Cum să gătești quinoa pentru a avea o textură pufoasă

Fiecare are metoda lui de a găti quinoa, dar repectând acești pași, va ieși întotdeauna perfectă. Boabele sunt ușoare, pufoase și moi, fără să se zdrobească.

Dacă vreți să scăpați de gătitul des, puteți prepara o cantitate mai mare care poate fi păstrată în frigider pentru prânzuri și cine rapide.

Ce este quinoa?

Quinoa este o cereală originară din America de Sud, ignorată timp de secole. A intrat în atenția lumii recent și a căpătat titulatura de „superaliment” datorită conținutului nutrițional ridicat.

Are un ușor gust de nucă, ceea ce o face perfectă pentru a fi adăugată la mâncărurile preferate sau pur și simplu pentru a o asezona cu câteva arome.

Odată gătită, quinoa are o textură pufoasă și ușor gumată, precum orezul, dar boabele sunt mai mici, asemănătoare celor de cușcuș.

Nu numai că are o aromă delicioasă de nucă, dar este și foarte sănătoasă. 1 cană de quinoa conține peste 8 grame de proteine, spre deosebire de 5 grame în orezul brun. În plus, este o sursă bună de nutrienți precum mangan, magneziu și cupru.

O puteți găsi într-o varietate de culori, cum ar fi negru, roșu, alb sau un amestec al tuturor celor trei, dar fiecare varietate se gătește în același mod.

Soiurile în culorile cele mai deschise au cea mai ușoară aromă, așa că dacă o încercați pentru prima dată, ar trebui să începeți cu alb înainte de a vă aventura la quinoa roșie sau neagră.

Quinoa este acoperită cu sapoine, compuși care acționează ca niște pesticide naturale. Acestea pot da boabelor un gust amar și o pot face dificil de digerat, așa că cel mai bine e să clătiți quinoa înainte de a o pune pe aragaz.

Cum se gătește quinoa

Iată cum puteti găti quinoa în 4 pași simpli.

Pasul 1: Clătiți quinoa

Quinoa poate fi destul de amară dacă nu o clătiți corespunzător înainte de a o găti, deoarece cojile de quinoa conțin saponină, o substanță care protejează planta de insecte și de păsări.

Așa că înainte de a o prepara, puneți quinoa într-o strecurătoare și clătiți-o de câteva ori sub apă rece.

Pasul 2: Folosiți lichidele și cantitățile corecte

Începeți cu un raport de 1:2 - o parte quinoa, două părți apă sau alt lichid de gătit (supă de pui, lapte etc.). Dintr-o cană de quinoa și 2 căni de lichid ies aproximativ 3 căni de quinoa fiartă.

Dacă doriți, puteți dubla proporțiile pentru a face o cantitate mai mare. Utilizarea diferitelor lichide dau o aromă specială, dar se poate folosi și apa fără probleme.

Lapte. De obicei, quinoa pentru micul dejun, se gătește în lapte. Se pot folosi și variantele de lapte vegetal, cum ar fi cel de cocos sau de migdale.

Supă. Dacă o preparați pe post de garnitură, gătiți quinoa în supă de pui sau de legume pentru un plus de aromă.

Apă. Quinoa se poate găti și în apă fără probleme.

Pasul 3: Prepararea

Dacă v-ați întrebat vreodată cât timp să gătiți quinoa, avem pașii exacți pe care trebuie să-i urmați!

Iată cum trebuie să faceți:

  • Adăugați quinoa și apă sau supă într-o oală și dați-o în fiert.
  • După ce a dat în clocot, reduceți focul, acoperiți și lăsați să fiarbă exact 15 minute.
  • După 15 minute se ia vasul de pe foc și se mai lasă acoperit încă 5-10 minute.

Pasul 4: Amestecați quinoa cu o furculiță

Acum, quinoa este gătită perfect, dar este fără gust. Dacă o serviți pe post de garnitură, condimentați-o dupa preferințe.

Pentru o aroma fină, adăugați sare, piper, suc de lămâie sau lime și un strop de ulei de măsline.

Dacă vreți un plus de savoare, adăugați verdeață tocată, usturoi, nuci prăjite sau brânză feta mărunțită.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 130 grame de quinoa gătită are aproximativ 160 calorii.

  • Calorii

    160kcal

  • Proteine

    6g

  • Carbohidrați

    29g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    2g

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Cum se păstrează quinoa gătită

Lăsați quinoa să se răcească complet înainte de a o transfera într-un recipient ermetic. Apoi pur și simplu păstrați-l la frigider pentru maximum 3-5 zile.

Poți congela Quinoa gătită?

Cu siguranță, da! Pentru asta, o lăsați să se răcească complet și apoi o mutați în pungi sau recipiente etanșe pentru congelator. Pentru o consuma ulterior, o veți lăsa să se dezghețe în frigider sau la temperatura camerei înainte de a o pune la microunde.