Este apa cu lămâie bună pentru tine? Ce spun studiile

Apa cu lămâie este o modalitate ușoară și nutritivă de a te menține hidratat în fiecare zi. Este populară la restaurante și durează doar câteva minute pentru a o prepara acasă. În plus, a ajuns să fie la modă ca truc pentru a îmbunătăți digestia, sănătatea pielii și multe altele.

Stoarce o lămâie întreagă sau o jumătate de lămâie într-un pahar de apă și gata: Ai apă cu lămâie. De asemenea, poți pur și simplu să arunci felii de lămâie în apă, astfel încât, pe lângă suc, să beneficiezi și de pulpa de lămâie în băutură.

Unele persoane aleg să mai adauge în apa cu lămâie ingrediente precum ghimbir, mentă, turmeric sau o felie de castravete, dar o poți bea și așa cum este. În timp ce mulți fani ai apei cu lămâie preferă ca aceasta să fie călduță, alții o beau rece. Există puține dovezi că oricare dintre cele două variante este mai sănătoasă, așa că alege temperatura care îți place mai mult.

Verdictul

Apa cu lămâie favorizează hidratarea și oferă un plus de vitamina C. Cu toate acestea, dacă ai dinți sensibili sau te confrunți cu reflux gastroesofagian, este recomandat să ai grijă cât de mult și cât de des o consumi.

Iată ce trebuie să știi despre datele nutriționale ale apei de lămâie, potențialele beneficii pentru sănătate, cât de multă ar trebui să bei și posibilele sale dezavantaje.

Apă cu lămâie: Informații nutriționale

Un pahar de apă (240 ml) cu suc de la o jumătate de lămâie conține:

Nutrienții din apa cu lămâie depind de cantitatea de suc de lămâie folosită. Unii oameni se bucură de o felie mică de lămâie în apă, în timp ce alții adaugă sucul unei lămâi întregi, precum și ingrediente suplimentare, cum ar fi oțetul de mere sau mierea de albine.

Potențiale beneficii pentru sănătate ale apei cu lămâie

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C și conțin fibre și fitonutrienți. Chiar dacă pare că adăugarea unei lămâi stoarse în paharul obișnuit de apă este foarte simplistă, aceasta poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate.

Poate îmbunătăți nivelul de hidratare

În primul rând, apa cu lămâie are un scop evident: te ajută să îți menții un bun nivel de hidratare. Dacă ți se pare că apa este un pic plictisitoare, lămâia o poate face mai distractivă, ceea ce te poate ajuta să îți crești aportul general de apă.

Menținerea hidratării este incredibil de importantă pentru mai multe funcții cheie ale corpului, inclusiv combaterea pentru oboselii și menținerea digestiei pe drumul cel bun.

Conține antioxidanți

Lămâile sunt o sursă extraordinară de vitamina C, un antioxidant ce îți protejează organismul de radicalii liberi dăunători. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, o lămâie conține 34,4 de miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă mai mult de o jumătate din doza zilnică recomandată. Cantitatea exactă de vitamina C pe care o obții depinde de cantitatea de suc de lămâie pe care o torni în apă.

Potrivit unui articol publicat în anul 2015 în Chemistry Central Journal, citricele, cum ar fi lămâile, sunt o "comoară" de beneficii pentru sănătate, iar printre caracteristicile lor se numără: "efecte antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene, precum și efecte protectoare cardiovasculare și efecte neuroprotectoare".

Poate stimula sănătatea pielii

Pielea ta poate beneficia și ea de apa cu lămâie: Vitamina C din lămâi promovează sinteza colagenului, după cum a arătat o cercetare publicată în anul 2017 în revista Nutrients. Asta înseamnă că ar putea să îți ajute pielea să arate mai tânără.

Poate îmbunătăți digestia

Apa de lămâie conține acid citric, care ajută la descompunerea alimentelor și la digestie. În plus, consumând mai multă apă, fie că este vorba despre apă cu lămâie sau despre apă obișnuită, îți îmbunătățești digestia.

Poate preveni apariția pietrelor la rinichi

De asemenea, apa cu lămâie poate ajuta la prevenirea și dizolvarea pietrelor la rinichi. De fapt, Fundația Națională a Rinichiului din SUA sugerează consumul a aproximativ 100 de mililitri de suc de lămâie amestecat cu apă pe zi pentru a preveni pietrele la rinichi.

Poate favoriza pierderea în greutate

În ciuda faptului cu lămâie nu este o soluție magică pentru pierderea în greutate, ar putea să te ajute să pierzi câteva kilograme: Dacă o folosești pentru a înlocui, să zicem, un suc de fructe sau un pahar de suc zaharat zilnic, vei economisi sute de calorii pe săptămână.

