Brânza Halloumi la grătar este o delicatesă, cu un exterior auriu, crocant. Iar la interior este moale, cu o aromă delicioasă. Și partea cea mai bună, este gata în doar 10 minute. Și o puteți savura singură, într-un sandviș sau în salate.

Halloumi la grătar - pur și simplu irezistibilă!

Ați auzit de brânza care nu se topește? Atunci când este gătită, are un exterior rumenit, cu un interior pufos și o aromă intens savuroasă. Și este interesant că… există o brânză care își păstrează forma atunci când este făcută la grătar.

Halloumi este o brânză populară în zonele mediteraneene, precum Cipru, Grecia și Liban, și este adesea folosită ca topping sau ingredient în mâncărurile din bucătăria acestor zone. Are un conținut ridicat de sare, motiv pentru care poate fi considerată mai puțin dulce decât alte tipuri de brânzeturi, dar acest lucru este compensat de aroma sa puternică și unicitatea gustului său.

Este asemănătoare cu mozzarella ca textură, dar este sărată în saramură, astfel că are o aromă mai profundă. Este o brânză excelentă pentru prăjit sau grătar, deoarece nu se topește. Feliile de halloumi își păstrează forma atunci când sunt gătite, iar căldura înmoaie brânza și scoate în evidență gustul sărat.

Frumusețea acestei rețete este că aveți nevoie doar de DOUĂ ingrediente pentru a o face: brânză Halloumi și puțin ulei de măsline.

La fel ca și lista de ingrediente, instrucțiunile pentru prepararea acestei rețete sunt extrem de simple:

  1. Începeți prin a tăia bucata de brânză în opt felii. Încercați să le mențineți destul de egale ca și grosime.
  2. Apoi, ungeți feliile cu ulei de măsline. Adăugați astfel o aromă inedită! Alternativ, puteți să pulverizați suprafața grătarului cu ulei de măsline.
  3. Apoi gătiți feliile de Halloumi pe grătar la foc mediu timp de aproximativ 3 minute pe fiecare parte.

Deși puteți mânca acest tip de brânză fără a o găti mai întâi, nu va fi foarte bună pentru că are o textură cauciucată și este foarte sărată. Gătitul îi îmbunătățește textura și îi atenuează salinitatea.

Rețeta de Halloumi la grătar

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 1 pachet de brânză Halloumi
  • 1 lingură de ulei de măsline

Opțional:

  • condimente (cum ar fi boia de ardei, chimen măcinat și pudră de usturoi)

Mod de preparare

Tăiați bucata de Halloumi în felii egale de 1 cm grosime. Apoi, ungeți-le cu ulei de măsline pe ambele părți.

În paralel, în cazul în care nu reușiți să o puneți pe grătar, încingeți o tigaie grill antiaderență la foc mediu timp de aproximativ 5 minute. Dacă nu aveți o astfel de tigaie, merge și una obișnuită, dar neapărat antiaderentă, deși brânza nu va arăta la fel de frumoasă fără semnele de grill.

Puneți feliile de brânză în tigaie. Gătiți 3 minute pe fiecare parte, până devine crocantă și rumenită. Serviți imediat.

În mod ideal, ar trebui să vă bucurați de această rețetă când este proaspăt preparată. A păstra restul este ca și cum ați păstra un sandviș cu brânză la grătar. Va fi bun doar atunci când îl reîncălziți în cuptorul cu microunde. Dar nu va fi la fel ca atunci când este mâncat proaspăt.

Variante ale rețetei

Puteți presăra condimente peste brânză înainte de a o găti pe grătar. Câteva opțiuni gustoase sunt: boia de ardei, chimen măcinat și pudră de usturoi. Nu vă recomandăm să folosiți ierburi uscate, deoarece acestea tind să se ardă la grătar.

În loc să coaceți pe grătar această brânză, o puteți prăji în tigaie. Instrucțiunile sunt aproape identice. Brânza trebuie feliată, apoi stropiți tigaia cu ulei de măsline, o încingeți la foc mediu, iar după aceea prăjiți feliile de brânză până se rumenesc, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.

Cu ce puteți mânca Halloumi la grătar

Brânza Halloumi la grătar este un aliment versatil și aromat ce poate fi combinat cu o varietate de ingrediente pentru a crea o masă completă. Iată câteva sugestii despre ce puteți să mâncați cu brânză Halloumi la grătar:

  • Salată: Serviți brânză Halloumi la grătar pe un pat de salată, din rucola sau spanac, împreună cu legume proaspete, cum ar fi roșii cherry, castraveți și ardei gras.
  • Legume la grătar: Legume la grătar: Combinați brânza Halloumi la grătar cu o varietate de legume tot la grătar, cum ar fi dovlecei, vinete, ardei gras și ciuperci.
  • Pâine: Serviți brânză Halloumi la grătar într-o pâine caldă cu hummus, tzatziki și legume.
  • Cereale: Serviți brânză Halloumi la grătar peste un pat de cereale, cum ar fi quinoa, bulgur sau cușcuș, pentru o masă sățioasă și hrănitoare.
  • Sandvișuri: Folosiți brânză Halloumi la grătar ca ingredient principal într-un sandviș, combinată cu ingrediente precum salată verde, roșii, castraveți și hummus.
  • Frigărui: Așezați brânză Halloumi la grătar pe frigărui cu roșii cherry, ardei gras și ciuperci pentru o masă colorată și ușor de mâncat.

Cât de sănătoasă este brânza halloumi la grătar?

Halloumi prăjit este un aliment bogat în grăsimi, așa că nu ar trebui consumat în fiecare zi.

Cu toate acestea, valoarea nutritivă a halloumi variază, deoarece fiecare producător de brânză are propria rețetă specială. În general, halloumi este o sursă bună de calciu și proteine, deși este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate și sodiu.

Brânza halloumi este o brânză grasă, dar există și halloumi cu conținut scăzut de grăsimi. Moderația este cea mai bună abordare pentru o alimentație sănătoasă.