Daca te-ai saturat de garniturile traditionale, trebuie neaparat sa incerci aceasta reteta de conopida gratinata.

Conopidă gratinată
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 1 ceapa mica, taiata pe jumatate
  • 4 catei de ustroi
  • 450ml lapte
  • 1 frunza de dafin
  • 1/2 lingurita piper boabe
  • 30g unt
  • 30g faina
  • 1 conopida (aproximativ 1 kg)
  • 60ml smantana
  • 1 lingurita de mustar
  • 175g cheddar, rasa

Mod de preparare

1. Se pun jumatatile de ceapa, cuisoarele intr-o tigaie, alaturi de lapte, frunza de dafin si boabe de piper negru. Se da in fiert la foc mediu-mare. Se ia de pe foc si se lasa deoparte 20 de minute. Se strecoara laptele intr-o cana. Se arunca partile solide.

2. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga faina si se fierbe la foc mediu, amestecand, timp de 1 minut. Se ia de pe foc si se adauga laptele, treptat. Se pune tigaie pe aragaz si se da in fiert la foc mediu, amestecand continuu. Se reduce focul la cel mai mic si se fierbe foarte usor timp de 10 minute, amestecand.

3. Intre timp, se incalzeste cuptorul si se incalzeste un vas termorezistent, de mica adancime.

4. Se pune o cratita mare de apa cu sare la fiert. Se taie conopida in buchetele mari si se pun in apa clocotita. Se fierb timp de aproximativ 8 minute, pana cand se inmoaie. Se scurge conopida.

5. Se ia amestecul de lapte de pe foc. Se adauga smantana, mustar si 100g de branza Cheddar rasa. Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper macinat. Se aranjeaza conopida in vas si se toarna sosul peste. Se lasa a cuptor timp de 3-4 minute.