (placinte) - 4 cartofi potriviti -1 kg faina -100 ml ulei -50 grame drojdie -100 grame seminte floarea soarelui neprajite -mac pt decorUmplutura cu sfecla rosie-1 kg sfecla rosie -500 grame mere -100 ml ulei -2 lingurite chimen -otet in care am avut gogosari -piper, sare -3 linguri cu varf de grisUmplutura cu morcov si telina-3 bucati morcov -o telina mare -100 ml ulei -o mana de stafide -piper,sare -2 lingurite cu varf praf de curry -3 linguri cu varf de gris

Beghrir - clătite marocane

Dacă nu ați încercat niciodată clătitele marocane, trebuie să le gustați! Beghrir sau clătitele cu 1000 de găuri, așa cum se mai numesc, se fac diferit față de clătitele pe care le știm noi, atât ca rețetă, cât și ca mod de preparare.  Clătitele sunt foarte pufoase și aerate, iar aluatul este poros, cu aspect de burete, datorită drojdiei din compoziție. Clătitele marocane sunt un desert deosebit și cu siguranță vă veți impresiona musafirii cu ele. 

Pateuri cu ricotta si spanac

Aluat foietaj, spanac, ricotta(urda), ceapa verde, usturoi, oua, gris.

Gomboti( galuste) din paine

5-6 chifle sau felii de paine 200 ml lapte 3 linguri gris 2 oua patrunjel verde tocat sare piper

Cupe Paradis

200 gr fructe de padure 2 kiwi 500 ml lapte 5 linguri gris 5 linguri zahar 2 galbenusuri 2 plicuri zahar vanilat ciocolata rasa pentru decor

Prajitura cu mere si bezea

400 g aluat foietaj 1 kg mere 150 g zahar 3-4 linguri gris 4-5 albusuri( pot fi si mai multe) 1 lingurita scortisoara putin unt( ulei)

Tort aniversar printesa

BLAT MARE:- 4 oua- 2 linguri de apa- 6 linguri de zahar- 5 linguri de faina- 1 lingura de gris- un praf de sare- 1/2 plic de praf de copt- un varf de lingurita bicarbonat de sodiuBLAT MIC:- 3 oua- 1 lingura de apa- 4 linguri de zahar- 2 linguri de faina- 1 lingura de cacao- 1 lingura de gris- un praf de sare- 1/2 plic de praf de copt- un varf de lingurita bicarbonat de sodiu CREMA- 100 g unt- 5 linguri de zahar pudra- 250 g "MASCARPONE"CEVA FIN,DELACO( 1 cutie)- 300 ml frisca batuta- 1 plic intaritor de friscaDECOR- 300 ml frisca batuta- 2 plicuri intaritor de frisca- perle si trandafirasi decorativi- o papusa

Gnoki florentin

Pentru 5 portii:lapte - 700 mlgris - 150 gfaina - 70 goua - 2 bucaticascaval - 100 gmargarina - 150 gpesmet - 30 gspanac - 1 kgsare dupa gust

Prajitura cu branza si mere

2 mere mari 500g branza 100ml lapte 4 oua 100g zahar un plic zahar vanilat 50g stafide 3 linguri gris