Ciulamaua de ciuperci de post este o mâncare consistentă, potrivită pentru întreaga familie, este ușoară și se face în mai puțin de 30 de minute.
O puteți mânca pe tot parcursul anului și merge bine cu paste, quinoa, orez sau piure de cartofi.
Preparatul este de post, are un conținut scăzut de grăsimi și poate fi făcut fără gluten. Singurul ingredient care conține gluten în această rețetă este făina, dar se poate înlocui cu amidon de porumb.
Ce fel de ciuperci se folosesc?
În această rețetă am folosit ciuperci cremini, dar nu ezitați să folosiți orice fel de ciuperci care vă plac. Champignon sau shiitake merg foarte bine.
De asemenea, puteți adăuga mai multe legume la această rețetă. Cartofi tăiați cubulețe, cartofi dulci, țelină sau chiar fasole sau năut. Această tocană de ciuperci este atât de versatilă și poate fi ușor ajustată cu legumele care vă plac.
Rețeta de ciulama de ciuperci, de post
Ingrediente
- 450 de grame de ciuperci
- 1 ceapă tăiată cubulețe
- 2 morcovi tăiați cubulețe
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 lingură de făină sau amidon de porumb dacă vreți un preparat fără gluten
- 3 roșii tăiate cubulețe
- 350 ml de supă de legume (sau apă)
- 1 lingură de sos de soia (sau tamari - fără gluten)
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt, pentru decor
- 1 lingură de ulei vegetal
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o oală de dimensiuni medii. Se sotează ceapa la foc mediu până când se înmoaie și devine translucidă.
Adăugați morcovii tăiați cubulețe și gătiți timp de câteva minute.
Apoi, adăugați usturoiul tocat mărunt și gătiți timp de un minut, până când este parfumat și auriu.
Adăugați făina și amestecați bine pentru că sosul va deveni lipicios.
Apoi adăugați ciupercile feliate și roșiile și gătiți timp de 2-3 minute.
Acoperiți cu supă de legume și adăugați sosul de soia.
Adăugați oregano sau orice altă plantă pe care o folosiți, acoperiți oala și fierbeți până când morcovii se înmoaie. Apoi ridicați capacul și continuați să gătiți până când lichidele se reduc puțin.
Se gustă și se ajustează condimentele după preferințe. Dacă folosiți sos de soia cu conținut redus de sodiu, s-ar putea să fie nevoie să adăugați puțină sare, dar dacă folosiți sos de soia obișnuit, atunci probabil că va fi suficient de sărat.
Serviți ciulamaua caldă, peste piure de cartofi, quinoa, orez sau cu pâine naan. Se ornează cu pătrunjel proaspăt pentru culoare.
Cum se păstrează ciulamaua de ciuperci?
Ciulamaua de ciuperci se păstrează în frigider într-un recipient etanș până la 5 zile. Se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.
Puteți congela ciulamaua în pungi sau în recipiente pentru congelator, timp de până la 3 luni.
De ce e bine să mănânci ciulama de ciuperci in timpul postului
Ciulamaua de ciuperci conține cantități foarte mari de fier, niacină, riboflavină, vitamina B6, vitamina C și cantități mari de vitamina A, seleniu, potasiu, fosfor și fibre alimentare.
Ciulamaua de ciuperci conține 37% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 9% din necesarul de vitamina A.
Ciupercile sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B. Ele sunt cunoscute pentru beneficiile asupra sistemului imunitar. Au calități antiinflamatorii și sunt pline de antioxidanți.
De asemenea, se crede că ciupercile conțin agenți anticancerigeni.