Varza - beneficii și contraindicații pe care trebuie să le știi

Varza este adesea asociată cu faimoasa dietă cu supă de varză, dar această legumă crocantă, ieftină și versatilă poate fi folosită în numeroase rețete. Este plină de fibre și alte substanțe nutritive, cum ar fi potasiu și vitamina K, motiv pentru care includerea ei în dietă este recomandată.

Soiuri de varză

Există mai multe soiuri de varză. Soiurile de varză roșie sunt din ce în ce mai populare. Datele nutriționale pentru varza roșie sunt foarte asemănătoare cu cele ale verzei verzi.

Varza mov are un gust asemănător cu cel al verzei verzi. Cu toate acestea, varietatea violet este mai bogată în compuși vegetali benefici ce au fost legați de beneficii pentru sănătate, cum ar fi oase mai puternice și o inimă mai sănătoasă.

De asemenea, se crede că varza mov reduce inflamația din organism și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. În plus, este o legumă incredibil de versatilă, ce poate fi savurată crudă, gătită sau fermentată și adăugată la numeroase feluri de mâncare.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 100 de grame de varză verde crudă are aproximativ 92% apă și 25 de calorii, un gram de proteine, 6 grame de carbohidrați și 3 grame de fibre alimentare, alături de grăsimi neglijabile. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C și vitamina K.

Carbohidrați

90 de grame de varză crudă are puțin peste 5 grame de carbohidrați, cu aproximativ 50% provenind din fibre și 50% din zaharuri naturale. Varza are un indice glicemic foarte scăzut, de 10.

Rețineți că indicele glicemic se bazează pe consumul alimentelor singure, fără alte ingrediente. Adăugarea altor alimente cu proteine, fibre și grăsimi va avea un impact drastic asupra efectului glicemic. Proteinele, grăsimile și fibrele încetinesc eliberarea zahărului în fluxul sanguin.

Grăsimi

Varza este practic un aliment fără grăsimi. O porție de 90 de grame de varză conține mai puțin de un gram de grăsimi.

Proteine

Varza nu este bogată în proteine. O porție de 90 de grame de varză crudă conține doar un gram de proteine.

Vitamine și minerale

Varza este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K. Consumul acesteia oferă, de asemenea, ceva calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

De reținut!

Varza este un aliment cu puține calorii, având doar 22 de calorii la o porție de 90 de grame.

Prin urmare, varza este un aliment cu puține calorii, aproape fără grăsimi, reprezentând o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K. Oferă fibre, dar nu poate fi considerată o sursă de proteine.

Varza roșie vs. varza albă

Varza roșie are de obicei mai mulți nutrienți decât varza albă/verde. Varza roșie este bogată în antioxidanți, inclusiv antociani, care îi conferă culoarea roșie caracteristică. Acești antioxidanți au fost legați de o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, cancer și Alzheimer.

Varza roșie este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, vitamina K și acid folic. Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Vitamina K este importantă pentru sănătatea oaselor și ajută la coagularea sângelui. Acidul folic este esențial pentru sănătatea sistemului nervos și poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale la nou-născuți.

În concluzie

Varza verde este o sursă bună de vitamina C, vitamina K și acid folic, dar nu are aceeași concentrație de antioxidanți ca varza roșie.

În general, atât varza roșie, cât și varza verde sunt alimente sănătoase și nutritive, iar includerea lor în dieta ta poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Beneficii pentru sănătate

Varza este o legumă nutritivă ce poate stimula apărarea naturală a organismului împotriva bolilor. Iată câteva beneficii ale consumului regulat de varză.

Promovează sănătatea cardiovasculară

Varza este o sursă bună de fibre și potasiu, doi nutrienți cheie pentru sănătatea inimii. În timp ce fibrele ajută la scăderea nivelului de colesterol, potasiul scade tensiunea arterială.

În plus, varza este o sursă bună de vitamina B, ce este numită și acid folic. Un aport mai mare de acid folic este legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral și de atac de cord.

Susține sănătatea creierului

Academia de Nutriție și Dietetică recomandă varza și alte legume crucifere pentru a ajuta la menținerea unei funcții cognitive puternice odată cu înaintarea în vârstă. Memoria și nivelul de vigilență pot fi îmbunătățite cu o bună nutriție.

Substanțele nutritive din varză ajută la optimizarea fluxului sanguin către creier. Varza este benefică pentru persoanele de toate vârstele care doresc să rămână agile, în ciuda trecerii anilor.

Poate reduce riscul de cancer

Totodată, varza are proprietăți anticancerigene. Studiile sugerează că obținerea a trei până la cinci porții săptămânale de legume crucifere, cum ar fi varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, varza kale și varza creață, protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.

Riscurile de cancer de prostată, de plămâni, de sân și de colon sunt reduse, probabil datorită compușilor din legumele crucifere ce activează enzimele din ficat.

Protejează vederea

Culoarea verzei roșii sau purpurii se datorează unui conținut ridicat de polifenoli, inclusiv antociani. Acești antioxidanți acționează în tot corpul pentru a preveni daunele oxidative asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv orbirea cauzată de degenerescența maculară legată de vârstă.

Varza este o sursă bună de luteină și zeaxantină, forme de vitamina A despre care se știe că se acumulează în retină și sunt deosebit de utile pentru a preveni deteriorarea vederii.

