Cartofii sunt cea mai versatilă și mai la îndemână legumă. Îi puteți prepara și savura în atât de multe feluri și combinații de gusturi, încât nu aveți cum să vă plictisiți de ei. Pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine, cartofii ne scot din încurcătură de fiecare dată când nu mai știm ce să gătim. 

Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una foarte simplă, de cartofi gratinați la cuptor, cu lapte și cheddar. O puteți prepara pentru orice ocazie și orice masă, însoțită sau nu de carne. 

Cartofi gratinați la cuptor
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 3 lingurițe unt
  • 3 lingurițe făină
  • sare
  • piper
  • 2 căni lapte
  • 150 g cheddar
  • 6 cartofi

Mod de preparare

Spălați cartofii și tăiați-i felii subțiri, fără să îi curățați de coajă, dacă sunt cartofi noi. Dacă sunt vechi, îi puteți curăța. Puneți-i într-un vas cu apă rece.

Într-o tigaie pe foc, topiți untul. Adăugați făina, sare și piper și amestecați. Când începe să se îngroașe, turnați treptat laptele. Lăsați până când dă în clocot și mai fierbeți două minute.

Când sosul începe să se îngroașe, opriți focul. Adăugați cheddar-ul dat pe răzătoare peste și amestecați. Amestecați totul cu cartofii scurși bine de apă și turnați într-o tavă. Acoperiți cu folie și dați la cuptor pentru o oră. Dați folia la o parte și mai coaceți 20-30 de minute sau până când cartofii sunt gătiți.

Presărați piper proaspăt măcinat deasupra și serviți.

Poftă bună!