Halloumi - beneficii, contraindicații și rețete pe care trebuie să le știi
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Ce este brânza halloumi?

Într-o lume a opiniilor contradictorii, putem fi aproape cu toții de acord asupra unui adevăr aproape universal: brânza halloumi la grătar este irezistibilă. Dacă ați încercat vreodată acest tip de brânză semidură, nematurată, fabricată din lapte de capră și de oaie, probabil că sunteți de acord cu acest lucru, fie că ați servit-o prăjită în tigaie sau la grătar.

Cu textura sa fermă, acest produs lactat unic poate fi gătit la temperaturi ridicate fără a se topi prea tare. De fapt, metodele de gătit precum la grătar sau prin prăjire creează un preparat aproape asemănător cu carnea, frumos rumenit și crocant la exterior.

Brânza Halloumi este originară din insula Cipru, unde este produsă de secole. Acest aliment de bază mediteranean este relativ nou în America de Nord, dar în ultimii ani a crescut în popularitate în Statele Unite ale Americii și este popular mai ales în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Calorii și valori nutriționale

Preparat într-o saramură, halloumi tinde să conțină mult sodiu. Însă, acest tip de brânză este, de asemenea, bogat în calciu și proteine. O porție de halloumi conține 40% din valoarea zilnică recomandată de calciu și la fel de multe proteine ca un ou.

Nu este surprinzător faptul că halloumi nu este considerat un aliment cu puține calorii. O porție de 28 de grame conține 90 de calorii.

Carbohidrați

Deoarece brânza halloumi este făcută din lapte de capră și/sau lapte de oaie și uneori chiar și puțin lapte de vacă, aceasta păstrează o cantitate mică de carbohidrați din lactoză, o glucidă naturală din lapte.

Grăsimi

Într-o porție de 28 de grame de halloumi veți găsi 7 grame de grăsimi, dintre care 4 sunt saturate. Potrivit Asociației Americane a Inimii, aproximativ 5 până la 6% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi saturate. La o dietă de 2.000 de calorii pe zi, cele 4 grame de halloumi furnizează aproximativ 31% din ținta zilnică.

Proteine

O porție de halloumi vine cu o doză considerabilă de proteine. Cele 6 grame ale sale asigură 12% din valoarea zilnică de 50 de grame.

Vitamine și minerale

Două minerale ies în evidență în profilul de micronutrienți al brânzei halloumi: calciul și sodiul. Această brânză tare este o sursă excelentă de calciu, cu 390 de miligrame pe porție. Adică 40% din valoarea zilnică recomandată.

Mai puțin benefic, însă, este conținutul de sodiu al halloumi. În fiecare porție de 28 de grame se găsesc 350 de miligrame de sodiu. Adică 15% din cele 2.300 de miligrame recomandate pe zi.

Beneficii pentru sănătate

Halloumi conține un nivel moderat de grăsimi saturate și colesterol, deci ar trebui consumată cu moderație. Cu toate acestea, este important de menționat că halloumi are numeroase beneficii pentru sănătate.

Calciul construiește oase sănătoase

Calciul este nutrientul ce construiește oasele sănătoase. Întrucât Halloumi furnizează atât de mult din acest mineral, acesta poate contribui la o densitate minerală osoasă mai sănătoasă, precum și la remodelarea oaselor de către organism.

Proteinele favorizează creșterea musculară

Proteinele îndeplinesc multe funcții esențiale în organism. Conținutul relativ ridicat de proteine din halloumi, de 6 grame pe porție, ajută la promovarea creșterii musculare, la crearea de enzime și hormoni și la fortificarea sistemului imunitar.

Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2

Brânza nu este întotdeauna considerată un aliment sănătos, dar știința a oferit recent unele justificări pentru gustosul produs lactat - inclusiv posibilitatea ca acesta să protejeze împotriva diabetului de tip 2.

Un studiu de amploare, efectuat pe un eșantion format din peste 37.000 de femei, a arătat că cele care au consumat mai multe lactate în adolescență au fost mai puțin predispuse să dezvolte diabet de tip 2 la vârsta adultă. O altă analiză amplă din 2019 a concluzionat că, în general, consumul de lactate a fost asociat cu un risc mai mic de apariție a bolii.

Compatibil cu dietele bogate în grăsimi și alte diete speciale

Cu procentul său considerabil de calorii provenite din grăsimi (70%, mai exact), halloumi își câștigă locul într-o dietă bogată în grăsimi, cum ar fi keto. Persoanele care țin diete fără gluten sau cu conținut scăzut de carbohidrați pot include această brânză în alimentație, fără probleme.

Poate fi o alegere bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză

Intoleranța la lactoză diferă de la un pacient la altul. Unii suferinzi pot mânca aproape orice brânză, iar alții ajung să aibă probleme de burtă de la o singură înghițitură de pizza. Din fericire, dacă aveți intoleranță la lactoză, halloumi poate fi mai ușor pentru sistemul dumneavoastră digestiv decât alte tipuri de brânză. Motivul este acela că laptele de capră conține ceva mai puțină lactoză decât laptele de vacă.

Cu ce poate fi înlocuită brânza Halloumi pentru persoanele cu alergii

În timp ce unele dintre persoanele cu intoleranță la lactoză pot include halloumi în dieta lor, cele cu alergie la produsele lactate trebuie să stea departe și de acest tip de brânză. Acesta conține cazeină și zer, cele două proteine responsabile de provocarea reacțiilor nedorite în cazul persoanelor care suferă de alergii la lactate.

Din fericire, în rețetele cu halloumi, tofu extra-tare este adesea un înlocuitor excelent.

Posibile efecte adverse

O parte din farmecul pe care îl are halloumi este gustul său foarte sărat. Însă, din păcate, această aromă savuroasă are un dezavantaj pentru sănătate.

Conținutul ridicat de sodiu ar putea să nu fie potrivit pentru cei care au nevoie de o dietă cu conținut scăzut de sodiu. Chiar și pentru persoanele care urmează o dietă obișnuită, este recomandată limitarea sodiului pentru a preveni hipertensiunea arterială.

Varietăți de halloumi

Brânza halloumi nu este cunoscută pentru o gamă largă de varietăți, dar este posibil să găsiți versiuni cu conținut scăzut de grăsimi vândute în magazinele alimentare. Unii producători pot, de asemenea, să îmbunătățească aroma cu adaosuri precum ierburi proaspete sau uscate.

Cum se păstrează corect brânza halloumi

În frigider, brânza halloumi nedeschisă are un termen de valabilitate de până la un an. După deschidere, aceasta poate rămâne proaspătă în frigider timp de aproximativ două săptămâni.

Pentru a-i crește prospețimea, depozitați halloumi în apă sărată într-un recipient etanș.