Știați că gătitul quinoa în cuptorul cu microunde este cel mai rapid mod de a o găti? Aceast articol acoperă tot ce trebuie să știi despre cum să gătești perfect quinoa în cuptorul cu microunde,  Include, de asemenea, idei de rețete, inclusiv salate de quinoa, mese de seară făcute cu quinoa, budincă de quinoa la microunde pentru micul dejun și multe altele.

Cum să gătești quinoa la microunde

Quinoa este un superaliment, o proteină completă, bogată în fier și magneziu și o sursă de calciu și fibre. În plus, quinoa nu conține gluten. Are o textură fermă, ușor de mestecat și o aromă de nucă, vag de ovăz. Culoarea cea mai frecventă este cea albă, care este mai pufoasă și are un gust mai delicat decât quinoa roșie și negră, care sunt puțin mai crocante și au o aromă mai puternică.

Quinoa este remarcabil de versatilă:

  • este un substitut interesant și nutritiv pentru orez, cușcuș și linte
  • poate înlocui cartofii în chiftelele de pește sau în alte pateuri sărate
  • poate fi amestecată în tocănițe, supe, prăjeli, curry și salate

Raportul dintre quinoa și apă

Quinoa se gătește de obicei la fel cum se prepară orezul. Este important să clătiți bine quinoa - asta pentru că, dacă nu a fost spălată în prealabil, este acoperită de o substanță amară numită saponină. Unii oameni înmoaie quinoa timp de 10 minute înainte de a o găti.

Ca regulă generală, folosiți 200 g de quinoa la 300-400 ml de apă sau supă. Raportul de urmat este 1 la 2, adică o parte quinoa, două părți lichid. Mai multă apă, iar quinoa devine moale. Dacă este mai puțină apă, quinoa devine prea uscată.

Cât de multă quinoa gătită obțin din 200 de grame de quinoa crudă

Din 200 de grame de quinoa crudă se obțin aproximativ 500-600 de grame de quinoa gătită. Prin urmare, dacă vă decideți să multiplicați această rețetă, asigurați-vă că alegeți un bol încăpător.

Cum se gătește quinoa la microunde

Preparare 1 minute
Gătire 8 minute
Timp total 9 minute

Ingrediente

  • 200 de grame de quinoa, clătită sub jet de apă rece
  • 400 ml de apă

Opțional:

  • Un vârf de cuțit de sare
  • 1 lingură de ulei de măsline sau unt

Mod de preparare

Clătiți quinoa

Puneți quinoa într-o strecurătoare cu ochiuri fine și clătiți-o sub jet de apă rece.

Puneți ingredientele într-un bol

Puneți quinoa clătită și apa într-un castron mare pentru microunde. Adăugați sarea și uleiul, dacă se utilizează. Amestecați pentru a vă asigura că quinoa este complet scufundată în apă.

Acoperiți-o cu o farfurie care este suficient de mare pentru a acoperi complet bolul. Puteți folosi, de asemenea, un capac pentru cuptorul cu microunde.

Gătiți timp de 6 minute la putere maximă în cuptorul cu microunde. Îndepărtați cu grijă farfuria folosind un prosop de bucătărie. Amestecați. Puneți din nou farfuria și gătiți pentru încă 4 minute la temperatură ridicată.

Când îl scoateți din cuptorul cu microunde, îndepărtați cu grijă farfuria de deasupra și examinați quinoa. Dacă mai sunt încă multe semințe care nu s-au deschis puneți-o înapoi pentru încă un minut.

Scoateți din cuptorul cu microunde. În acest moment, s-ar putea să aveți încă puțin lichid în castron. Acest lucru este normal.

Lasă-l să stea acoperit timp de 5 minute. Pe măsură ce se așează, cea mai mare parte a lichidului va fi absorbită. La final, dacă mai există încă apă în bol, scoateți farfuria și mai așteptați câteva minute.

Se amestecă cu o furculiță și se servește.

Tips & tricks

Această rețetă și timpii de gătit funcționează perfect cu quinoa albă. Cu toate acestea, unele mărci de quinoa tricoloră au nevoie de mai mult timp pentru a se găti. Dacă vi se întâmplă acest lucru, puneți quinoa din nou în cuptorul cu microunde și gătiți-o în trepte de 1 minut până când vedeți că semințele de quinoa se deschid, dezvăluind germenul bobului.

Odată ce ați făcut un rând de quinoa, aveți nenumărate opțiuni de utilizare a acesteia. Faceți din ea baza următorului bol de cereale, aruncați-o într-o salată sau umpleți-o în dovlecei sau ardei gras.

Quinoa este folosită, de asemenea, la ea acasă în supe și rulouri, și se potrivește bine cu arome dulci, precum și cu cele sărate.