Prune - beneficii și contraindicații pe care trebuie să le știi

Prunele aparțin aceleiași familii ca și piersicile, nectarinele și caisele, doar că există mult mai multe variante. În comparație cu celelalte rude ale lor cu sâmburi, prunele pot fi mari sau mici, cu coajă roșie, violet, verde, galbenă sau portocalie și pulpă roz, galbenă sau portocalie.

Au fost cultivate pentru întâia oară în China, cu mii de ani în urmă. În cele din urmă, au ajuns în Japonia, America și anumite părți ale Europei. În prezent, peste 2.000 de soiuri cresc în întreaga lume.

Adăugate în salate și deserturi, prunele oferă o aromă dulce delicată, însă, pe lângă gust, cea mai interesantă parte a lor o reprezintă lista destul de lungă cu beneficii pentru sănătate. Vitamina C din compoziție ajută la întărirea aparatului muscular, la structura vaselor de sânge, are un rol important în procesul de recuperare și este și benefică pentru ochi.

Calorii și valori nutriționale

Prunele au un conținut scăzut de calorii - 30 kcal la 100 de grame, sunt bogate în carbohidrați (9,6 grame la 100 de grame), sărace în grăsimi (0,1 grame la 100 de grame) și bogate în proteine (0,6 grame la 100 de grame).

Mai mult, ele conțin un amestec de vitamine și minerale care ajută la coagularea sângelui, gestionarea stresului, reducerea oboselii, dezvoltarea globulelor roșii sănătoase și susținerea generală a sistemului imunitar.

Prunele sunt și o sursă importantă de:

Prunele uscate au aceleași beneficii nutriționale, dar au un conținut mult mai mare de zahăr. 250 de grame de prune uscate fără sâmburi au 66 de grame de glucide.

Culoarea prunei contează

Poate fi o surpriză pentru mulți, însă prunele vin într-o gamă destul de variată de culori. Cele mai cunoscute, dar și consumate, sunt prunele negre și roșii, însă există și soiuri verzi, galbene și chiar albe.

În timp ce unele beneficii pentru sănătate sunt comune tuturor prunelor, există și unele diferențe, nu foarte mari, în ceea ce privește efectele benefice asupra organismului uman, în funcție de soi. Cunoașterea acestor diferențe te poate ajuta să alegi mai bine tipul de prune ce se potrivește mai bine nevoilor tale.

Beneficiile consumului de prune negre

Prune negre
Prunele negre au coaja închisă la culoare și sunt cel mai des întâlnite.

Prunele negre sunt cele care au coaja închisă la culoare, albastru-violet, pe care le găsim cel mai des în supermarketuri sau la tarabele din piețe. Au o aromă dulce.

Beneficiile consumului de prune negre sunt:

  • Pot alina durerile de stomac.
  • Ameliorează problemele urinare și digestive.
  • Luptă împotriva bolilor inimii și plămânilor.
  • Conțin acid galic care are proprietăți anti-HIV și previne deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi.
  • Pot juca un rol în revenirea apariției cancerului.
  • Conțin magneziu, un macromineral care ajută la prevenirea sau tratarea Alzheimerului, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare, migrenei și sindromului premenstrual.
  • Conțin fosfor, un mineral care promovează sănătatea oaselor și a dinților, ajută organismul să folosească carbohidrații și grăsimile și îi permite acestuia să producă proteine pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor și țesuturilor.
  • Conțin vitamina B6 care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Beneficiile consumului de prune roșii

Prune roșii
Prunele roșii au o coajă cu o tentă roșiatică și un gust dulce - acrișor.

Sunt acele prune ce au o coajă cu o tentă roșiatică, spre deosebire de cea albastru - violet a prunelor negre. Prunele roșii au un gust dulce - acrișor, acidulat.

Beneficiile consumului de prune roșii includ:

  • Tratează problemele digestive și constipația.
  • Bogate în vitamina E, care ajută la funcționarea sistemului imunitar, au proprietăți antiinflamatorii și mențin sănătatea ochilor.
  • Conțin antociani.
  • Conțin zinc, un mineral esențial care accelerează vindecarea rănilor, întărește sistemul imunitar și poate reduce riscul anumitor boli legate de vârstă.
  • Conțin mangan, un oligomineral necesar pentru funcționarea normală a creierului, a sistemului nervos și a sistemului enzimatic.
  • Conțin cupru, un mineral care ajută la formarea globulelor roșii și a colagenului.

Top 11 beneficii pentru sănătate ale prunelor

Cea mai interesantă parte a prunelor o reprezintă lista destul de lungă cu beneficii pentru sănătate.

Scad tensiunea arterială

Potrivit unui studiu din 2010, participanții care au băut suc de prune și au mâncat prune au avut tensiune arterială mai mică decât cei din grupul de control care nu au mâncat prune.

Previn degradarea celulară și cancerul

Antocianinele – pigmentul roșcat-albastru din prune – pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi nocivi. Acest lucru, la rândul său, ar putea ajuta organismul să prevină apariția cancerului și a deteriorării celulelor.

Prunele sunt ideale pentru pierderea în greutate

Vrei să slăbești puțin și să-ți micșorezi talia? Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au împărțit 100 de subiecți supraponderali în două grupuri; un grup a mâncat prune uscate în fiecare zi pe o perioadă de 12 săptămâni, iar grupul de control nu a mâncat.

În medie, cei din grupul cu prune au slăbit aproape două kilograme și au pierdut un centimetru în talie.

Sărace în calorii

Având doar 30 de calorii, o prună mică nu este doar o gustare grozavă, ci ajută și la satisfacerea poftelor de dulciuri. Având în vedere acest lucru, prunele pot fi ideale pentru cei care țin dietă sau doresc să reducă aportul caloric.

