Această rețetă de broccoli gratinat este o garnitură versatilă care se potrivește perfect în multe meniuri, iar un vârf de linguriță de salvie îi oferă o aroma deosebită.

Broccoli gratinat - rețetă tradițională franțuzească

Legumele gratinate sunt considerate un preparat clasic al bucătăriei franceze.

Pentru a fi gratinat, preparatul trebuie să aibă un topping din brânzeturi și/sau pesmet presărat pe toată suprafața și să fie rumenit în cuptor până devine auriu.

Legumele pe care le folosiți trebuie să fie suficient de dure pentru a fi coapte, așa că rădăcinoasele sunt cea mai bună alegere.

Se poate folosi și o legumă verde, cum ar fi spanacul, dar și broccoli merge perfect.

Broccoli este o legumă cruciferă înrudită cu varza, kale, conopida și varza de Bruxelles. De altfel, toate aceste legume sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății.

Sfat

Folosiți broccoli proaspăt de bună calitate și veți obține un fel de mâncare delicios.

Rețeta de broccoli gratinat

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 1 ceapă mica, tocată mărunt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri de făină
  • 3/4 linguriță sare kosher
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 1/4 linguriță de salvie uscată
  • 360 ml lapte integral
  • 900 grame broccoli, tocat
  • 180 de grame de brânză Cantal mărunțită (sau Cheddar)
  • 3 linguri de unt, topit
  • 150-180 grame pesmet
  • 25 grame parmezan

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 190°C și ungeți un vas mare cu unt.

Se călește ceapa în ulei de măsline timp de cinci minute, la foc mediu. Presărați făină peste ceapă și continuați să prăjiți amestecul timp de 30 de secunde. Adăugați sare, piper, salvie și lapte în tigaie și amestecați constant timp de 3 până la 5 minute până când sosul se îngroașă.

Adăugați broccoli și brânza în sos, dați amestecul în fiert și apoi turnați compoziția în vasul pregătit.

Într-un bol separat, se mixează untul topit, pesmetul și parmezanul și se presară peste amestec. Se lasă la cuptor timp de 15 până la 20 de minute, până când se rumenește.

Variante ale rețetei de broccoli gratinat

Acest fel de mâncare este un mod simplu și gustos de a servi broccoli. Există, totuși, și câteva alternative delicioase.

  • Pe lângă broccoli, adăugați spanac opărit, înainte de coacere.
  • Adaugați câteva frunze de kale și continuați rețeta după pașii de mai sus.
  • Brânză pe care o folosiți poate modifica total acest fel de mâncare. Se folosește parmezan, dar la fel de bine merge cu alte brânzeturi cum ar fi Gruyere sau Emmenthal. Brânza Cheddar este, de asemenea, un topping bun și gustos.
  • Adăugați câteva linguri de pesmet ușor prăjit la topping.

Calorii și valori nutriționale

Din acestă rețetă tradițională franțuzească de broccoli gratinat ies cam 4-6 porții.

O porție de broccoli gratinat are aproximativ 387 calorii.

Alte valori nutriționale

  • Calorii

    387kcal

  • Proteine

    17g

  • Carbohidrați

    31g

  • Grăsimi

    23g

  • Grăsimi saturate

    12g

  • Colesterol

    55mg

  • Sodiu

    698mg

  • Potasiu

    612mg

  • Vitamina C

    99mg

  • Calciu

    421mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Beneficiile consumului de broccoli

Broccoli este considerat, pe bună dreptate, un superaliment. Este sărac în calorii, și conține o mulțime de nutrienți și antioxidanți care ne susțin sănătatea din multe puncte de vedere.

În plus, este bogat în fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. De asemenea, conține mai multe proteine ​​decât majoritatea altor legume.