Savarina este una dintre cele mai iubite și populare prăjituri de cofetărie. Cunoscută și prezentă în cofetării încă de pe vremea bunicilor noștri, savarina este un desert aparent simplu, care poate fi reprodus și acasă cu succes. 

Practic, este vorba despre un aluat ca de gogoși, dar mai moale, un sirop de zahăr și frișcă (naturală, dacă le faceți acasă). Dacă v-ați hotărât să recreați una dintre cele mai populare rețete din cofetărie, iată ce pași trebuie să urmați. 

Savarină făcută în casă
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 220 g făină
  • 150 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 1 ou
  • 30 g zahăr
  • 30 ml ulei
  • 1/2 plic drojdie
  • un praf de sare
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • Pentru sirop:
  • 500 ml apă
  • 250 g zahăr
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • Pentru decor:
  • 20 ml rom
  • jeleu roșu
  • 350 g frișcă naturală

Mod de preparare

Amestecați drojdia cu o lingură de zahăr și frecați cu lingura. Turnați laptele călduț și amestecați totul cu 2 linguri de făină. Lăsați maiaua să crească 15 minute.

Puneți oul întreg și gălbenușurile într-un vas și adăugați zahărul, coaja de lămâie și un praf de sare peste ele. Bateți cu un tel sau cu mixerul până când amestecul capătă un aspect spumos. Puneți vasul deasupra unei oale cu apă care fierbe, fără să atingă apa și amestecați la bain marie timp de un minut, fără ca oul să se coaguleze.

Lăsați să se răcească și turnați amestecul peste maia. Puneți și restul de făină și uleiul și începeți să amestecați cu mixerul, cât să se încorporeze ingredientele. Aluatul va rămâne moale și lipicios. Mai lăsați la dospit 30 de minute.

După ce aluatul și-a dublat volumul, îl puteți pune în forme. Folosiți o lingură, pentru că aluatul este lipicios. Ungeți formele cu ulei sau cu unt înainte. Mai lăsați savarinele la dospit 15 minute, timp în care preîncălziți cuptorul la 200 de grade.

Dați savarinele la cuptor. După primele 5 minute, reduceți focul la 180 de grade și mai lăsați 30 de minute, sau până când savarinele sunt rumenite frumos. Cât timp savarinele se răcesc, pregătiți siropul. Puneți apa cu zahărul pe foc și lăsați să fiarbă 5 minute.

Opriți focul și adăugați coaja de lămâie. Introduceți fiecare savarină răcită în siropul fierbinte. După aceea, cu o pensulă, ungeți savarinele cu rom.

Tăiați savarinele pe jumătate și umpleți cu frișcă. Dacă vi se par prea uscate, mai puteți să le însiropați puțin. Decorați partea de sus cu puțin jeleu. Savarinele sunt gata.

Poftă bună!