Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Ambele compun doua tipuri de zaharuri simple: glucoza si fructoza. Glucoza vine, de asemenea, din amidonuri cum ar fi cartofii, corpurile noastre o produc si fiecare celula de pe pamant are glucoza in ea.

Glucoza este o molecula absolut vitala. Fructoza, totusi, nu este. Oamenii nu produc fructoza si nu au consumat-o niciodata in intreaga istorie a evolutiei decat sezonier cand fructele sunt coapte.

Glucoza si fructoza sunt metabolizate foarte diferit de catre organism. Principalul lucru pe care trebuie sa-l realizam este ca, in timp ce fiecare celula din corp poate folosi glucoza, ficatul este singurul organ care poate metaboliza fructoza in cantitati semnificative.

Cand oamenii consuma o dieta bogata in calorii si in fructoza, ficatul devine supraincarcat si incepe sa transforme fructoza in grasime.

Oamenii de stiinta considera ca consumul exces de fructoza poate fi un factor-cheie al multor dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre. Acestea includ obezitatea, diabetul de tip II, bolile cardiace si chiar cancerul.

Efectele daunatoare ale excesului de fructoza

O cantitate mare de fructoza sub forma de zaharuri adaugate poate:

  • Sa iti forteze ficatul sa sintetizeze grasimile, care sunt exportate ca colesterol, ceea ce duce la dislipidemie (trigliceride si colesterol in sange), grasimi in jurul organelor si, in cele din urma, boala cardiaca.
  • Creste nivelele de acid uric din sange, ducand la guta si tensiune arteriala ridicata.
  • Cauza depunerea de grasime in ficat, care poate conduce la o boala hepatica nealcoolica grasa.
  • Cauza rezistenta la insulina, care poate duce la obezitate si diabet zaharat de tip II. Rezistenta la insulina conduce la cresterea insulinei si a factorului de crestere asemanator insulinei (IGF-1) in intreg corpul, care poate provoca in final cancer.
  • Fructoza nu afecteaza satietatea in acelasi mod ca si glucoza, ceea ce te face sa consumi mai multe calorii totale in mod automat daca aportul de fructoza este ridicat.
  • Consumul excesiv de fructoza poate determina rezistenta la leptina, tulburarea si poate duce la obezitate.
  • Zaharul poate da dependenta.
Rezistenta la leptina, nivelul crescut de insulina si consumul de alcool sunt o reteta pentru cresterea in greutate.

Este important sa intelegem ca toate acestea nu se aplica fructelor intregi.

Fructele sunt alimente reale cu o multime de fibre. Ar trebui sa mananci cantitati foarte mari pentru a ajunge la niveluri daunatoare de fructoza.

In general, fructele sunt o sursa minora de fructoza in dieta in comparatie cu zaharurile adaugate.

Efectele daunatoare ale fructozei se aplica unei diete care furnizeaza un exces de calorii si zaharuri adaugate. Nu se aplica zaharurilor naturale din fructe si legume.