Cartofi gratinați la cuptor cu smântână și cașcaval - o rețetă foarte simplă pe care o puteți prepara pentru orice ocazie și orice masă, însoțită sau nu de carne.
Cartofii sunt cea mai versatilă și mai la îndemână legumă. Îi puteți prepara și savura în atât de multe feluri și combinații de gusturi, încât nu aveți cum să vă plictisiți de ei. Pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine, cartofii ne scot din încurcătură de fiecare dată când nu mai știm ce să gătim.
Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una foarte simplă, de cartofi gratinați la cuptor, cu lapte și cașcaval. O puteți prepara pentru orice ocazie și orice masă, însoțită sau nu de carne.
O puteți face și înainte, mai ales că este ușor de realizat, iar restul se poate păstra la rece și, cel mai important, este pur și simplu delicioasă.
Cartofii cremoși acoperiți cu smântână și cașcaval formează o combinație suculentă, ce este perfectă pentru a fi servită cu orice proteină principală de care aveți poftă.
Din fericire, cuptorul face cea mai mare parte a muncii, iar mâinile dumneavoastră rămân astfel libere să pregătească restul mesei. În acest mod, o să puteți servi totul în timp cartofii sunt încă fierbinți.
Ingrediente pentru cartofii gratinați
Câteva ingrediente de bază și 40 de minute sunt tot ce aveți nevoie pentru a servi acest fel de mâncare.
Puteți folosi cașcaval sau brânză Cheddar deoarece se topește bine și are o aromă acidulată și bogată, dar până la urmă, orice tip de brânză care se topește bine, cum ar fi mozzarella plină de grăsime, este tocmai bună.
Smântâna adaugă o notă cremoasă, iar ceapa verde oferă un gust proaspăt, ierbos.
Vă recomandăm să folosiți cartofi cu conținut moderat de amidon, dar dacă vă e la îndemână, puteți pune de care aveți în casă.
Nu uitați să radeți întotdeauna brânza dintr-o bucată mai mare. Și spunem asta pentru că brânza deja mărunțită este plină de aditivi ce o fac să se topească mai greu. În plus, este mai convenabil pentru bugetul dumneavoastră să cumpărați brânză la bucată decât cea mărunțită.
Rețeta de cartofi gratinați la cuptor, ca la restaurant
Ingrediente
Pentru cartofi:
- 1-1,5 kg de cartofi, spălați
- 2 lingurițe de sare
Pentru compoziție:
- 8 linguri de unt topit, împărțit
- 180 de grame de smântână
- 60 ml de lapte
- 6 până la 8 cepe verzi, tocate
- 230 de grame de cașcaval sau brânză Cheddar mărunțită
- Sare, după gust
- Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
Primul pas este să gătiți cartofii. În paralel, trebuie să încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungeți ușor o tavă de copt cu unt sau pulverizați-o cu spray de gătit antiaderent.
Apoi, curățați cartofii și tăiați-i în bucăți cât de cât egale. Puneți-i într-o cratiță mare sau într-o oală, acoperiți-i cu apă și adăugați 2 lingurițe de sare. Puneți oala la foc mare si lăsați cartofii la fiert. Apoi, acoperiți-o cu un capac, reduceți focul la mediu-mic și fierbeți cartofii timp de aproximativ 20 de minute sau până când sunt foarte fragezi. După aceea, scurgeți bine apa.
Următorul pas este să pasați cartofii. Adăugați 6 linguri de unt, smântână, lapte, ceapă verde și aproximativ 180 de grame de cașcaval (brânză Cheddar). Dacă este nevoie, adică dacă vi se pare mult prea groasă compoziția, diluați cu mai mult lapte sau smântână, pentru a deveni cremoasă, omogenă. Se adaugă sare și piper după gust.
Turnați amestecul de cartofi în vasul de copt pregătit. Peste cartofi se pun restul de 2 linguri de unt topit.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 25 de minute sau până când se rumenește ușor. Cașcavalul (brânza Cheddar) rămas se presară deasupra și se pune din nou la cuptor pentru încă câteva minute, până când brânza se topește.
Variante ale rețetei
Există multe moduri prin care puteți varia această rețetă gustoasă de cartofi gratinați.
- Cartofi gratinați la cuptor cu carne: Adăugați 120 de grame de șuncă tocată mărunt sau 60 de grame de slănină fiartă mărunțită.
- Cartofi gratinați la cuptor cu verdeață: Înlocuiți ceapa verde cu o linguriță sau două de pătrunjel sau mărar proaspăt tocat chiar înainte de servire.
- Cartofi gratinați la cuptor topping de pesmet: În loc să stropiți cartofii cu cele 2 linguri de unt, amestecați-le cu aproximativ 50-100 de grame de pesmet. Presărați pesmetul cu unt peste cartofi și coaceți conform instrucțiunilor sau până când pesmetul devine maro auriu.
Păstrare si congelare
În cazul în care vă mai rămâne, păstrați restul într-un recipient ermetic la frigider timp de 3-5 zile.
De asemenea, puteți congela cartofii gratinați pentru a-i consuma în alt moment. Pur și simplu introduceți-i într-o pungă pentru congelator și scoateți aerul. Congelați timp de maximum 4-6 luni.
Pentru a reîncălzi, lăsați cartofii să se dezghețe la frigider peste noapte. Puneti-i într-o tavă și coaceți la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute. Adăugați încă puțină brânză deasupra și coaceți încă 5 minute.
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă ies 8 porții. O porție de cartofi gratinați la cuptor are 370 kcal.
-
Calorii
370kcal
-
Proteine
9g
-
Carbohidrați
40g
-
Zaharuri
3g
-
Fibre
4g
-
Grăsimi
21g
-
Grăsimi saturate
12g
-
Colesterol
58mg
-
Sodiu
600mg
-
Potasiu
995mg
-
Vitamina C
19mg
-
Calciu
170mg
-
Fier
2mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Cum se fac cartofii gratinați din timp
Urmați pașii și modul de preparare, dar păstrați brânza și untul necesare pentru a face topping-ul. Se lasă să se răcească puțin înainte de a-i acoperi cu folie de aluminiu și se pun la frigider.
Este important să știți că nu este indicat să-i păstrați mai mult 2 zile înainte de utilizare. Atunci când vreți să-i consumați, chiar înainte de coacere, stropiți 2 linguri de unt și brânza rămasă și lăsați încă 5 până la 10 minute în cuptor pentru ca acestea să se încălzească bine.