Quinoa cu legume la cuptor este un preparat delicios, aspectuos, fără gluten și plin de nutrienți ce poate fi servit ca fel de mâncare principal sau ca garnitură alături de carne de pui sau pește la grătar ori alte mâncăruri.
Quinoa face parte din familia cerealelor integrale și este delicioasă, plină de nutrienți, fibre, proteine și compuși vegetali.
Quinoa are o aromă unică și reprezintă o soluție bună pentru o alimentație variată. Este ideală pentru vegani, dar și pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten.
Sunt cultivate trei soiuri principale de quinoa - alb, roșu și negru. Puteți alege orice soi doriți pentru această rețetă. Când este gătită, quinoa are o aromă plăcută asemănătoare cu cea a nucilor și o textură aparte.
De altfel, quinoa este un ingredient foarte versatil. Îl puteți folosi într-o mare varietate de feluri de mâncare, atât sărate, cât și dulci.
Cu o combinație perfectă de proteine, fibre și nutrienți esențiali, quinoa cu legume la cuptor este o opțiune excelentă pentru oricine caută o masă sănătoasă și gustoasă.
Rețeta de quinoa cu legume la cuptor
Ingrediente
- 200 de grame de quinoa
- 500 de mililitri de apă sau supă de legume sau de pui, cu conținut scăzut de sodiu
- O ceapă roșie medie, tăiată în felii groase
- 2 dovlecei medii, tăiați în felii
- 2 ardei grași, galbeni sau roșii, tăiați în felii
- 2 morcovi, curățați de coajă și tăiați în felii
- 6-8 căței de usturoi întregi, curățați de coajă
- 3 linguri și jumătate de ulei de măsline
- O lingură de cimbru proaspăt sau o linguriță de cimbru uscat
- Sare, după gust
- Piper negru, după gust
- O lingură de oțet balsamic
- O jumătate de linguriță de muștar Dijon
Mod de preparare
Înainte de a face orice altceva, preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Puneți ceapa, dovleceii, ardeii, morcovii și usturoiul într-o tavă mare de copt. Stropiți legumele cu o lingură și jumătate de ulei de măsline. Presărați cimbru deasupra și asezonați cu un vârf de cuțit de sare și unul de piper.
Dați tava la cuptor pentru 30 sau 35 de minute, până când legumele se înmoaie și se caramelizează. Dacă folosiți două tăvi de copt, rotiți tigăile între ele la jumătatea timpului de coacere.
În timp ce legumele sunt în cuptor, pregătiți quinoa. Puneți quinoa și supa de legume sau de pui într-o cratiță medie și aduceți totul la punctul de fierbere, la foc mare. Acoperiți oala și reduceți focul la mic. Fierbeți la foc mic timp de 12 până la 15 minute. Asezonați cu sare după gust. Scoateți de pe foc și transferați quinoa într-un bol mare. Adăugați legumele coapte în bol.
Amestecați cele două linguri de ulei de măsline rămase cu oțetul balsamic și muștarul Dijon într-un bol mic. Turnați dressingul peste quinoa și legume și amestecați pentru a le combina. Serviți preparatul cald sau rece, după cum preferați.
Cu ce poți să mănânco quinoa cu legume la cuptor
Deși quinoa cu legume la cuptor poate fi o masă în sine, există multe garnituri care se potrivesc de minune cu acest fel de mâncare. Iată câteva idei:
- Salată verde cu dressing de lămâie și ulei de măsline: Această salată simplă se potrivește perfect cu quinoa cu legume la cuptor, oferind un contrast răcoros și crocant
- Cartofi dulci la cuptor: o garnitură delicioasă și sățioasă
- Broccoli cu usturoi: Această garnitură simplă se prepară rapid, cu broccoli tras la tigaie cu usturoi și ulei de măsline. Gustul proaspăt și textura crocantă se potrivesc de minune cu quinoa cu legume la cuptor
- Avocado: Tăiat în felii sau cubulețe și presărat cu sare și piper, avocado este o garnitură bogată în nutrienți și grăsimi sănătoase
- Hummus: Un sos cremos de năut și susan, cu arome de lămâie și usturoi, hummusul poate fi o garnitură perfectă pentru quinoa cu legume
Ce beneficii are quinoa cu legume la cuptor
Quinoa este un superaliment din mai multe motive:
- Este plină de vitamine și minerale esențiale, inclusiv fier, zinc și magneziu.
- Este bogată în fibre, ce ajută la menținerea senzației de sațietate, fiind importante pentru sănătatea digestivă.
- Scade nivelul de colesterol și ajută la stabilizarea zahărului din sânge.
- Conține fitonutrienți (compuși pe bază de plante) care au efecte antioxidante și antiinflamatorii.
- Nu conține gluten și este ușor de digerat.
Este o sursă bună de proteine și conține toți aminoacizii esențiali. Astfel, quinoa este o opțiune excelentă pentru oricine urmează o dietă vegană.
Quinoa este un ingredient excelent pentru o alimentație sănătoasă, fiind bogată în proteine și fibre, în timp ce legumele adaugă o varietate de vitamine și nutrienți esențiali. După ce sunt date la cuptor, legumele se combină perfect cu quinoa pentru a crea o masă sățioasă, crocantă și plină de gust.
Încercați această rețetă uimitoare și experimentați gustul sănătos și plin de savoare al quinoa combinat cu legume coapte.