Deși, din punct de vedere al aspectului, se aseamănă cu grâul, hrișca nu are nicio legătură cu acesta și, prin urmare, nu conține gluten.

Hrișca a devenit populară ca aliment sănătos datorită conținutului său ridicat de minerale și antioxidanți. Printre beneficiile sale se numără și reglarea nivelului zahărului din sânge.

De menționat ar fi că hrișca este recoltată în principal în emisfera nordică, în special în Rusia, Kazahstan, China și Europa Centrală și de Est.

Câte calorii are hrișca

Valoarea nutritivă pentru hrișcă este considerabil mai mare decât cea a multor alte cereale, carbohidrații fiind principala componentă alimentară. De asemenea, hrișca conține proteine și diverse minerale și antioxidanți.

Valorile nutriționale pentru 100 de grame de hrișcă crudă sunt:

  • Calorii: 343
  • Apă: 10%
  • Proteine: 13,3 grame
  • Carbohidrați: 71,5 grame
  • Zahăr: 0 grame
  • Fibre: 10 grame
  • Grăsimi: 3,4 grame

Comparată cu alte cereale, hrișca conține mai mult mangan, cupru și magneziu, dar este săracă în vitamine.

Carbohidrați

Hrișca înseamnă, în principal, carbohidrați, ce reprezintă aproximativ 20% din greutatea ei (fiartă).

Hrișca are un indice glicemic (IG) scăzut spre mediu - o măsură a cât de repede un aliment crește glicemia după masă - și nu ar trebui să provoace creșteri ale nivelului de zahăr din sânge.

Fibre

Hrișca conține o cantitate decentă de fibre, pe care corpul nu le poate digera, fiind esențiale pentru sănătatea colonului.

Proteine

Hrișca conține cantități mici de proteine. Datorită profilului său de aminoacizi bine echilibrat, proteina din hrișcă este de foarte înaltă calitate. Ca și alte pseudocereale, hrișca nu conține gluten și, prin urmare, este potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Hrișca în dietă

Există o mulțime de diete bazate pe consumul unui singur produs. Una dintre cele mai populare mono-diete este dieta cu hrișcă. Este ieftină și eficientă, deoarece vă poate ajuta să obțineți rezultate uimitoare în cel mai scurt timp.

Cel mai important, hrișca este bună pentru pierderea în greutate, deoarece este deosebit de bogată în fibre.

  • 100 de grame de hrișcă oferă 36% din aportul zilnic necesar de fibre. Astfel, ne oferă o senzație de sațietate ore întregi.

În mod cert, o dietă bogată în fibre este benefică pentru pierderea în greutate sau pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

În plus, făina de hrișcă are o încărcătură glicemică moderată de 10-13. Și deoarece făina de hrișcă este bogată în fibre, nu va crește glicemia. Deci, este o alegere excelentă pentru persoanele care doresc să slăbească.

Hrișca poate fi folosită chiar și ca înlocuitor parțial al cărnii, deoarece are un conținut ridicat de fier, ceea ce o face extrem de potrivită pentru cei cu predispoziție la anemie. Este indicat să consumați 2 linguri de hrișcă pe zi pentru a îmbunătăți concentrația de hemoglobină din sânge.