Piureul de cartofi este o garnitură pe cât de comună, pe atât de versatilă. Îl puteți personaliza foarte ușor și îi puteți da de fiecare dată o aromă nouă. Piure cu trufe, piure cu parmezan sau piure cu usturoi copt - iată doar câteva idei pentru a transforma cea mai banală garnitură într-una specială.

Astăzi vă propunem o rețetă foarte simplă de piure de cartofi cu usturoi copt, inspirată din bucătăria franceză. Opțional, puteți adăuga și cașcaval în el. Secretul acestui piure este usturoiul copt, care îi dă o aromă deosebită, dulceagă și plăcută. 

Piure de cartofi cu usturoi copt
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 50 g unt
  • 150 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper
  • 1 căpățână usturoi

Mod de preparare

Puneți cartofii la fiert într-o oală cu apă și puțină sare. Între timp, puneți usturoiul învelit în folie de aluminiu la cuptor, la 200 de grade. Prin coacere, usturoiul va căpăta o aromă deosebită, dulce și plăcută, iar piureul nu va avea gust de mujdei.

Când cartofii au fiert complet, scurgeți apa, dar păstrați o cană pentru că s-ar putea să fie nevoie să-l diluați la final. Pasați cartofii cu ajutorul unei ustensile manuale, NU cu mixerul sau cu blenderul.

Asezonați cu sare și piper și puneți untul și smântâna, cât timp cartofii sunt încă fierbinți, pentru a se topi.

Curățați usturoiul de coajă și pasați-l. Puneți usturoiul copt peste piure și amestecați. Dacă vi se pare că piureul este prea gros, mai puneți din apa în care au fiert cartofii, pentru a-l aduce la consistența dorită.

Opțional, puteți adăuga și o mână de cașcaval ras în piure, cât este încă fierbinte.

Poftă bună!