Aveți o conopidă pe care nu ați folosit-o încă? Această rețetă de conopidă gratinată de post este soluția pentru a o consuma!

Conopidă gratinată de post

Imaginați-vă o conopidă perfect fragedă cu un sos bogat, sărat și cu aroma de brânză. Este demnă de o zi de sărbătoare, dar suficient de sănătoasă pentru a fi consumată chiar și la fiecare masă!

Această rețetă delicioasă de conopidă gratinată și fără gluten este soluția perfectă pentru o masă sănătoasă! Sunt necesare doar 10 ingrediente.

Ce este gratinarea?

Gratinarea este o tehnică de gătit franceză ce implică crearea unei cruste rumenite delicioase peste un fel de mâncare. În timp ce toppingul este făcut în mod normal cu pesmet, brânză rasă, ou și/sau unt, următoarea rețetă este o versiune pe bază de plante și fără gluten.

Crusta aurie se vede cel mai adesea peste cartofi sau paste, dar este savuroasă si peste dovlecei și conopidă!

Acest fel de mâncare începe cu conopida tăiată în buchețele mici pentru a maximiza stratul cremos din jurul fiecărei bucăți. Apoi gătim la abur buchețelele până când sunt perfect fragede pentru a le oferi un avans în procesul de gătit.

Rețeta de conopidă gratinată de post

Preparare 15 minute
Gătire 45 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1 conopidă, tăiată în buchețele mici
  • 25 ml de ulei de măsline
  • 160 g de ceapă tocată mărunt ( sau 1/2 ceapa mică)
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 15 g de amidon de porumb
  • 400 ml de lapte de cocos
  • 1/8 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță de sare de mare (plus mai mult, după gust)
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 30 g de parmezan vegan

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Tăiați conopida în buchețele mici, uniforme și gătiți la abur într-o oală mare acoperită cu capac, până când simțiti că este fragedă, atunci când este străpunsă cu o furculiță, după aproximativ 15 minute. Se ia de pe foc si se dă deoparte, neacoperită, să se răcească puțin.

Între timp, încălziți o tigaie mare, sigură pentru cuptor, la foc mediu. Adăugați uleiul de măsline (sau untul vegan) și ceapa și căliți până când ceapa devine fragedă și translucidă - aproximativ 3-5 minute. Adăugați usturoiul și gătiți timp de 1 minut sau până când acesta devine parfumat, având însă grijă să nu se ardă.

Reduceți apoi căldura la minimum. Adăugați amidonul de porumb sau arrowroot (arorut) și amestecați pentru a se încorpora. După aceea, mai gătiți 1 minut.

Se toarnă puțin câte puțin laptele de cocos, amestecând continuu pentru a se încorpora, dar cu atenție, pentru a preveni formarea de cocoloașe. Continuați până când a fost adăugat tot laptele. Se fierbe timp de 8-10 minute sau până se îngroașă, amestecând des.

Adăugați nucșoară, sare și piper. Gustați și ajustați condimentele după cum este necesar, adăugând mai multă nucșoară pentru aromă, drojdie nutritivă pentru brânzeturi sau sare ori piper după gust. Amestecul trebuie să fie foarte brânzos și savuros pentru a asezona bine conopida.

Adăugați conopida gătită în sos și amestecați bine pentru a se acoperi. Mai gustați o dată și adăugați mai multă sare dacă este necesar. (Notă: dacă nu ați folosit o tigaie sigură pentru cuptor, puteți transfera acum amestecul într-o tavă de copt.)

Presărați deasupra parmezan vegan și coaceți neacoperit timp de 12-15 minute, până când blatul devine rumenit, maro-auriu și crocant. Dacă folosiți o tigaie din fontă, puteți folosi cuptorul la funcția de coacere (grătar) în ultimele 1-2 minute (urmărind cu atenție preparatul) pentru un blat mai crocant. La final, se scoate din cuptor și se lasă să stea 5-10 minute înainte de servire. Se ornează cu frunze de cimbru (opțional) și se servește fierbinte.

Cum se păstrază

Cel mai bine de consumat este atunci când este proaspătă. Ceea ce vă rămâne se va păstra la frigider timp de 3-4 zile. Nu este indicat să o congelați. Reîncălziți restul într-un cuptor la 175 de grade.

Calorii și valori nutriționale

O porție de conopidă gratinată de post are 235 calorii.

  • Calorii

    235kcal

  • Proteine

    6g

  • Carbohidrați

    21g

  • Zaharuri

    7g

  • Fibre

    5g

  • Grăsimi

    15g

  • Grăsimi saturate

    7g

  • Sodiu

    485mg

  • Potasiu

    618mg

  • Vitamina C

    75mg

  • Calciu

    55mg

  • Fier

    1.4mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.