Dacă nu ai încercat până acum o prăjitură cu mălai, poate că te întrebi ce gust are. Ei bine, e ceva între chec și pandișpan, dar cu o textură mai interesantă. Mălaiul îi dă un ușor crunch la exterior, dar în interior rămâne moale și pufoasă. Nu e seacă, nu e sfărâmicioasă, iar stafidele o îndulcesc și îi adaugă un plus de aromă.

Prăjitură cu mălai și stafide

Poate părea surprinzător, dar mălaiul nu este folosit doar la mămăligă. În multe bucătării din lume se folosește și la deserturi. În Italia, de exemplu, există prăjituri tradiționale cu mălai, cum ar fi amor polenta. În SUA, există cornbread, care este mai degrabă un fel de pâine dulce.

La noi, această prăjitură amintește de deserturile simple de la bunici, când ingredientele erau puține, dar gustul era întotdeauna bun. De aceea, rețeta aceasta este atât de apreciată.

Este un desert potrivit pentru orice moment al zilei.  Se poate servi simplă, cu zahăr pudră sau alături de un iaurt sau un ceai. Și cel mai important, se păstrează bine timp de câteva zile, fără să își piardă din gust.

Preparare 45 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră și 25 minute

Ingrediente

  • 300 grame făină albă
  • 240 grame mălai fin
  • 160 grame unt
  • 250 grame zahăr
  • 100 grame stafide
  • 100 ml lapte
  • 5 ouă
  • 1 linguriță cu vârf praf de copt
  • 1 lingură de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 vârf de cuțit bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Începe prin a topi untul, apoi lasă-l câteva minute să se răcorească. Într-un bol mare, amestecă-l cu zahărul până obții o compoziție cremoasă.

Încorporează ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare.

Într-un alt bol, amestecă făina, mălaiul, praful de copt, bicarbonatul, zahărul vanilat și sarea. Cernerea acestor ingrediente ajută la obținerea unui aluat mai aerat.

Adaugă treptat ingredientele uscate peste compoziția de ouă și unt. Amestecă ușor cu o spatulă.

Toarnă laptele puțin câte puțin, amestecând continuu. Vei obține un aluat moale, ușor cremos.

Înainte de a adăuga stafidele, le poți hidrata în apă călduță timp de 10-15 minute pentru o textură mai plăcută. Amestecă-le bine în aluat.

Lasă aluatul să stea aproximativ 30 de minute, astfel încât mălaiul să absoarbă lichidul și să se hidrateze bine. Acest pas este esențial pentru o prăjitură mai pufoasă.

Tapetează o tavă termorezistentă (aproximativ 20x30 cm) cu hârtie de copt sau unge-o cu unt și presară puțină făină. Toarnă compoziția și niveleaz-o cu o spatulă.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Coace timp de 35-40 de minute, sau până când trece testul scobitorii (dacă o scobitoare introdusă în prăjitură iese curată, este gata).

Lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia în cuburi. O poți pudra cu zahăr pentru un aspect mai plăcut.

Note

Dacă vrei să încerci ceva diferit, poți adăuga și coajă rasă de lămâie sau portocală pentru o aromă proaspătă.