Ajută la gestionarea diabetului

Pentru persoanele cu diabet, legumele crucifere precum varza sunt o alegere excelentă. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de fibre, precum și prezenței glucozinolaților în acestea. Glucozinolații sunt substanțe fitochimice ce combat stresul oxidativ și inflamația din organism.

Varza este o legumă fără amidon care are un conținut scăzut de carbohidrați și un conținut ridicat de fibre. Fibrele din varză mențin glicemia stabilă, prevenind creșterile și scăderile periculoase ale acesteia.

Frunzele de varză pot înlocui produse cu carbohidrați cum ar fi lipiile ce se folosesc pentru diverse preparate. În acest fel, numărul de calorii al preparatului final scade, iar cel al nutrienților crește.

Alergii

Alergiile la varză sunt rare, dar posibile. Simptomele tipice ale alergiilor alimentare includ urticarie, vărsături, amețeli sau umflarea limbii. În cazuri severe, poate apărea și anafilaxia, o reacție ce pune viața în pericol.

De asemenea, varza poate să reacționeze încrucișat cu alergiile la arpagic. Mai exact, persoanele cu alergie la arpagic pot avea simptome după ce mănâncă varză.

În cazul în care bănuiți că aveți alergie la varză, consultați un alergolog pentru a face o evaluare completă.

Alte precauții referitoare la consumul de varză

Varza este bogată în vitamina K și poate interacționa cu substanța anticoagulantă numită warfarină sau „4-hidroxicumarină”. În cazul în care luați anticoagulante, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să mențineți un aport constant de alimente bogate în vitamina K pentru a preveni fluctuațiile în eficacitatea medicamentelor.

Varza este, totodată, bogată în fibre ce pot fi dificil de digerat dacă organismul dumneavoastră nu este obișnuit cu acestea. Pentru a minimiza disconfortul digestiv, creșteți treptat aportul de varză și dați-i timp organismului dumneavoastră să se adapteze.

Sucul de varză

Sucul de varză este o sursă excelentă de vitamine și minerale. Având un conținut scăzut de calorii și grăsimi, o porție de suc de varză oferă, de asemenea, vitamina C și calciu.

Sucul de varză este plin de nutrienți, iar consumul acestuia este legat de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății intestinale, scăderea inflamației în corp, echilibrarea hormonilor și detoxifierea organismului.

Deși consumul de suc de varză poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, există câteva posibile dezavantaje ce trebuie să fie luate în considerare. De exemplu, consumul de suc de varză vă poate afecta glanda tiroidă și poate interacționa cu anumite medicamente. Pentru unele persoane, consumul de suc de varză poate provoca tulburări intestinale.

Când este recomandat consumul de varză

Varza este disponibilă pe tot parcursul anului în magazinele alimentare și în piețe. Căutați căpățâni mari de varză ce sunt intacte. Varza ar trebui să aibă o greutate direct proporțională cu mărimea ei și să nu aibă pete.

Cum se depozitează corect varza

Varza proaspătă este rezistentă și poate fi păstrată în frigider timp de până la două săptămâni. La o temperatură mai mică de 0 grade Celsius, cu o umiditate relativă de 95%, varza se poate păstra până la cinci luni. Varza poate fi murată și păstrată în butoaie, pentru sezonul rece.

Ponturi pentru prepararea verzei

Spălați varza doar atunci când sunteți gata să o folosiți. Clătiți bine frunzele de varză sub jet de apă înainte de a le tăia sau de a le mânca. Îndepărtați miezul și orice frunze exterioare putrezite.

Este posibil să observați un miros neplăcut în cazul în care gătiți varza la abur sau o sotați. Acest lucru se datorează compușilor de sulf din varză ce sunt activați în timpul procesului de încălzire. Pentru a minimiza mirosul, evitați să folosiți vase de gătit din aluminiu. Încercați să o stropiți cu un ingredient acid, cum ar fi sucul de lămâie, pentru a inhiba activarea compușilor de sulf.

Pregătirea verzei roșii cu ajutorul unor cuțite și vase de gătit din oțel inoxidabil poate preveni schimbările de culoare. Pentru ca varza roșie să nu se albăstrească sau să nu devină gri, gătiți-o cu un ingredient acid, cum ar fi oțetul.

Varza poate fi consumată crudă și mărunțită ca în salata de varză sau folosită în supe și tocănițe. Tăiați varza în bucăți și adăugați-o la mâncărurile stir-fry. Puteți, de asemenea, să gătiți frunzele la aburi și să le folosiți ca înveliș pentru carne sau alte umpluturi.

Varza - leguma versatilă care merită să fie inclusă în dieta ta

Varza este o legumă sănătoasă, delicioasă și versatilă, ce poate fi un adaos excelent la o dietă sănătoasă.

Adăugarea de varză într-un suc de legume poate oferi o doză bună de compuși antioxidanți, antiinflamatori și de promovare a sănătății intestinale, care pot aduce beneficii sănătății în mai multe moduri.

Cu toate acestea, nu vă face griji în cazul în care nu vă place gustul sucului de varză. Puteți profita de beneficiile verzei indiferent de felul în care o consumați - sub formă de suc sau întreagă.