Excelente pentru sănătatea oaselor

Potrivit unui studiu realizat de Oklahoma State și Florida State Universities Research, subiecții care au mâncat prune uscate și au luat suplimente de vitamina D și calciu și-au îmbunătățit semnificativ densitatea osoasă a coloanei vertebrale și a antebrațelor în comparație cu grupul care a consumat mere uscate și a luat aceleași suplimente.

Eficiente în ameliorarea constipației

Prunele sunt bogate în fibre. Când sunt uscate, ajută la tratarea constipației. De fapt, un studiu recent a constatat că un grup de 51 de persoane (toți adulți) care aveau de-a face cu constipație au văzut ameliorarea simptomelor după ce au mâncat prune.

Îmbunătățesc memoria și funcția cognitivă

Cercetările făcute în cadrul Universității Harvard au arătat că antioxidanții pot încetini dezvoltarea bolii Alzheimer. Pline de antioxidanți, prunele conțin, de asemenea, antociani și quercetină, ambele benefice în menținerea sănătății sistemului nervos.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

În condițiile în care o prună proaspătă de mărime medie conține 113 miligrame de potasiu, încorporarea acestui fruct în dieta zilnică este o modalitate excelentă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și tensiunea arterială ridicată.

Previn apariția diabetului

Potrivit experților în sănătate, indicele glicemic scăzut găsit în prune poate ajuta la controlul zahărului din sânge, ceea ce duce la un risc mai mic de apariția a diabetului de tip 2.

Distrug celulele cancerului de sân

Studii mai vechi arată că tratarea celulelor canceroase cu extract de prune poate reuși să omoare celulele canceroase agresive, lăsând în același timp celulele sănătoase din jur nevătămate de tratament.

Prunele sunt bogate în zahăr

Prunele sunt în mod natural bogate în zaharuri din fructe pe care organismul le procesează rapid pentru energie, dar procesul poate fi încetinit dacă este consumat cu proteine care ajută la încetinirea eliberării zaharurilor.

Prunele în sarcină

Prunele sunt un aliment des consumat. În acest moment, nu există suficiente informații de încredere pentru a ști dacă prunele sunt sigure pentru utilizare în cantități mai mari ca tratament în timpul sarcinii sau alăptării. Este recomandat să evitați excesele.

Posibile efecte secundare ale consumului de prune

Deși sunt gustoase și au multe beneficii pentru sănătate, prunele pot avea și câteva efecte negative.

Tulburări digestive

  • Gaze și balonare. Prunele conțin sorbitol, un compus ce poate provoca gaze și balonare. Sunt bogate și în fibre care pot provoca, de asemenea, gaze și balonare.
  • Diaree. Prunele conțin fibre insolubile, acestea putând provoca sau agrava diareea.
  • Constipație. Când crești aportul de fibre, este important să bei suficiente lichide. Dacă nu faci asta, riști apariția constipației. Nu uita să bei multă apă când adaugi prune în dieta zilnică.

Pentru a evita aceste probleme, introduceți prunele în alimentație treptat. Acest lucru va da timp sistemului digestiv să se adapteze la ele, iar simptomele tulburărilor gastro-intestinale ar trebui să se reducă.

Creștere în greutate

În timp ce adăugarea prunelor în dietă te poate ajuta să dai jos kilogramele în plus, însă, dacă sunt consumate în cantități mari, pot avea efectul opus.

O porție de șase prune uscate (sau 57 g) are 137 de calorii și 21,7 g de zahăr. Așadar, ar trebui să fii atent la caloriile și zahărul din aceste alimente, care se pot aduna dacă le consumi des pe parcursul zilei.

În plus, înainte de a face orice schimbare în modul de alimentare, întreabă-ți medicul dacă prunele sunt potrivite pentru tine. Alimentele bogate în fibre pot avea un efect negativ asupra persoanelor cu anumite boli, cum este colita ulceroasă.

Poți fi alergic la prune?

Prunele, țelina și merele se încadrează în categoria alergiilor la polenul de mesteacăn, făcând posibilă apariția unei reacții alergice care provoacă mâncărime și umflarea gurii sau gâtului.

În general, simptomele alergiei apar rapid. Întreabă-ți medicul dacă ai o reacție adversă la prune. În cazul unei reacții de anafilaxie severă, cere de urgență ajutor medical.

Este bine să mănânci prune în fiecare zi?

Consumul regulat de prune poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii. Prunele au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului – doi factori majori de risc pentru bolile cardiace.

Poți să mănânci prune noaptea?

Nutrienții din prunele uscate – câțiva dintre ei fiind vitamina B6, calciu și magneziu - ajută la producerea melatoninei, hormonul care reglează somnul. Mănâncă una sau două prune uscate cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe prune?

Prunele pot provoca probleme la nivelul stomacului, cum ar fi gaze și diaree. Dacă prunele uscate sau sâmburii sunt înghițiți întregi, ar putea crea blocaje intestinale.

Ce spun specialiștii

Prunele sunt unele dintre cele mai hrănitoare fructe, fiind o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

În plus, au câteva caracteristici care pot reduce riscul apariției multor boli cronice, cum ar fi osteoporoza, cancerul, bolile de inimă și diabetul. Mai mult, au un gust delicios și necesită puțină pregătire, așa că sunt ușor de încorporat în alimentația ta.

În concluzie, prunele nu sunt goar gustoase, dar au și o serie de beneficii pentru sănătate, unele foarte importante, mai ales pentru, ochi, piele, creier și sistemul imunitar.