Cum se congelează corect fructele și legumele. Așa le păstrezi proaspete pentru mai mult timp

Aveți produse în plus? Cel mai simplu mod de a le păstra este să le congelați! Iată cum să congelați fructele și legumele proaspete, astfel încât acestea să reziste mult mai mult.

Magazinele de cartier oferă mai multe produse proaspete decât congelate. Motivul pentru care oamenii cumpără o mulțime de fructe și legume congelate este că acestea țin mult timp (chiar și câteva luni), spre deosebire de cele proaspete.

Cu toate acestea, dacă puteți găsi doar proaspete sau aveți în grădina dumneavoastră, avem o mulțime de sfaturi pentru a congela fructele și legumele pentru a le face să reziste timp îndelungat. Nu este la fel de ușor ca atunci când cumpărați o pungă de căpșuni și una de broccoli precongelate, dar veți fi fericit când veți avea fructe și legume de mâncat pe tot parcursul anului.

Însă, pentru asta va trebui să stați lângă aragaz câteva minute pentru a se fierbe, întrucât legumele trebuie gătite rapid în apă clocotită înainte de a le congela. Acest pas distruge bacteriile și oprește acțiunea enzimelor care degradează alimentele, încetinește pierderea de vitamine și minerale și păstrează culoarea crudă. După aceea, înghețarea păstrează nutrienții în fructe sau legume.

Cum se congelează fructele și legumele

Iată cum să congelați fructele și legumele proaspete, astfel încât acestea să reziste mult mai mult.

Pasul 1

Cele mai multe dintre legume ar trebui să fie opărite (gătite pentru scurt timp în apă clocotită) înainte de congelare. În schimb, fructele nu se opăresc.

Pentru a le opări: Puneți 4 litri de apă la fiert într-o oală mare pentru fiecare 500 de grame de legume pregătite. Se adaugă legumele, se acoperă, se pune la fiert și se lasă câteva minute după ce dă în clocot.Transferați legumele într-un castron mare cu apă cu gheață. Apoi, se lasă la scurs bine și după aceea, la uscat.

Pasul 2

Așezați fructele sau legumele într-un singur strat pe o tavă mare de copt și congelați până se solidifică.

Pasul 3

Ambalați legumele sau fructele congelate în pungi pentru congelator de dimensiuni potrivite.

Sau mai există posibilitatea să împachetați fructele și legumele în pungi ce sunt făcute pentru a fi folosite cu un aparat de etanșare cu vid și sigilați-le ermetic înainte de a le depozita în congelator.

Când alimentele congelate intră în contact cu aerul, pot căpăta arome neplăcute. Tocmai de accea, aparatele de etanșare cu vid, care elimină tot aerul dintr-un ambalaj, ajută la păstrarea aromelor proaspete.

Modelele portabile sunt economice si usor de depozitat. Ele vin cu pungi de plastic reutilizabile, cu fermoar la capăt și un orificiu de ventilație unde se atașează sigilantul pentru a aspira aerul din pungă.

Modelele mai mari sunt mai voluminoase și mai dificil de depozitat, dar sunt mai durabile, așa că sunt extrem de bune dacă intenționați să înghețați alimentele în mod regulat. Pungile lor de plastic sunt rezistente și pot fi tăiate și sigilate pentru a crea orice dimensiune de care aveți nevoie.

Puteți îngheța legumele proaspete fără să le opăriți?

Cu excepția cepei și a ardeiului, pe care le puteți congela crude, ar trebui să puneți legumele la fiert sau să le gătiți complet înainte de a le congela. Opărirea legumelor sau scufundarea lor în apă clocotită oprește enzimele ce provoacă schimbarea culorii și nu le mai permite să se înmoaie.

Pe de altă parte, fructele crude se îngheață foarte bine.

Ce fructe și legume pot fi congelate?

Puteți îngheța aproape orice. Cele mai bune legume de luat în considerare sunt:

De asemenea, pot fi congelate și ceapa, ardeiul și ierburile.

Ce alimente nu se poate congela

  • Țelină
  • Citrice
  • Castraveți
  • Ardei verzi
  • Salată verde
  • Pătrunjel
  • Cartofi
  • Cartofi dulci
  • Ridichi
  • Pepene

Cum împiedicați fructele să nu se congeleze împreună

În general, toate fructele și legumele pot fi congelate într-un singur strat, pe o hârtie de copt și apoi transferate într-un recipient de sticlă pentru depozitare. Acest lucru le împiedică să se unească atunci când îngheață.

Cât rezistă fructele congelate

Fructele pot fi congelate timp de aproximativ 8 luni. Ba chiar pot rezista mai mult dacă recipientul nu a fost deschis.

În plus, durata lor depinde de momentul înghețului, de modul în care au fost pregătite și de felul în care sunt depozitate. Păstrați-le la o temperatură constantă și nu le recongelați continuu.

Fructele “arse” în congelator sunt bune de mâncat?

Alimentele “arse” în congelator pot părea neapetisante și au o textură și o aromă neplăcute, dar sunt totuși sigure de mâncat.

Folia de aluminiu previne “arderea” în congelator

Folosiți folie de plastic, hârtie cerată și folie de aluminiu numai dacă utilizați și un recipient sau o pungă de congelare. Niciuna dintre acestea nu va menține de una singură suficient aer pentru a preveni “arderea” în congelator.

Și pentru a înțelege toată lumea, “arderea” în congelator este rezultatul pierderii de umiditate din cauza depozitării. Aceasta duce la modificări ale calității alimentelor și poate avea ca rezultat cristale de gheață, produse măcinate, carne tare și piele ce își pierde culoarea.