În plus, băuturile îndulcite cu zahăr au fost legate de creșterea în greutate și de bolile cronice, așa că reducerea lor este un câștig general.

Posibile riscuri ale consumului de apă cu lămâie

În timp ce apa cu lămâie poate avea multe beneficii pentru sănătate, s-ar putea să nu fie o alegere excelentă pentru fiecare persoană.

Precauție pentru cei cu dinți sensibili

Dacă bei multă apă cu lămâie, acidul din acest fruct ar putea să-ți deterioreze smalțul și să te predispună mai mult la carii.

De aceea, este bine să bei apa cu lămâie printr-un pai sau să-ți clătești gura după ce ai băut un pahar din ea. Ambele strategii pot ajuta la atenuarea oricărui impact asupra dinților tăi.

Persoane cu imunitatea compromisă

De asemenea, multe restaurante servesc apă cu lămâie în mod obișnui, dar dacă ai o imunitate slabă ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a comanda așa ceva.

De fapt, o cercetare anterioară a testat 76 de lămâi de la 21 de restaurante și a constatat că aproape 70% dintre acestea aveau bacterii, viruși și alți microbi, inclusiv E. coli. Așa că, poate că ar trebui să sari peste apa cu lămâie în acea situație și, în schimb, să ți-o prepari acasă, în siguranță.

Persoanele cu indigestie sau reflux de acid

Apa cu lămâie poate fi, de asemenea, prea acidă pentru unele persoane care se luptă cu indigestia sau refluxul gastroesofagian.

În timp ce apa cu lămâie îi poate ajuta pe unii oameni cu digestia și le poate ameliora refluxul gastroesofagian, aceasta poate, de asemenea, să crească aciditatea în stomac și esofag, agravând problemele existente.

Dacă suferi de reflux gastroesofagian, este recomandat să vorbești cu un medic pentru a afla dacă este bine să eviți citricele și sucurile, chiar și în cantități mici.

Când ar trebui să bei apă cu lămâie?

Unii oameni spun că obiceiul de a bea apă cu lămâie dimineața le pune în mișcare sistemul digestiv, în timp ce alții consideră că este calmant să bea un pahar cald de limonadă neîndulcită înainte de culcare. Beneficiile apei cu lămâie sunt valabile indiferent de momentul zilei în care alegi să o consumi.

Cât de multă apă cu lămâie ar trebui să bei?

Nu există o limită. Cât de mult bei și când depinde în totalitate de tine. Însă, ține cont de cât de mult lichid ai nevoie în fiecare zi: Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA sugerează 3,7 litri pe zi pentru bărbați și 2,7 litri pe zi pentru femei.

În cazul în care consumul de apă cu lămâie te ajută să respecți aceste recomandări, aceasta este o veste excelentă.

Cum să încorporezi apa cu lămâie în dieta ta

  • Apa cu lămâie poate fi o băutură delicioasă și ușor de încorporat în stilul tău de viață. Iată câteva moduri de a o savura:
  • Adaugă o felie de lămâie în sticla de apă înainte de antrenament
  • Adaugă lămâie (și alte citrice) la un cofer de apă și păstreaz-l în frigider pentru a savura băutura pe parcursul săptămânii
  • Savurează o ceașcă de apă caldă cu lămâie seara, după cină
  • Începe-ți ziua cu o cană de apă caldă cu suc de lămâie și cu o linguriță de oțet de mere

Alternative la apa cu lămâie

Dacă nu ești un mare fan al apei cu lămâie, este posibil să poți obține beneficii similare din aceste alternative:

Apă cu felii de portocale

Dacă nu te numeri printre fanii lămâilor, s-ar putea să îți placă o opțiune mai dulce, cum ar fi apa cu felii de portocale. Adăugarea sucului a un sfert dintr-o portocală medie va adăuga dulceață, precum și 23% din doza recomandată zilnic de vitamina C.

Apă cu felii de grapefruit

Schimbă apa cu lămâie cu apă cu felii de grapefruit și o crenguță de rozmarin sau câteva frunze de mentă. Această opțiune delicioasă oferă vitamina C comparabilă și o aromă minunată.

Concluzie

Adăugarea de lămâie în apa pe care o bei poate fi un obicei excelent pentru sănătate. Cu toate acestea, ia în considerare situațiile potențiale în care apa obișnuită poate fi mai bună. În plus, pentru a-ți proteja dinții, este posibil să vrei să îți limitezi consumul de apă cu lămâie.

Totodată, este important să reții că ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta, astfel încât răspunsul general la întrebarea "Este apa cu lămâie bună pentru tine?" este foarte subiectiv. Îți recomandăm să iei în considerare propriile tale nevoi atunci când decizi dacă să consumi această băutură sau nu.